El ve ayak uyuşmalarını önemseyin

El ve ayak uyuşmaları oldukça sık görülen şikâyetlerdir. Ve çoğu kez “sinirsel-ruhsal” sebeplerle ilişkilidir.

Haberin Devamı

Bununla birlikte, özellikle ayak uyuşmaları, uç motor sinirlerinde ya da duyu sinirlerinde bir hasarın işareti de olabilir.
Eğer el, kol ve ayaklarınızda uyuşma, yanma, karıncalanma hatta gıdıklanma gibi bir duygu varsa, kuvvetsizlik hissediyorsanız, ağrı veya kramp gibi sorunlar yaşıyorsanız altında önemli bir sağlık sorunu yatıyor olabilir, önemseyin!

NÖROPATİ NE DEMEK?

Tıp dilinde “nöropati” olarak adlandırılan bu durumun her şeyden önce sinir sistemiyle ilgili bir sorunun ifadesi olduğunu bilmelisiniz. Sinir sistemi, mükemmel ama bir o kadar da karmaşık bir yapılanmadır. İşlevlerini komuta merkezleri olarak hareket eden hücreler yani nöronlar ve bu komuta kontrol merkezleri arasında iletişimi sağlayan lif demetleri yani sinirler aracılığı ile yürütür.
Nöropati sözcüğü, beyne, duyularla ilgili verileri aktaran ve beyinden ya da omurilikten kaslara yollanan iletileri kontrol eden sinir liflerinde bir hasar olduğunu işaret eder.
Problem duyusal sinir liflerini ilgilendiriyorsa daha çok duyusal bozukluklar yani yanma, uyuşma, karıncalanma gibi şikâyetler ön plandadır. Sorun motor liflerdeyse güç kaybı ön plandadır.

Haberin Devamı

SEBEPLERİ NELERDİR?

Nöropati birçok nedenle ortaya çıkabilir. Zehirlenmeler, özellikle de kurşun, cıva ve arsenik zehirlenmeleri, enfeksiyon hastalıkları, bazı kanser türleri, endokrin hastalıkları, magnezyum veya demir eksikliği nöropatiye yol açabilir.
Bel fıtığı, bel omurlarında kireçlenme ve kaymalar da nöropati nedeni olabilir. Sinir sıkışmaları sonucu “tuzak nöropatisi” denen tablo oluşabilir.
Ancak nöropatinin en sık nedeni olarak şeker hastalığını, aşırı alkol tüketimini ve B12 vitamini eksikliğini saymak gerekir.

B12 desteği alayım mı?

BİR SORU

B12 vitamini eksikliği söz konusu olduğunda, uygun dozda destek kullanılarak tamamlanmalıdır. B12 eksikliği her yaşta görülebilir. Bu eksiklik bellek kaybından zekâ keskinliğinde azalmaya, kansızlıktan uyuşmalara kadar çok sayıda probleme yol açar. Tıpkı D vitamini noksanlığı gibi bu vitaminin noksanlığı ile de eskiye oranla daha sık karşılaşıyoruz. Özellikle vejetaryen beslenenler, mide ameliyatı geçirenler, mide asidini azaltan ilaçları uzun süre kullananlar bu konuda daha çok risk taşıyorlar. Ayrıca yaşlılarda da bu sorun çok sık görülüyor.

Haberin Devamı

Magnezyum desteği ne işe yarar?

BİR BİLGİ

Kramplardan, el ve ayak uyuşmalarından yakınanlar magnezyum desteğinden fayda görebiliyor. Magnezyum kemik için de önemli bir mineral. Yeşil yapraklı sebzeler, badem, ceviz, fındık, fıstık gibi sert kabuklu meyveler, kuru baklagiller ve tahıllar yeteri kadar alınıyorsa magnezyum eksikliği pek görülmüyor. Eksikliğine daha ziyade yaşlılarda, idrar söktürücü ilaçları kullananlarda, alkoliklerde, beslenme bozukluğu olanlarda rastlanıyor.
Düzenli kalsiyum ve magnezyum desteği kemik erimesi riskini azaltıyor. Bu desteğe kanınızda magnezyum seviyenizi ölçtürmeden başlamanızı önermem. Doktor kontrolü olmadan kullanılmasını da tavsiye etmem. Özellikle kramplar, el-ayak uyuşmaları, yorgunluk, stres gibi sorunlarda bu destekten faydalanılıyor ama mutlaka doktor kontrolü altında...

Yazarın Tüm Yazıları