Elektrikli yılan balıkları neden kendilerini çarpmıyor?

Güncelleme Tarihi:

Elektrikli yılan balıkları neden kendilerini çarpmıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 11, 2016 11:34

Elektrikli yılan balığı neden kendisini çarpmıyor? Elektrikli yılan balığında elektrik kur yapmak için mi var? Vücut büyüklüğünün elektrikli yılan balığına elektrik çarpmamasıyla ilgisi nedir? Sorularınızın cevabı haberimizde..

Haberin Devamı

Elektrikli yılan balığı, elektrik saçan özelleşmiş organlara sahip bir tatlı su balığı. Birçok hayvan türü elektrik kullanarak çevrelerini algılıyor ya da iletişim kuruyor (örneğin kur yapıyor). İçlerinde elektrikli yılan balıklarının, vatozların ve kedi balıklarının bulunduğu az sayıda tür ise diğer balıkları sersemletecek kadar elektrik üretebiliyor. Buna rağmen, bu balıkların kendisine bir şey olmuyor.

Bunun sırrı vücut büyüklüğü olabilir. Bir elektrikli yılan balığının boyu iki buçuk metreyi, ağırlığıysa 25 kiloyu bulabiliyor. Yani bu hayvan, avladığı hayvanlardan kat be kat büyük. Salıverdiği elektrik yükü (650 volta çıkıyor) yılan balığının kendisine çok daha az zarar veriyor.

Bununla beraber suyun dışındayken elektrikli balıklar kendi güçlerinden çok daha fazla etkileniyor. Michigan Eyalet Üniversitesi’nde zoolog olan Jason Gallant, elektrikli yılan balıklarının sudan çıkarıldığında spazm geçirdiğini işitmiş. Bunun nedeni, elektrik yükünün havada dağılmaması olabilir. Onun yerine elektrik, balığın ıslak teninde gezinerek çok daha yoğun bir şok uyguluyor.

Haberin Devamı

Gallant’ın ekibinin bulduğu bir şey daha var: Farklı gruplara ait elektrikli balıklarda, kendi elektrik organlarını yalıtan yapısal proteinleri meydana getiren aynı genlerin ifadesi görülüyor. Tabii bunların hepsi spekülasyon. Gerçekte elektrikli yılan balıklarının kendi kendilerini neden çarpmadığını hiç kimse bilmiyor. Vanderbilt’ten sinirbilimci ve elektrikli yılan balığı uzmanı Ken Catania, bu balıklar için “optimize biyolojik şok tabancası” diyor ve “sırf havalı görünsün diye öyle diyor değilim” diye de ekliyor. Fakat bu hayvanların kendileri çarpılmadan hasımlarını nasıl çarptığının gizemini koruduğunu belirtmeden geçmiyor.

popsci.com.tr Tarafından Hazırlanmıştır.

BAKMADAN GEÇME!