"Ekonomiye Kadın Gücü Projesi" meyvelerini verdi

Güncelleme Tarihi:

Ekonomiye Kadın Gücü Projesi meyvelerini verdi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 26, 2014 11:14

- Turkcell ile TİSVA'nın, iletişim ve teknoloji gücünü dar gelirli, girişimci kadınlarla buluşturmak amacıyla yürüttüğü projede, iki yılda 4 bin 224 işletme açan kadın girişimcilerin oluşturduğu istihdam 10 bin kişiyi buldu - Turkcell Kurumsal Sosyal Sorumluluklar Müdürü Ünlü: "Artık sadece kendileri çalışmakla kalmıyor, başkalarına da fırsat tanımış, başkalarını da iş sahibi yapmış oluyorlar"

Haberin Devamı

BURSA (AA) - HALUK YÜKSEL - Turkcell'in, iletişim ve teknoloji gücünü dar gelirli, girişimci kadınlarla buluşturmak için Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) iş birliğiyle hayata geçirdiği "Ekonomiye Kadın Gücü Projesi" kapsamında, kadın girişimciler tarafından iki yılda 4 bin 224 işletme açılarak 10 bin kişi istihdam edildi.

Turkcell Kurumsal Sosyal Sorumluluklar Müdürü Aslı Ünlü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de kadınların iş gücüne katılım oranının sadece yüzde 28 olduğunu, bu potansiyelin harekete geçirilmesi için uzun yıllardan bu yana kadınların güçlenmesi ve eğitimi konusunda projeler ürettiklerini söyledi.

Ünlü, kadınların ekonomik hayata ve üretime daha fazla katılması amacıyla Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının himayesi ve TİSVA iş birliğiyle 2012 yılında bir çalışma başlattıklarını hatırlatarak, "Projemizin adını da 'Ekonomiye Kadın Gücü' koyduk ve kadınlarımıza mikro kredi sağlanmasıyla ilgili olarak projeyi başlattık. Bu projede, temel olarak TİSVA ile bir fon havuzu oluşturduk. Bu fon havuzuyla dileyenler, borç veya bağış yaparak kadınlarımıza destek sağlayabiliyor. Ayrıca Turkcell olarak yine kadınlarımızın güçlenmesiyle ilgili onlara eğitim imkanı sağlıyoruz" diye konuştu.

Haberin Devamı

Sosyal bir platform oluşturduklarını ve kadınları e-ticarete yönlendirdiklerini belirten Ünlü, girişimci kadınların yaptığı ürünlerin "n11.com" ile varılan iş birliği sayesinde "Turkcell El Emeği Mağazası"nda satışa sunulduğunu anlattı.

- "Sosyal borçlanma sistemi Türkiye'de bir ilk"

Proje ile Türkiye'de birçok ilkin yaşandığına dikkati çeken Ünlü, şunları kaydetti:

"Bu projede birçok ilki gerçekleştirdik. Bunlardan biri 'sosyal borçlanma' dediğimiz bir sistem. Aslında bu, yurt dışında daha önceden çok fazla kullanılmış bir sistem ama Türkiye'de ilk defa yapıyoruz. Bu sistemde, dileyenler, yarattığımız bu ortamda kadınlarımıza destek veriyor. Diyelim ki Bursa'dan bir kadınımızın destek istediğini görüyorsunuz, 'ekonomiyekadingucu.com' internet sitemize giriyorsunuz. Bursa'dan Ayşe hanımın bir çiftliği olduğunu, çiftlikte hayvancılıkla ilgili çalışmasını görüyorsunuz ve yeni hayvanlar alması konusunda desteğe ihtiyacı olduğunu gördüğünüzde, bu kadına isterseniz borç, isterseniz bağış olarak destek verebiliyorsunuz. Bu, çok farklı bir sistem ve Türkiye'de bir ilk."

Haberin Devamı

- "Bugüne kadar kadınlarımıza 1 milyon lira fon sağlandı"

Ünlü, sistemin hem girişimcilere destek olduğunu hem de istihdam sağladığını vurguladı.

Bu sistemden 70 bin kadının yararlandığına değinen Ünlü, "Bugüne kadar kadınlarımıza 1 milyon lira fon sağlandı. Kadınlarımızın büyük bir çoğunluğu artık hem evde çalışıyor, dükkanlarını açıyorlar, iş sahibi oldu hem de yanlarında birilerini çalıştırıyor. Artık sadece kendileri çalışmakla kalmıyor, başkalarına da fırsat tanımış, başkalarını da iş sahibi yapmış oluyorlar" değerlendirmesinde bulundu.

Aslı Ünlü, e-ticaret sitesinden başarılı sonuçlar alındığına değindi.

Bu sitede farklı ürünler satıldığını aktaran Ünlü, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

"Daha büyük illerde, bulmanızın mümkün olmadığı veya araştırarak ancak ulaşabildiğiniz farklı ürünleri bu e-ticaret sitesine koyduk. Mesela Samsun'dan 'cecim kilimi' diye bir kilim satan kadınımız var. Farklı farklı şehirlerden farklı ürünler koyuyoruz. Şu anda sistemde yaklaşık 100 kadınımız var, 'n11.com' tarafında. 100 kadınımızın farklı farklı ürünleri satışa sunuluyor ve şu anda da gayet başarılı bir satış grafiğimiz var."

Ünlü, proje çerçevesinde iki yılda Türkiye genelinde 4 bin 224 işletme açan kadın girişimcilerin oluşturduğu istihdamın, 10 bin kişiye ulaştığını sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!