"Elektrik Dağıtım Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliği Sempozyumu"

Güncelleme Tarihi:

Elektrik Dağıtım Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliği Sempozyumu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2016 13:01

- TEDAŞ Genel Müdürü Çepni: - "Yeni misyonumuzun başında eğitim var, bu eğitimlerde iş güvenliği ilk sırada yer alıyor. En önemli değerlerden birisi insan canı ve biz insanımızı korumazsak hiçbir şeyde başarılı olamayız"- ELDER Genel Sekreteri Yüksel: - "İnsan tüm şirketlerin en değerli kaynağıdır. İnsan yaşamının kıymetli olmasından ötürü iş sağlığı, en önemli önceliğimiz olmalıdır"- ISSA Teknik Sekreteri Juhling: - "Ölümle sonuçlanan iş kazaları kabul edilemez. Biz hiçbir yerde ölümle sonuçlanan kazalar olmasını istemiyoruz. Hedefimiz ve vizyonumuz bu olmalıdır”

Haberin Devamı

ANTALYA (AA) - Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ (TEDAŞ) Genel Müdürü Mükremin Çepni, TEDAŞ'ın yeni misyonunun en önemli unsurunun eğitim olduğunu belirterek, "Eğitimlerimizde iş güvenliği ilk sırada yer alıyor. En önemli değerlerden birisi insan canı ve biz insanımızı korumazsak hiçbir şeyde başarılı olamalıyız" dedi.

Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) ve Uluslararası Sosyal Güvenlik Kurumu (ISSA) öncülüğünde gerçekleştirilen, 2 gün sürecek “1. Elektrik Dağıtım Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliği Sempozyumu” yerli ve yabancı sektör temsilcilerinin katılımıyla Antalya'da başladı.

Çepni, sempozyumdaki konuşmasında, özelleştirme sonrası TEDAŞ’ın misyon ve kabuk değiştirdiğine işaret ederek, “Değişen bu şartlarda TEDAŞ olarak yeni misyonumuzun başında eğitim var. Hem sahadaki personelin eğitilmesi, hem de diğer konularda eğitime öncelik verdik. Bu eğitimlerde iş güvenliğine en büyük önemi verdik. En önemli değerlerden birisi insan canı ve biz insanımızı korumazsak hiçbir şeyde başarılı olamayız” diye konuştu.

Haberin Devamı

TEDAŞ'ın 5 eğitim merkezi bulunduğunu aktaran Çepni, bu merkezlerin 3’ünde iş gücünü ölçme ve değerlendirme merkezi kurma çalışmalarına başladıklarını ifade etti.

Çepni, Mesleki Yeterlilik Kurumu ve ELDER ile yaptıkları çalışmalar neticesinde elektrik dağıtım sektöründe yeni iş süreçlerinin belirlendiğini söyleyerek, oluşturulan iş gücü ölçme ve değerlendirme merkezlerinde işe uygun kişinin bilimsel, tıbbi ve psikolojik tekniklerle seçileceğini kaydetti.

Kullanılan iş güvenliği araç gereçlerine yapılan testlerin belirli standartları olması gerektiğini vurgulayan Çepni, bu amaç doğrultusunda yıl sonuna kadar bir test laboratuvarı kurmayı planladıklarını ifade etti.

ELDER Genel Sekreteri Uğur Yüksel, sempozyumun, bu konuda uzun süreden beri devam eden çalışmalarının ilk merhalelerinden birisi olduğunu dile getirdi.

ELDER’in 21 elektrik dağıtım şirketini temsil eden bir çatı örgütü kimliğine sahip olduğunu hatırlatan Yüksel, "ELDER, sektörün tamamına yakınını temsil ettiğinden dolayı, bu durum bize sivil toplumun da ötesinde belirli görev ve sorumluluk yüklüyor" dedi.

Haberin Devamı

Bağlı şirketlerle kamu paydaşlarıyla birlikte sektörde öncü adımlar atmayı hedeflediklerini belirten Yüksel, Türkiye’de geçtiğimiz yıllarda iş kazaları ile ilgili kötü deneyimler yaşandığını ifade etti.

Yüksel, şöyle konuştu:

“Bu konuda istatistiklerimiz iyi değil. İncelediğimizde yasal düzenlemeler açısından AB başta olmak üzere gelişmiş ülkelerden çok farkımız olmadığını görüyoruz. Sorun uygulamada. Sorun insan faktörümüzde, sorun bilgide, sorun kısmen eğitimde, kısmen kültürde. Sorun ekipman ve teçhizatta, sorun öncelikle öz denetimdedir. İnsan tüm şirketlerin en değerli kaynağıdır. İnsan yaşamının kıymetli olmasından ötürü, iş sağlığı, bu açıdan bakılarak bile en önemli önceliğimiz olmalıdır.”

Haberin Devamı

ELDER’in kamudaki en önemli paydaşlarından birisinin de TEDAŞ olduğunu söyleyen Yüksel, TEDAŞ ile başta iş sağlığı, güvenliği ve eğitimi olmak üzere uluslararası projeler geliştirerek iş birliğini bir adım daha ileri taşımayı arzuladıklarını söyledi.

ISSA Teknik Sekreteri Jens Juhling ise üye kuruluşlarına güvenlik konusunda bilgi akışı sağladıklarını ifade ederek, iş güvenliği konusunda sektöre bilgi desteği verdiklerini belirtti.

Elektrik sektöründeki iş güvenliği ve sağlığı konusunda davranış önlemleri ve tedbirlerinin hiç konuşulmadığına dikkati çeken Juhling, bu durumun kendileri için sadece Almanya’da değil tüm dünyada önemli bir konu olduğunu dile getirdi.

Haberin Devamı

Juhling, G7 ülkeleri ile büyük sanayi ülkelerinin iş kazalarına savaş açtıklarını vurgulayarak, "Ölümle sonuçlanan iş kazaları kabul edilemez. Biz hiçbir yerde ölümle sonuçlanan kazalar olmasını istemiyoruz. Hedefimiz ve vizyonumuz bu olmalıdır” diye konuştu.

İş güvenliği konusunda öncelikle insanların ikna edilmesi gerektiğini aktaran Juhling, bunun sadece işçilerle sınırlı kalmamasını ve tüm şirket çalışanlarının bu konularda bilinçlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!