El Kaide üyesi baba- oğul tutuklandı

Güncelleme Tarihi:

El Kaide üyesi baba- oğul tutuklandı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2005 15:44

Konya Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube ekipleri El Kaide terör Örgütü mensubu olduğu iddiasıyla 46 yaşındaki Hüseyin Suat Öz ile oğlu 20 yaşındaki İbrahim Öz'ü gözaltına aldı.

Haberin Devamı

Örgüt üyesi olmakla birlikte 15-20 Kasım 2003 tarihlerindeki İstanbul'daki patlamalardan sonra gözaltına alınıp tutuklanan Hüseyin Suat Öz ve İbrahim Öz'ün 8 ay önce cezaevinden tahliye oldukları belirlendi. Yapılan aramada telsiz ile uzaktan kumanda edilebilir, bomba düzeneğini harekete geçirecek elektronik düzenek ele geçirildi.

Endüstri Meslek Lisesi elektrik ve elektronik bölümünden mezun olan ve Konya'da Karayolları Bölge Müdürlüğü'nde bir süre elektronik ve elektrik ustası olarak çalışan 46 yaşındaki Hüseyin Suat Öz, 15-20 kasım tarihleri arasında İstanbul'daki sinegog patlamalarında elektrik düzenekleriyle ilgili aktif rol aldığı ileri sürüldü. El Kaide örgütü üyesi ve patlamaları gerçekleştirenlerden biri olduğu öne sürülen Harun İlhan'ı Konya'nın Sille Parsana Mahallesi'ndeki evinde bir süre gizleyen Öz ve oğlu 23 Aralık 2003 tarihinde ‘El kaide üyelerine yardım ve yataklık yapmak' suçundan tutuklandı.

Haberin Devamı

Kocaeli'nin Kandıra İlçesi'ndeki cezaevinden 14 Şubat 2005 tarihinde serbest bırakılan Hüseyin Suat Öz ile oğlu İbrahim Öz Konya'ya döndü. Burada seyyar elektrik işleri ile geçimlerini sağlayan baba-oğul için gelen bir ihbarla polis yeniden harekete geçti.
Konya Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından Hüseyin Suat Öz'ün 11 Kasım 2005 günü İstanbul'daki bazı örgüt üyeleri ile buluştuğu,  bu buluşmadan sonra telsiz ile uzaktan kumanda edilebilir, herhangi bir patlama düzeneğini harekete geçirebilecek özelliği olan bir hazır, bir de monte edilecek elektronik kart temin ederek aynı gün Konya'ya döndüğü belirlendi. Eletronik uzaktan kumandalı bomba patlatma cihazını ise ‘Arama olursa üzerimde yakalanmasın’ diye kargoya verip, kendi adı ve adresini yazdı. Öz, kendi adına gelen kargoyu iki gün sonra Konya'dan aldı. Polis, suçüstü yakalamak için bir süre bekledi. Ancak harekete geçmeyen Hüseyin Suat Öz'ün başka bir olay gerçekleştirme olasılığına karşı 17 Kasım 2005 günü baskın düzenledi.

Öz'ün Sille Parsana Mahallesi'ndeki evinde yapılan aramada bomba düzenekleri ve patlama malzemeleri olan birer lehim emme makinası, voltaj ayarlı adaptör, ampermetre, poşetli olarak hazır haldeki bombaları ısıtıcı olarak kullanılan 10 madde, 1 adet USB Flash bellek ve el yazması notlar bulundu.

Haberin Devamı

İbrahim Öz'ün sorgusunda adına başka bir kargo firmasından İstanbul'dan yine koli geldiği anlaşıldı. Harekete geçen polis, mahkeme kararı ile kargodan gelen koliye el koydu. Yapılan incelemede baba ve oğul Öz'e hitaben bir talimat notu ve mektubu ile 1 elektronik devreye el konuldu.

Elektronik aletin, teknik özellikleri ve kullanım alanları açısından yapılan incelemesinde, cihazın bir frekans aralığını kullanan bir vericiden gönderilen ses sinyalini alabileceği, aynı amaçla bir vericiden yayılanan sinyal ile bir cihazı (örneğin bomba, düzeneği gibi çeşitli düzenekleri) uzaktan çalıştırılabilir özellikleri taşıdığı saptandı. Hüseyin Suat Öz'e hiteben yazılmış küçük notta, kimliği açıklanmayan örgüt üyelerinden birisinin gönderdiği uzaktan kumanda ile bomba patlatma düzeneğini kendisinin ‘aynısını yapabilir misin?' diye numune olarak gönderdiği öğrenildi.

Haberin Devamı

Yoğun güvenlik önlemleri altında dün gece nöbetçi mahkemeye çıkartılan iki zanlı da tutuklandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!