Elimizde kalmaz, yeni pazarlar var

Güncelleme Tarihi:

Elimizde kalmaz, yeni pazarlar var
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2017 20:55

GIDA Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Rusya gezisine damgasını vuran domates kriziyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Haberin Devamı

 Rusya’ya domates ihracatının azalmasının üretici açısından sıkıntı yaratmayacağını savunan Çelik, “Domates elimizde kalmayacak, yeni pazarlarımız var. Ortadoğu’da yoğun talep var. İhracat 10 misli yüz milsi artacak” dedi. Çelik, soruları şöyle yanıtladı: “Türkiye’nin ürettiği ürünlerin tek bir pazara endekslenmesi doğru değil. Bizim Rusya pazarına üçüncü ülkeler vasıtasıyla domatesimiz gidiyor. Bunu Rusya da biliyor ve söylüyorlar zaten. Ama kendi üretim mekanizmalarını kurmaya çalışıyorlar. ‘Biz birkaç yıl kendi üretimimizi deneyeceğiz’ diyorlar. 

TARLA DEVREYE GİRİNCE

İç piyasadaki pahalılığın sebebi geçiş dönemi. Tarla domatesine doğru geçiyoruz. Bir aylık dönem sıkıntılı dönemdir. Tarla devreye girince fiyatlar düşecek. Tarımsal üretim böyle bir şey. Bu sene iklim şartları çok elverişli. Böyle gidirse verim ve üretim çok iyi olacak. Bu durumda da fiyatlar düşecek ve bu kez üretici ‘ürünümüz para etmiyor’ diyecek. Dengeyi tam tutturmak için milli tarım son derece önemli. O yüzden Havza bazlı üretim diyoruz. Planlı ekim yapacağız.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!