Elele, elden ele

2003 yılının son yazısını “2003 yılının muhasebesi”ne ayırmıyorum.

Ayırmayacağım. Böyle bir şeyi 2 Ocak 2004 Cuma günkü yazımda yapar mıyım? Bilemiyorum! Belki 2004 yılı üzerine falcılık yaparım. Bilmiyorum.
Ama bu vesile ile bugünün sonunda başlayacak yeni yıl için, okurlarıma ve okurum olmayanlara, sevenlerime ve sevmeyenlere, dünyanın bütün inananlarına ve inanmayanlarına, dünyanın her ırktan, her soydan, her dinden bütün insanlarına mutluluk, sağlık ve başarı dileklerimi sunarım.
***
Bu yazımda “ELELE” ve “ELDEN ELE”den söz etmek istiyorum. Derneğin başkanı Gaye Petek’le, 15 Aralık 2003 günü, Jacques Chirac’ın hazırlattığı laiklik yasasıyla ilgili söyleşi yapmaya gitmeden önce “Elele”nin adını birkaç kez duymuştum ama neyin nesi olduğunu bilmiyordum.
ELELE, Türkiye kaynaklı göç(ler) ve kültürlerle ilgilenen bir dernek. Fransa’daki hukuki durumu ne bilmiyorum: Kamu yararına bir dernek mi, yoksa Sivil Toplum Örgütü mü, yoksa ikisi birden mi? En iyisi bana verdikleri broşürdeki bilgiyi aktarmak:

“Resmi kaynaklara göre Fransa’daki sayımız yaklaşık 350 bin. Her göçmen topluluğu gibi bizim de kendimize has sorunlarımız var. Öncelikle dil... Fransızca’yı ya hiç bilmiyoruz ya da her konuda okuyup yazacak kadar hakim değiliz. Bu da en basit olayı sorunlar yumağına dönüştürmeye yetiyor da artıyor bile. Sonra kültür, gelenekler, görenekler...”
“Fransız kültürüne, Fransızların yaşama biçimine neredeyse bütünüyle yabancıyız. Ne yerler, ne içerler, gelenekleri görenekleri nedir, neyi nasıl yaparlar bilmiyoruz. Nasıl oluyor da zaman zaman bizim doğru bildiğimiz onlara yanlış, yanlış bildiğimiz doğru gelebiliyor? Tüm bu farklılıklara. Güçlüklere karşın birlikte yaşamayı, uyum sağlamayı istiyoruz.”
“Çocuklarımız da sürekli olarak, iki toplum arasındaki arayışlarını dile getiriyorlar. Fransızların da benzeri kaygıları taşıdığını görüyoruz ama işe neresinden başlamalı bilemiyoruz.”

“ELELE, kafamızda dolaşan bu türden sorulara yanıtlar verebilmek, karşılaştığımız sorunlara çözümler getirebilmek ve Fransız resmi makamlarının göçmenlerimizin uyumu konusundaki çalışmalarında iletişimi kolaylaştırmak amacıyla, 1901 Fransa Dernekler Yasası’na uygun olarak 1984 yılında Paris’te kuruldu. Fonds d’Action Sociale (F.A.S.), Fransız Sosyal İşler Bakanlığı’na bağlı Topluluklar ve Göçmenler Genel Müdürlüğü (DPM) ve Paris Kent İdaresi’nin destekleriyle etkinliklerini sürdüren ELELE, bir yandan hizmet verdiği konularda elden geldiğince uzmanlaşırken, diğer yandan da alanını genişletmeye ve her geçen gün çalışmalarını daha geniş kitlelere taşımaya özen gösteriyor.”
***
Yukarıya aktardığım tanıtım yazısı, sanırım, okurlarımıza gerekli ve yeterli bilgiyi vermemiş olabilir. O zaman yapacakları iş, ELELE ile ilişki kurmak.
Yazının durumu, Cuma yazımı da bu konuya ayırmamı gerektiriyor. Cuma günü ELELE’nin çalışma alanlarını kısaca tanıtmaya çalışacağım.
***
ELELE’nin adresi:
ELELE, 20, rue de la Pierre-Levée 75011 PARİS.
Tel: (33) 01 43 57 76 28;
Faks: (33) 01 43 38 01 32
Yazarın Tüm Yazıları