Elde kaldı 51 lira

Güncelleme Tarihi:

Elde kaldı 51 lira
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2016 22:27

2017 yılında 104 liralık asgari ücret zammının 53 lirası bireysel emeklilik için kesilecek. Türk-İş Başkanı Ergun Atalay, “Kalan 51 lirayla asgari ücretli hem hayat pahalılığıyla mücadele edecek, hem de ailesine bakacak” dedi.

Haberin Devamı

ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu tarafından önceki gün açıklanan 104 liralık asgari ücret zammının yarısı “otomatik katılımlı bireysel emeklilik kesintisine gidecek.” Bu kapsamda ocak ayında asgari ücretliden 53.31 TL bireysel emeklilik kesintisi yapılacak. Asgari ücretli isterse,  2 ay içinde sistemden çıkabilecek.  Türk-İş Başkanı Ergun Atalay, “Kalan 51 lirayla asgari ücretli hem hayat pahalılığıyla mücadele edecek, hem de ailesine bakacak” dedi. Türkiye’de 6.5 milyon işçinin asgari ücretle yaşadığını belirten Atalay, “Ocak ayında asgari ücretli 1404 TL ücret alacak. Bunun 104 lirası zam olacak. Ve siz bu zammın 53 lirasını otomatik olarak keseceksiniz. Bu sizce insani mi?” diye konuştu. İşçi ve ailesinin geliri arttıkça tasarruf oranının da artacağını belirten Atalay, “Esas olan bu geliri artırdıktan, refah seviyelerini yükselttikten sonra onları da tasarrufa yönlendirmek olmalı ” diye konuştu.

Haberin Devamı

2 AY İÇİNDE CAYABİLİR

1 Ocak itibariyle başlayacak olan otomatik katılımlı bireysel emeklilik sistemi kapsamında,  45 yaşın altındaki çalışanlar kademeli olarak sisteme girecek.  Sisteme giren bir çalışanın çıkış yapabilmesi için,“ilk kesintinin özel emeklilik şirketi hesabına aktarılmış” olması gerekecek. Buna göre ücretten yapılan kesinti, özel emeklilik şirketi hesaplarına aktarıldığı tarihi takip eden iş günü, işçiye emeklilik planına dâhil olduğu posta yoluyla ya da e-posta ile bildirilecek. İşçi, bu bildirimi aldığı günden itibaren iki ay içinde cayma   hakkını kullanabilecek. Cayma talebi işçi tarafından posta yoluyla veya e-posta ile işverene veya şirkete bildirilecek. Cayma bildiriminin şirkete ulaşmasından sonraki 10 gün içinde de ödenen katkı payları, varsa yatırım gelirleriyle birlikte, işçiye iade edilecek. Bireysel emeklilikte faizli ve faizsiz olmak üzere iki çeşit fon bulunacak. İşçi bunlardan birini seçme hakkına sahip olacak. 

İKRAMİYELİ AYLARDA ARTIŞ

İki aylık cayma süresinden sonra da işçi dilediği zaman sistemden ayrılabilecek. Ancak ilk iki ay içerisinde sistemden ayrılan işçiden hiçbir kesinti yapılamazken, daha sonra sistemden ayrılan işçiden fon işletim gider kesintisi yapılacak. Her türlü ikramiye SGK primine tabii kazanç olduğu için, ikramiye ödenen ayda bireysel emeklilik için prim kesintisi artacak. Örneğin 3 bin TL brüt ücreti olan işçinin ücretinden her ay 90 TL bireysel emeklilik katkı payı kesilirken ikramiye ödenen ay prime esas kazancı  5 bin TL olursa ücretinden 150 TL bireysel emeklilik katılım payı kesilecek. 

Haberin Devamı

KİM NE ZAMAN SİSTEME GİRECEK?

1000 ve Üzeri Çalışanı Olan İşletmeler:1 Ocak 2017

249–1000 Çalışanı Olan İşletmeler ve Merkezi Bütçeli Kamu Kurumları:1 Nisan 2017

100-249 Çalışanı Olan Şirketler:1 Eylül 2017

50-100 Arası Çalışanı Olan İşletmeler ve Tüm Yerel Yönetimler:1 Ocak 2018

10-50 Çalışanı Olan İşletmeler:1 Temmuz 2018

5-9 Çalışanı Olan İşletmeler:1 Ocak 2019>

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!