El Zerkavi öldürüldü

Güncelleme Tarihi:

El Zerkavi öldürüldü
Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 2006 10:23

Irak'taki El Kaide örgütünün lideri Ebu Musab Zerkavi ve 7 yardımcısının öldürüldüğü açıklandı.

Haberin Devamı

Irak Başbakanı Nuri El Maliki, Irak'taki El Kaide'nin lideri Ebu Musab Zerkavi'nin öldürüldüğünü açıkladı.

El Zerkavi öldürüldü
Zerkavi'nin ölümünden sonraki ilk fotoğrafı.

  
El Maliki, düzenlediği basın toplantısında, Ürdünlü terörist Zerkavi'nin başkent Bağdat'ın kuzeydoğusundaki Bakuba bölgesinde dün gece düzenlenen hava saldırısında 7 yardımcısıyla birlikte öldürüldüğünü, ölenlerden ikisinin de kadın olduğunu belirtti.
  
Irak Başbakanı, Zerkavi ve yardımcılarının Irak ve Amerikan askerlerinin ortak operasyonunda öldüğünü söyledi.
  
El Maliki'nin, Irak'taki Amerikalı komutan General George Casey ve ABD'nin Bağdat Büyükelçisi Zalmay Halilzad'la düzenlediği basın toplantısında yaptığı bu açıklama, toplantıda bulunanların coşkulu alkışlarıyla karşılandı.
  
Irak Başbakanı, açıklamasında, Zerkavi'nin öldürülmesinin ardından, her zaman öldürülecek bir Zerkavi olabileceği uyarısında da bulundu. El Maliki, “Her zaman öldüreceğimiz bir Zerkavi olacak. Bu yolu takip edenlerle savaşmayı sürdüreceğiz. Bu, aramızda açık bir savaş” diye konuştu.
  
Irak Başbakanı, El Arabiya televizyonuna yaptığı açıklamada, “Bir hafta ya da on gündür bu büyük suçlunun varlığı ve hareketleriyle ilgili istihbaratlar mevcuttu. Daha önce de onu öldürmeye çalıştık, ancak başarılı olamadık. Allah'a şükür daha sonra bunu başardık” dedi.
  
El Maliki'nin resmi açıklamasından önce Amerikan ABC ve CBS televizyonları, ardından da Irak televizyonu, Zerkavi'nin Bağdat'taki bir eve düzenlenen Amerikan hava saldırısında öldüğünü duyurdu.
  
EL KAİDE DOĞRULADI

 

Haberin Devamı

Bu arada adının açıklanmasını istemeyen Ürdünlü bir yetkili, ülkesinin, Zerkavi'nin öldürülmesinde ve geçen ay Zerkavi'nin önemli bir adamının yakalanmasın büyük rol oynadığını belirtirken, Irak Başbakanı, operasyonun Bakuba halkının sağladığı istihbarat temelinde düzenlendiğini söyledi.
  
Öte yandan bir internet sitesinde El Kaide örgütü adına yayımlanan açıklamada, Zerkavi'nin öldüğü doğrulandı.

 

Haberin Devamı

"ZERKAVİ'NİN CESEDİ TEŞHİS EDİLDİ”

 

Irak'taki ABD güçlerinin en üst düzey komutanı General George Casey, düzenlenen hava saldırısında öldürüldüğünü kaydettiği Irak'taki El Kaide'nin lideri Zerkavi'nin cesedinin parmak izi ve yüzünün görüntüsünden teşhis edildiğini bildirdi.
  

/images/100/0x0/55ea81d5f018fbb8f8847ac9
Casey, Bağdat'ta, Irak Başbakanı Nuri El Maliki ve ABD'nin Bağdat Büyükelçisi Zalmay Halilzad ile birlikte düzenlenen basın toplantısında, ancak Zerkavi'nin grubunun hala tehdit oluşturduğunu söyledi. Zerkavi'nin öldürülmesiyle ilgili ayrıntıların daha ileriki saatlerde açıklanacağını kaydeden Amerikalı komutan, Zerkavi'nin öldürüldüğü bölgede aramalara iki hafta önce başlandığını belirtti.

 

Haberin Devamı

HALİLZAD: ZERKAVİ'NİN ÖLDÜRÜLMESİ BÜYÜK BAŞARI
  
ABD'nin Bağdat Büyükelçisi Zalmay Halilzad, Irak'taki El Kaide'nin lideri Ebu Musab Zerkavi'nin öldürülmesinin “büyük başarı” olduğunu söyledi. El Maliki ile yaptığı basın toplantısında konuşan Halilzad, Zerkavi'nin binlerce kişinin ölümünden sorumlu olduğunu belirtti.
  
