Elif Şafak’tan Global Türk’e renkli bir Davos

DAVOS Dünya Ekonomik Forumu geldi çattı yine. Konusu “Dirençli Dinamizm” olan 43. Dünya Ekonomik Forumu Türklerin katılımı açısından hayli renkli görünüyor.

Haberin Devamı

Katılımcıların listesine göz attığımda, artık Davos’un müdavimleri arasında sayılan Güler Sabancı, Borusan CEO’su Agah Uğur, Tuncay Özilhan, Ferit Şahenk gibi isimlerin yanı sıra hem Türkiye’den, hem yurt dışında yaşayan Türklerden değişik isimlere rastladım. Örneğin, dünyanın en büyük uluslar arası para transfer şirketi olarak gösterilen The Western Union’un CEO’su Hikmet Ersek.

Davos’ta Coca Cola’nın CEO’su Muhtar Kent ve Doğuş Grubu’nun patronu Ferit Şahenk’in geleneksel davetlerine ek olarak bu yıl Hikmet Ersek’ten de bir davetiye geldi. Geçtiğimiz  eylül ayında Western Union’un başına getirilen Hikmet Ersek’in 71 milyar dolarlık bir para akışına yön verdiği söyleniyor.

Ersek, Muhtar Kent’ten sonra Fortune 500 listesindeki uluslararası bir devi yöneten ikinci Türk. Western Union’un Türkiye’de 4 bin noktada faaliyet göstermesini sağlayan Hikmet Ersek, bir keresinde verdiği demeçte “Ben Global bir Türk’üm” demişti.

Davos’un katılımcıları arasında isimlerine rastladığım diğer “Global Türkler” arasında Kazakistan kökenli gayrimenkul geliştirme şirketi Capital Partners’ın kurucu ortağı, CHP eski genel başkan yardımcısı Onur Öymen’ın oğlu Burak Öymen ile CEO’su Erkan Erkek var.

Global Field Operation’dan Murat Sönmez, Kare Yatırım CEO’su Ümit Kumcuoğlu, ABD’nin en büyük alüminyum şirketi Alcoa’dan Esra Özer gözüme çarpan bazı isimler.

Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Begümhan Doğan Faralyalı, Limak Yönetim Kurulu üyesi Ebru Özdemir, Momento’nun kurucusu Zeynep Dağlı de Davos’un bu yılki katılımcıları arasında.

Listeye yazar Elif Şafak’ı da eklemem gerek.

Bakanlardan ise Davos’a katılacak olanlar arasında, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ile Başbakan Yardımcısı Ali Babacan var.

Bu yıl ikinci kez katılacak olan Fatma Şahin, DEF’in “Cinsiyet Uçurumu” raporunu hazırlayan ekiple yakından çalışıyor.

Yine bir Davos müdavimi olan Babacan’ın ünlü ekonomist Joseph Stiglitz ile birlikte katılacağı oturumun başlığı “Ekonomik Dinamizmi Yaratmak”, Türkiye’nin ekonomik başarısına değineceğinin ipucunu veriyor.

Türkiye’den projektörü uluslar arası platforma çevirirsek, Rusya Başbakanı Medvedev, Almanya Şansölyesi Angela Merkel, İngiltere Başbakanı David
Cameron , İtalyan Başbakanı Mario Monti Davos’ta boy gösterecek liderler arasında.

Bu yıl ilk kez “Rus Evi”ni açan Rusya çeşitli etkinliklerle yabancı yatırımcıların dikkatini çekmek istiyor gibi.

Arap Baharı’ndan iki yol sonra Libya, Tunus, Cezayir, Fas başbakanları da Dünya Ekonomik Forumu tarafından ağırlanacak.

Bu yıl Davos’un ilgi çekecek başka bir isminin ise Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi lideri Mesut Barzani’nin olacağını tahmin ediyorum.

Yazarın Tüm Yazıları