El Kaide: Biz kadın vurmayız

Güncelleme Tarihi:

El Kaide: Biz kadın vurmayız
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2007 00:00

Benazir Butto'nun ölümü üzerindeki sır perdesi aralanamazken, sukastın bir numaralı zanlısı olarak gösterilen El Kaide'ye yakım isimlerden Beytullah Mesud suçlamayı reddetti. Beytullah Mesud'un sözcüsü dün, "Bu iddiayı şiddetle reddediyorum. Aşiretimizin bir töresi var. Biz kadınları vurmayız" dedi.

Haberin Devamı

BUTTO'NUN VURULDUĞU AN...

BENAZİR BUTTO'NUN ALBÜMÜNDEN ÇARPICI FOTOĞRAFLAR 

BUTTO'NUN HAYATINI KAYBETTİĞİ SALDIRININ ARDINDAN

SÜRGÜN DÖNÜŞÜ BUTTO'YA KANLI SALDIRININ FOTOĞRAFLARI

Hürriyet muhabiri Defne Barak, yakın dostu Benazir Butto’nun son günlerini anlattı. Butto, Pakistan’da göz hapsindeyken, Barak’a şifreli bir dille, "Defne, lütfen. Sadece sen bana yardım edebilirsin. Bir buldozere ihtiyacım var" diyor. Barak, "Nasıl, nasıl" diye sorunca da, "Ben Victoria’s Secret’ı falan kastetmiştim" yanıtını veriyor.

Töredir kadınları vurmayız
PAKİSTAN İçişleri Bakanlığı, Butto suikastının bir numaralı zanlısı olarak, El Kaide’ye yakın "savaş ağası" Beytullah Mahsud’u göstermişti. El Kaide’nin suikastı üstlenen bir bildiri yayınlamasına karşın, Mahsud dün suçlamaları reddetti. Taliban’ın "gölge devlet" kurduğu Veziristan eyaletinde gizli bir yerde bulunan Mahsud’un sözcüsü Malvi Ömer, telefonla ajansları arayarak iddiaları yalanladı. Mahsud’un açıklamasını aktaran sözcü, "Bunu şiddetle reddediyorum. Aşiretimizin töresi vardır, kadınları vurmayız" dedi.


"DEFNE, Pakistan’a geri dönmemi istemiyor musun?" O çok kritik "eve dönüş" kampanyasının başlamasından hemen önce böyle demişti bana Benazir Butto. Kocası Asıf ile paylaştıkları Manhattan’daki yeni dairesindeydi. Bana bitişik apartmana taşınmışlardı. Benazir, "İçindeki bütün kötü hislere rağmen, Pakistan’a dönüyorum" diyordu. Ben geri dönmesine kesinlikle karşıydım ama o istasyondan çoktan ayrılmış bir ekspres trende gibiydi. Sözlerim açıktı: "Bak bu bir tuzak! Ve sen onun içindesin ama, hala çıkabilirsin..."

Benazir şöyle yanıt veriyordu: "Yapamam, beni Pakistan’da bekliyorlar. Washington’un beni desteklediğini biliyorlar. Resimlerimi çoktan sokaklara astılar. Şimdi dönmezsem, politikayı artık sonsuza kadar bırakmam gerekir."

TUZAĞA DÜŞTÜ Benazir ile ilk görüştüğümde başbakandı. Sonra yakın arkadaş olduk. O kocasına aşık, çocuklarıyla gurur duyan, arkadaşlarının özel hayatlarıyla ilgilenen güzel bir kadındı. PAKİSTAN’A ŞEHİT OLMAK İÇİN GİTMEDİ. TUZAĞA DÜŞTÜ!!!

2007 ekiminin başında, Londra’da otelde bir kaza geçirip yaralanınca Benazir baş ucumdaydı. Vedalaşırken içimizden biri fotoğraf çekelim deyince, ağlamaya başladım. Benazir, hasta olduğum için fotoğraf çektirmek istemediğimi düşündü. "Hayır" dedim Asıf’a, "Onu bir daha görebileceğimi sanmıyorum..." Korktuğum başıma geldi.

DİNLENİYORDU Telefonla son görüşmemiz, Pakistan’a dönüşünün ardından ev hapsine alındığı günlerde oldu. Konuşmanın dinlendiğini bildiğimizden temkinliydik. Acil bir şeye ihtiyacı olup olmadığını sordum. Benazir cevap verdi: "Defne, lütfen. Sadece sen bana yardım edebilirsin. Bir buldozere ihtiyacım var." "Nasıl, nasıl" diye sordum şaşkınlıkla, "Ben Victoria’s Secret’ı falan kastetmiştim." dedi. Konuşmadan sonra huzursuzdum. Hayatımda buldozer görmediğimi bilen Benazir, dinlediğini bildiği halde muhtemelen bana bir mesaj gönderiyordu. Buldozerin bir tür şifre olduğu hissine kapılmıştım. Tá ki Asıf kahkahalarla gülene ve şunu söyleyene dek: "Sizi dinleyenler eminim buldozerin ne anlama geldiğini biliyordur. Ama muhtemelen şimdi ’Victoria’s Secret (Victoria’nın sırrı) da neymiş’ diye araştırıyorlardır."

ABD’NİN İHANETİ Telefonla son kez konuştuğumda, o artık Londra’da bıraktığım Benazir değildi, yorgun, bitmiş, odaklanamayan, duygusal biriydi. Kendisine ABD’den fiziksel ve psikolojik hiçbir yardım sağlanmamıştı. Bush Yönetimi, Benazir’e ihanet etti. Pakistan’da çok korunmasız kalmıştı. Hep korktuğum gibi tuzağa düştü.

Dualar ona

Pakistan Halk Partisi’nin Kuitta’daki merkezi önünde dün Butto için dua edildi. Taraftarları, Benazir Butto’nun defnedildiği Gari Kuda Bakş’taki aile mezarlığını çiçek bahçesine çevirdiler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!