Elma karalekesine dikkat

Güncelleme Tarihi:

Elma karalekesine dikkat
Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 2018 17:51

Elma karalekesine dikkat

Haberin Devamı

Gökhan İÇKİLLİ/SAMSUN, (DHA) - SAMSUN Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Nail Kırmacı, bölgede iklim ve mevsim koşulları nedeniyle elma ve armut bahçelerinde karaleke hastalığı riski arttığını söyledi.

Samsun’un farklı ilçelerde bulunan Elektronik Tahmin ve Erken Uyarı cihazlarından alınan veriler de hastalık riskini gösterdiğini belirten Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Nail Kırmacı, "Yağışlar, yüksek nem ve uygun sıcaklıklar hastalığın gelişimini hızlandıran etmenlerdir. Elma ve armut bahçesi olan çiftçilerimizin zaman geçirmeden söz konusu hastalığa karşı elma ve armut bahçelerini ilaçlamaları gerekmektedir. Özellikle çiçek gözleri kabardığında, pembe çiçek tomurcuğu döneminde yani çiçekler ayrı ayrı görüldüğünde, çiçek taç yaprakları yüzde 70-80 dökülünce ve meteorolojik koşulların (Yağış, uygun sıcaklık ve nem) hastalığın ilerlemesi için uygun olduğu durumlarda, kullanılan ilaçların etki süreleri dikkate alınarak 7-15 gün ara ile uygulanmalıdır" dedi.
Çiftçilere uyarılarda bulunan Kırmacı, "İlk ilaçlamanın bakırlı ilaçlarla yapılması, daha sonraki ilaçlamalarda ise üst üste aynı ilaçlar yerine farklı etkili maddeye sahip ilaçların kullanılması hastalıkla mücadelede başarı oranını artırmaktadır. İlimiz şartlarında fenolojik durum ve iklim şartları ile tahmin ve erken uyarı sisteminden alınan veriler doğrultusunda Mart ayının son günlerinde birinci ilaçlama zamanının geldiği tespit edilmiştir. Üreticilerimizin fenoloji (çiçeklenme, sürgün ve meyve gelişimi) takibi yaparak talimata uygun biçim ve dozda kullanacakları zirai mücadele ilaçlarını reçete ettirmeleri ve bunun içinde en yakın Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl ve İlçe Müdürlüklerine veya yetkilendirilmiş ziraat mühendislerine başvurarak gerekli bilgileri almaları kendileri ve ülke ekonomisinin yararına olacaktır" diye konuştu.
FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!