El Cine’de katliam

Güncelleme Tarihi:

El Cine’de katliam
Oluşturulma Tarihi: Mart 17, 2017 23:14

Suriye’de Halep vilayetindeki El Cine köyünde önceki gece bir caminin de bulunduğu bölgeye yapılan saldırıda hayatını kaybedenlerin sayısı 58’e çıktı. Suriye Gözlemevi Örgütü, bölgeyi ABD jetlerinin bombaladığını duyurdu. CENTCOM ise “Hedef aldığımız bina halen ayakta olan camiye 15 metre mesafedeydi” dedi. ABD Savunma Bakanlığı da El-Kaide militanlarının olduğu binayı vurduklarını açıkladı.

Haberin Devamı

SURİYE’nin Halep vilayetindeki Etarib ilçesine bağlı El Cine köyünde önceki gece bir caminin bulunduğu bölgeye yapılan hava saldırısında yaşamını yitirenlerin sayısı 58’e ulaşırken, 100’den fazla kişi de yaralandı. Merkezi İngiltere’de olan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi de, ABD jetlerinin Cine köyünde bir caminin bulunduğu alanı bombaladığını duyurdu. Hedef olan köy, Halep vilayetinin batısındaki İdlib vilayetine birkaç kilometre mesafedeki Etarib ilçesi yakınlarındaydı. ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, bölgeden bir fotoğraf yayınlayarak caminin vurulduğu iddialarını reddetti.

PENTAGON: CAMİ HASAR GÖRMEDİ

Pentagon Sözcüsü Albay Jeff Davis, “Cami neredeyse hiç hasar almadı ve yerinde duruyor. Hedef alınan bina komşu binaydı ve hedefimizi vurduk” dedi. Davis, içerisinde onlarca El-Kaide militanının bulunduğu cami yakınlarındaki bir binayı hedef aldıklarını ve birkaç teröristin öldürüldüğünü söyledi. Açıklamada sivil kayıplarla ilgili herhangi bir bilgi verilmedi. Pentagon’dan yayınlanan görüntüde,  hava saldırısında vurulan bina ile caminin çok yakın olduğu görülüyor. Amerikan Merkez Komutanlığı (CENTCOM) Sözcüsü Albay John J. Thomas ise, “Biz camiyi hedef almadık. Ama toplantının yapıldığı ve hedef aldığımız bina halen ayakta olan camiye 15 metre mesafedeydi. Bu saldırıyla bağlantılı sivil kayıplara dair her türlü iddiayı inceleyeceğiz” dedi.

Haberin Devamı

El Cine’de katliam

Pentagon saldırının düzenlendiği bölgedeki caminin ayakta olduğunu iddia ettikleri bir fotoğraf paylaştı.

200-300 kişi bulunuyordu

AFP’ye konuşan bir görgü tanığı, caminin namaz sonrası sohbet yapıldığı sırada vurulduğunu söyledi. Anadolu Ajansı (AA) ise, yatsı namazından hemen sonra hedef olan camide ağırlıklı olarak Tebliğ Cemaati adlı oluşumun mensuplarının katıldığı 200-300 kişilik bir toplantının söz konusu olduğunu bildirdi. Etarib Sivil Savunma ekibi yetkilisi Mustafa Ubeyd, AA’ya yaptığı açıklamada, “Saldırıya şahit olanlara göre, uçaklar ilk anda camiye 3 bomba atmış. Dışarıya çıkmaya çalışanların üzerine de dördüncü bombayı atmışlar.” dedi. Tebliğ Cemaati, ABD ya da BM Güvenlik Konseyi’nin terör listesinde yer almıyor.

Haberin Devamı

 GÖRMEZ: HİÇBİR AÇIKLAMASI OLAMAZ

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Halep’te cami saldırısını kınadığını açıklayarak, “Halepli kardeşlerimize ve bütün Müslümanlara baş sağlığı diliyor, şehitlere rahmet, acılı ailelerine sabır niyaz ediyorum” dedi. Görmez, Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Bir insanı secdedeyken öldürmenin, bir mabedin göğsünü delmenin ne insanlık önünde ne de Cenab-ı Hakk’ın katında hiçbir açıklaması olamaz” dedi.

‘BU BİR İNSANLIK SUÇUDUR, SAVAŞ SUÇUDUR’

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş saldırıyı savaş suçu olarak niteledi. Çanakkale’de konuşan Kurtulmuş, “Kim olursa olsun, sivillere zarar verilmesi insanlık suçudur, kabul edilebilir bir durum değildir. Şu aşamada net bilgimiz olmadığı için bir şey söylemiyoruz, ama ne olursa olsun bu bir insanlık suçudur, bir savaş suçudur. Sivillerin, camide insanların, bir ibadethanenin bombalanmasını kabul etmek mümkün değildir” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!