El Bab yarışı

Güncelleme Tarihi:

El Bab yarışı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2016 00:33

‘Halep’in Kapısı’ olarak nitelendirilen Türkiye sınırına yaklaşık 30 km uzaklıktaki El Bab’da kritik gelişmeler yaşanıyor.  Fırat Kalkanı harekâtı kapsamında TSK’nın desteklediği ÖSO güçleri, kasabanın 3 km kadar kuzeyine ulaştı. DEAŞ’ın elindeki El Bab’a ÖSO’dan önce ulaşmak isteyen Suriye ordusu ve ilan ettiği tek taraflı kantonları bu kasaba üzerinden birleştirmeye çalışan PKK bağlantılı YPG,  ÖSO karşısında birlikte hareket ediyor. 

Haberin Devamı

TÜRK Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve müttefiki Özgür Suriye Ordusu’na bağlı güçler, Fırat Kalkanı harekâtı kapsamında son olarak Kudeyran köyünü alarak, terör örgütü DEAŞ’ın kontrolündeki El Bab kasabasının 3 km kadar kuzeyine ulaştı. Şimdi Fırat Kalkanı bileşenleri, El Bab’taki şehir savaşının arifesinde, hem kasabadaki DEAŞ militanlarının ikmalini kesmeyi hem de birlikte hareket etmeye başlayan PKK bağlantılı YPG ve Suriye ordusunun kasabaya kendilerinden önce ulaşmasını engellemeyi hedefleyen bir kıskaç harekâtına başladı.

İKİ KOLDAN KISKAÇ

ÖSO’nun kıskaç harekâtının biri El Bab’ın kuzeybatısında diğeri de kuzeydoğusunda olmak üzere iki kolu bulunuyor. Kuzeydoğu kolunun öncelikli hedefi, El Bab’ın 5 km kuzeydoğusundaki Kabasin köyü. Kısa süre önce Fırat Kalkanı bileşenleri bu köyü ele geçirmiş, ancak DEAŞ’ın başlattığı karşı saldırı nedeniyle geri çekilmek zorunda kalmışlardı. Kabasin’in doğusunda ise Menbiç kasabasından gelen ve El Bab’a doğru ilerlemeye çalışan terör örgütü PKK ile bağlantılı YPG gücü bulunuyor. TSK ise bu bölgede obüs ve uçaklarını kullanarak YPG’yi vuruyor. 20 Ekim’de Türk uçaklarının bu bölgede YPG hedeflerini vurmasına Suriye ordusundan “Tekrarlanırsa uçakları düşürürüz” tehdidi gelmişti.

Haberin Devamı

ÇATIŞMA RİSKİ VAR

İkinci kolda ise durum daha da karışık… Nitekim bu kolun en kritik hedefi olan ve hâlihazırda hiçbir unsurun kontrol etmediği Azrak köyü şu anda bölgedeki üç gücün de radarına girmiş durumda. Köyün hemen kuzeyinde TSK-ÖSO bulunuyor. Azrak’ın güney ve doğu çeperinde ise DEAŞ militanlarının mevzileri yer alıyor. Azrak’ın batısında ise Afrin bölgesinden gelen YPG güçleri ve Suriye ordusu köyü almak için konuşlanmış durumda. Şam yönetimi yanlısı Al Masdar News’e göre, El Bab’ın 7 km kadar kuzeybatısında yer alan Azrak köyün etrafında Suriye ordusu ve TSK’nın mevzilerinin aralarındaki mesafe 1 km altına düşmüş durumda ve taraflar arasında çatışma ihtimali giderek artıyor. Suriye’ye ait olduğu iddia edilen savaş uçağının 24 Kasım’da Türk askerlerini hedef aldığı saldırı da Azrak’ın hemen kuzeyinde meydana gelmişti. DEAŞ da 29 Kasım’da Azrak’ın kuzeydoğusunda kalan Dana köyünde iki Türk askerini kaçırmıştı. 

Haberin Devamı

El Bab yarışı

SURİYE’DE BİR GARİP YENİ ÖRGÜT

- El Babda kritik dönemece girilirken, her gün yeni bir silahlı örgütün kurulduğu ülkede ‘Suriye Ulusal Direnişi’ (SUD) kuruluşunu ilan etti.

- SUD, Türkiye’nin Suriye’deki varlığını “işgal” olarak nitelendirirken, amaçlarının arasında 1939’da Türkiye’ye katılan Hatay’ın da yeniden Suriye’ye topraklarına dahil edilmesi olduğunu duyurdu.

- Söylemsel olarak, Suriye milliyetçiliğine yakın duran örgütün lideri, YPG’nin bazı eski ÖSO bileşenleriyle oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri’nin siyasi kanadı Suriye Demokratik Konseyi üyelerinden Rezan Hido.

- “Birleşik ve demokratik bir Suriye” hedeflediklerini belirten Hido’nun SUD’un kurulduğuna dair açıklamasını ilk olarak YPG’ye yakın ajanslar geçti. Ancak yine de Hido, Lübnan gazetesi El Ahbar’a yaptığı açıklamada SUD’un YPG veya PYD ile bağlantısı olduğu iddialarını yalanladı. Hido aynı röportajında “Suriye’nin parçalanmasına karşı mücadele edeceğiz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!