Elma mı daha değerli karpuz mu

Son zamanlarda etin ne kadar pahalı olduğundan, bırakın dar gelirli aileleri, orta halli ailelerin bile et yemesinin ne kadar zor olduğundan bahsediliyor.

Haberin Devamı

Peki bir yiyeceğin ne kadar pahalı, daha doğrusu değerli olduğunu belirleyen kriterler hangileri?

Günümüzde bir yiyeceğin ne kadar değerli olduğunu belirleyen pek çok kriter var. Bunlardan bazıları da o yiyeceğin ne kadar talep gördüğü, üretim maliyeti gibi şeyler.

Ama yüzyıllarca önce, Orta Çağ’da durum bambaÅŸkaymış. ınsanların günlük hayatında dinin rolünün ÅŸimdikinden çok daha belirleyici olduÄŸu o çaÄŸda bir yiyecek maddesinin ne kadar deÄŸerli olduÄŸunu da Tanrı’ya ne kadar yakın durduÄŸu belirliyormuÅŸ. ÖrneÄŸin aÄŸaçta yetiÅŸen meyveler, toprakta duranlara kıyasla daha deÄŸerli sayılıyormuÅŸ.Â

Bu kritere göre, elbette ki en değerli yiyecek maddeleri en yüksek sayılan gökyüzünde bulunanlarmış. Yani, havada uçan kuşun eti toprak üstünde yaşayan koyundan daha değerli sayılıyormuş.

Asıl enteresan olansa, sadece halkın değil, tıp biliminin de bu görüşte olmasıymış. Çağın tıp bilimi de besin maddelerinin vitamin, mineral değerlerine bakmak yerine ne kadar yüksekte durduklarına bakarak değerlendiriyormuş onları.

Haberin Devamı

TAVUKLU FÄ°LÄ°PÄ°N MAKARNASI

· 1 paket spagetti (Çin makarnası olarak bilinen yumurtalı noodle da kullanabilirsiniz.)
· 300 gr tavuk bonfile eti (Kuşbaşı et formunda doğranmış olmalı.)
· Türk kahvesi fincanıyla   1 fincan sıvıyağ
· 2 adet orta boy kuru soğan
· 15-20 adet taze yeşil fasulye  (Taze börülce de kullanabilirsiniz.)
· 2 çay kaşığı hardal (Acılı ya da acısız hardal kullanabilirsiniz.)
· 1 adet kırmızı dolmalık biber (Tarhana biberi, salçalık  biber denen uzun biber.)
· 1 çay kaşığı tuz, karabiber
· Varsa 1 çay kaşığı toz zencefil
· Türk kahvesi fincanıyla   1 fincan soya sosu
· 1 su bardağı süt (Hindistancevizi  sütü de kullanabilirsiniz.)

YAPILIÅžI

Yeşil fasulye ya da taze börülcelerin saplarını ayıklayıp ortadan ikiye bölün ve orta boy bir tencereye koyun. Üzerine 5 su bardağı sıcak su ekleyerek orta ısılı ateşte iyice yumuşayıncaya kadar pişirin.

Süzdükten sonra soğuması için bekleyin. Kırmızı biberlerin saplarını kesip tohumlarını ayıkladıktan sonra incecik halkalar halinde doğrayın.

Sıvıyağı geniş ve derin bir tavada kızdırın. Yarım ay şeklinde ve incecik doğradığınız soğanı ve kuşbaşı et formunda doğradığınız tavuk etlerini tavaya aktarın.
Ocağın altını iyice açıp malzemeleri yüksek ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 5-6 dakika kavurun. Kırmızı biberleri de ekleyip sürekli karıştırarak 2-3 dakika daha kavurun.

Süzdüğünüz haşlanmış fasulyeleri ve bir bardak sütü etin üzerine ilave edin. Tuz, karabiber ve varsa toz zencefili serpiştirip orta ısılı ateşte 4-5 dakika daha kavurun. Hardal, soya sosu ve kırmızı toz biberi (paprika) de ekleyip birkaç dakika daha karıştırdıktan sonra ocaktan alın.

Spagettiyi kaynayan tuzlu suda 10-12 dakika kadar haşlayıp süzün. (Noodle kullanacaksanız 5 dakika haşlamanız yeterli olacaktır.) Süzdüğünüz makarnayı tavuklu sebzeli harçla karıştırıp sıcak sıcak servise sunun.

Yazarın Tüm Yazıları