Zerkavi'nin ölümünün Irak'ta şiddeti sona erdirmeyeceğini ifade eden Halilzad, Irak'taki cemaatlere, mezhep çatışmalarına son vermeleri çağrısında bulundu.

 

Zerkavi, Irak'ta çok sayıda intihar saldırısı, bombalama, adam kaçırma ve cinayet olaylarının arkasındaki kişi olarak en çok arananların başında geliyordu.

 

ÜRDÜNLÜ YETKİLİ: ZERKAVİ, ÜRDÜN-ABD OPERASYONUYLA ÖLDÜRÜLDÜ
  
Ürdünlü Ebu Musab Zerkavi'nin Amerikan istihbarat birimlerinin ve Amerikan özel harekatının Ürdün istihbaratıyla ortak operasyonu sonucu öldürüldüğü bildirildi. İsminin açıklanmasını istemeyen Ürdünlü bir yetkili AFP'ye yaptığı açıklamada, hava harekatıyla desteklenen operasyonda on kadar militanın öldürüldüğünü belirterek, ağır yaralanan Zerkavi'nin operasyondan 10 dakika sonra öldüğünü kaydetti.
  
Operasyon sırasında Zerkavi'nin terörist grubunun toplantısına başkanlık ettiğini ifade eden Ürdünlü yetkili, harekata Irak güçlerinin katılıp katılmadığını belirtmedi.
  
Zerkavi'nin ölümünden hemen sonra Amerikan ve Ürdün makamlarının elinde bulunan en son fotoğraflara bakılarak kimliğin tespit edildiği kaydedildi.

 

Haberin Devamı

BLAIR: EL KAİDE'YE DARBE OLDU
 
İngiltere Başbakanı Tony Blair, Irak'taki El Kaide'nin lideri Ebu Musab Zerkavi'nin öldürülmesinin her yerdeki El Kaide için darbe olduğunu söyledi. Başbakanlıktan yapılan açıklamaya göre Blair, kabinedeki konuşmasında, Irak için çok önemli bir an olduğunu söyleyerek, Zerkavi'ni öldürülmesinin iyi haber olduğunu, çünkü bunun her yerdeki El Kaide'ye darbe olduğunu belirtti.
  
Blair, Irak, ABD, İngiliz ve diğer koalisyon güçlerini, Irak'ta demokratik yollarla seçilen yeni hükümete destek vermek için yaptıklarından dolayı da kutladı.

 

ZERKAVİ'NİN KARDEŞİ: ÖLÜMÜNÜ BEKLİYORDUK

/images/100/0x0/55ea81d5f018fbb8f8847acb

Irak Başbakan Yardımcısı Barham Salih, Irak'taki El-Kaide Lideri Ebu Musab Zerkavi'nin ölüm haberini, İstanbul'daki Türk-Arap Ekonomi Forumu'nda aldı.


  
Irak'ta dün akşam öldürüldüğü açıklanan Zerkavi'nin kardeşi Sayel Haleyle, bu ölüme hazır olduklarını söyledi. Ürdün'de yaşayan Haleyle, Associated Press'e verdiği demeçte, ”Uzun bir zamandır öldürüleceğini bekliyorduk. Şehit olacağını bekliyorduk” dedi. Haleyle, sözlerini “İnşallah, (Zerkavi) cennetteki diğer şehitlere katılır” diye sürdürdü.
  
Bu arada, Zerkavi'nin Ürdün'ün Zerka kentindeki baba ocağının önünde gazeteciler toplandı. Tek katlı eve, Zerkavi'nin 3 kız kardeşi hemen gelirken, kız kardeşlerden birinin kocası olan Ebu Kudama, ”Zerkavi'nin ölüm haberine üzülmediklerini, şehit olduğu için sevindiklerini” ifade etti.

 

Haberin Devamı

DİRENİŞÇİLER GERİLEYECEK

 

Bu arada BBC'nin Bağdat'taki muhabiri Andrew North, Zerkavi'nin öldürülmesinin teyit edilmesinin, isyancı harekete karşı mücadele önemli bir dönüm noktası olacağı yorumunu yaptı. Ürdünlü Zarkavi, Irak'taki direniş hareketinin başlıca sorumlusu olarak gösteriliyor ve ABD'nin Irak'ta arananlar listesinin başında bulunuyordu.

