Ellerinizi yıkayın hem kendiniz hem de başkalarını koruyun

Hijyen özellikle de el hijyeni üzerinde önemle durulan konulardan biri. Nedeni açık: Ellerle çok farklı ve sayıda, hastalık kaynağı mikroorganizmayı hem kendimize hem de başkalarına kolayca bulaştırmak mümkün. Hangi nedenle seyahat ediyor olursanız olun, hastalanarak otel odasına kapanmak istemiyorsanız aman dikkat...

Geçtiğimiz günlerde Dünya Hijyen Günü nedeniyle İstanbul’da bir toplantı yapıldı. Konuklardan biri de Avrupa Hijyen Konseyi Başkanı Prof. Dr. John Oxford’du. Dünyada kuş ve domuz griplerinin çok sayıda ülkede sorun olmaya, can almaya devam ettiğini söyledi. Prof. Dr. Oxford, mikroorganizmalara (virüs, bakteri, mantar) bağlı hastalıklarına karşı savunma hattı kurmamız gerektiğini belirterek, “Savunma hattında ilk sırada hijyen, ikinci sırada aşılar, üçüncü sırada da antiviral (virüslere karşı) ilaçlar yer alıyor” dedi. Prof. Dr. Oxford, enfeksiyonların yayılmasını önlemede herkesin sorumluluk sahibi olduğunu hatırlattı. İlk sorumluluğumuz enfeksiyon kapmamak, ikincisi ise yaymamak.

RAKAMLARDAN KORKMAYIN ELLERİNİZİ SIK YIKAYIN

Rakamlar korkutucu. Parmak uçları ve dirseklerimizde 2-10 milyon arası bakteri var. Nemli eller, kuru ellere göre bin kat daha fazla mikrop yayıyor. Tuvaleti kullandıktan sonra parmak uçlarımızdaki mikrop sayısı iki katına çıkıyor. Kol saati, bilezik ve hatta tek yüzükte bile Avrupa’daki insan nüfusu kadar mikrop bulunabiliyor. Basit bir bakteri sadece bir günde bölünerek sekiz milyon kat çoğalabiliyor. Neyse ki elleri “doğru” yıkamakla çok büyük oranda sorunu çözebilirsiniz. Ama unutmayın ki ellerinizi ıslatıp, birkaç saniye ovalamakla temizleyemezsiniz. Oxford, altı adımda el yıkamayı şöyle anlattı:
1. Elleri ıslatın ve sabunlayın. Sabun köpürene dek avuç içlerini ovuşturun.
2. Her avuç içiyle diğer elin üstünü ovuşturun.
3. İki elinizdeki tüm parmak aralarını ovuşturun.
4. Parmakların arka tarafını ovuşturun (parmakları birbirine geçirerek).
5. Başparmaklarınızın etrafını ovuşturun.
6. Her avuç içini parmak uçlarıyla ovuşturun, daha sonra ellerinizi durulayıp kurulayın.

EL YIKAMAK İSHALİ ÖNLEYEBİLİR

* İlköğretim çağındaki çocukların ellerini günde dört kere yıkamaları, solunum yolu ile ilgili hastalıkları yüzde 24, mide ile ilgili hastalıkları yüzde 51 azaltıyor.
* Dünya çapında çocuk hastalıkları arasında en tehlikeli üç hastalıktan biri olan ishalin (diyare) önlenmesinde el yıkama alışkanlığı önemli rol oynuyor. Yapılan araştırmalarda el hijyeninin hastalık riskini yüzde 43 azalttığı kanıtlandı.
* Sadece el yıkayarak mide kurtu oluşumu yüzde 47 oranında önlenebiliyor.
* Sabunla el yıkama, beş yaş altı çocuklarda ishal ve zatürree ile ilgili enfeksiyonları yüzde 50’den fazla oranda azaltıyor.
Yazarın Tüm Yazıları