ABD, Zarkavi'nin başına 25 milyon dolar ödül koymuştu.

 

Zarkavi son iki yıl içinde, Iraklı siviller ve güvenlik güçlerini hedef alan çok sayıda saldırıyı, adam kaçırma ve rehinelerin öldürülmesi olaylarını üstlenmişti.

 

ASIL ADI AHMED FAZIL HALEYLE OLAN ZERKAVİ KİMDİR? 
 

/images/100/0x0/55ea81d5f018fbb8f8847acd
Irak'taki bombalı saldırılar, suikastlar ve yabancı rehinelerin öldürülmesinden sorumlu direnişçilerin lideri Ebu Musab Zerkavi, ilk olarak Irak'ta Tevhid ve Cihad örgütünün lideri olarak ortaya çıktı. Gerçek adı Ahmed Fazıl Haleyle olan, Ürdün'ün Zerka kentinde doğan 39 yaşındaki Zerkavi, örgütünü 2004'ün sonlarında Usame Bin Ladin'in El Kaide örgütüyle birleştirdi. Bin Ladin, Ocak 2004'te Zerkavi'yi yardımcılığına getirdi.
  
Irak'ın en kötü namlı direnişçisi Zerkavi'yle ilgili bilgiler, düşmanlarının ve yandaşlarının kendisine atfettikleri çerçevesinde son derece sınırlı kaldı.
  
Bazı uzmanlar, Zerkavi'nin, Irak'taki direnişi kendi eylemlerini yürütmek için sıçrama tahtası olarak kullandığı görüşünü savunurken, bazıları ise Zerkavi'nin etkisinin abartıldığını öne sürdü.
  
Yabancı rehinelerin öldürülmesinin kaydedildiği video görüntüleriyle 2004 yılında nam salan Tevhid ve Cihad'ın, El Kaide ile birleşmesinden sonra, özellikle Şiilerin egemenliğindeki hükümet ve güvenlik güçlerine yönelik kanlı saldırılardan, Zerkavi'nin artık yeni adı Irak El Kaidesi olan örgütü sorumlu tutuldu.
  
Amerikan ordusu, geçen yılki bir saldırıda Zerkavi'nin yaralandığını öne sürdü. Bu iddia El Kaide tarafından doğrulandı, ancak Zerkavi'nin hafif yaralandığı belirtildi.
  
BAŞINA 25 MİLYON DOLAR ÖDÜL
  
ABD'nin, başına, El Kaide lideri Usame Bin Ladin'e vaat ettiği miktarda, 25 milyon dolar ödül koyduğu Zerkavi'nin önemli yardımcıları çeşitli bombardımanlarda öldürüldü ya da yakalandı, ancak bu gelişmeler örgütün faaliyetlerini etkilemedi.  Irak savaşının başlamasından önce, Şubat 2003'te dönemin ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell, Zerkavi'nin, Bin Ladin'in Irak'ta sığınan ortağı olduğunu söylemiş, istihbarat raporları da Zerkavi'nin Bağdat'ta olduğuna işaret etmişti. Bu bilgiler, Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin'in El Kaide ile bağlantısı olarak yorumlanmış, bu da Irak savaşının gerekçelerinden biri olmuştu. Zerkavi de Bin Ladin gibi Afganistan'da eski Sovyet güçlerine karşı savaştı ve “Afgan Arabı” olarak ün yaptı. Zerkavi, Sovyetlerin Afganistan'daki yenilgisinden sonra da doğduğu Ürdün'e geri döndü.
  
ZERKAVİ'YE İDAM CEZASI
  
Ürdün'de monarşik rejimi devirerek yerine şeriat getirme planları yapmaktan 7 yıl hapis cezasına çarptırılan Zerkavi, cezasını çektikten kısa süre sonra ülkesinden kaçtı. Yine Ürdün'de bu kez Amerikalı ve İsrailli turistlere yönelik saldırılar düzenlemekten gıyabında yargılanan Zerkavi, 2002'de idama mahkum edildi.
  
Amerikalı diplomat Laurence Foley'in 2002'de Amman'da öldürülmesini planlamakla suçlanan Zerkavi, Nisan 2004'te yine ölümle cezalandırıldı. Zerkavi, Aralık 2005'te Irak sınırındaki bir intihar girişimi nedeniyle üçüncü kez idama mahkum edildi.
  
2001'de Irak'a kaçtığı sanılan Zerkavi'nin ölümünün Irak'taki direnişe nasıl bir etkisi olacağı ise henüz kestirilemiyor.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!