Ekonomiye kadın gerek

Güncelleme Tarihi:

Ekonomiye kadın gerek
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 01, 2016 19:50

Türkiye kadınların istihdama katılımında dünyada son sıralarda yer alırken kadınların üst düzey yönetiminde temsilinde de oldukça kötü durumda. YASED hazırladığı raporla kadınların işgücüne katılım oranında sadece yüzde 1’lik artışın küresel milli geliri 80 milyar dolar artıracağını gösterdi.

Haberin Devamı

ULUSLARARASI Yatırımcılar Derneği (YASED) Türkiye’de kadınların çalışma hayatını katılımının artırılması ve daha fazla üst düzey kadın yönetici sayısına ulaşılması için rapor hazırladı. “Kadınların Üst Yönetimde Temsilinin Artırılmasına Yönelik Uygulamalar ve Öneriler” başlıklı rapora göre kadınların en önde gelen talebi kreş. Ayrıca kadınların işgücüne katılım oranındaki yüzde 1’lik artışın küresel Gayri Safi Yurtiçi Hasılası’yı (GSYH) 80 milyar dolar artırması bekleniyor. Kadınların çalışma hayatına katılma oranlarının erkekler ile aynı seviyeye çıkarıldığı takdirde Amerika Birleşik Devletleri’nin GSYH’de yüzde 5, Japonya’nın milli gelirinde yüzde 9 ve gelişmekte olan ülkelerin milli gelirinde çift haneli artışlar olabileceği hesaplanıyor. Kadın-erkek oranının yakın olduğu kurumların finansal performanslarının sektör ortalamasının üzerinde gerçekleşme oranının yüzde 15 olduğunu da yapılan analizlerde ortaya çıkıyor. Öyle ki şirketlerin üst yönetiminde cinsiyet oranı farkının azalması şirketlerin kârlılığını artırıyor.

Türkiye’de iş yaşamında cinsiyet ayrımcılığının önüne geçilmesi ve üst düzey kadın yöneticilerin artırılması için Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) da 2 yıl önce şirketlerin yönetim kurullarında en az yüzde 25 kadın temsilinin olmasını tavsiye etmişti. Türkiye’deki yabancı şirketlerin yöneticileri de bu konuda adım atmak için harekete geçtiler ve bunun için bir öneri raporu hazırladılar.

YOL HARİTASI OLACAK

YASED Başkanı Ahmet Erdem, YASED üyesi şirketlerin toplumsal hayatın yanı sıra iş hayatında da cinsiyet eşitliğinin sağlanmasını ve bu doğrultuda kadınların şirket ve kurumların üst yönetiminde temsilinin artırılmasını desteklediğini söylerken, hazırladıkları raporla Türkiye’deki şirketlere bir yol haritası çizmeyi amaçladıklarını anlattı. Erdem, kadın çalışanların beklentilerini ortaya koydukları raporda, örnek uygulamalara da yer vererek olumlu sonuç alınan çalışmaların yaygınlaştırılmasını sağlamak istediklerini söyledi. Dünya Ekonomik Forumu’nun tahminlerine göre kadınların işgücüne katılım oranındaki yüzde 1’lik artışın küresel gayri safi yurt içi hasılayı 80 milyar dolar arttırması beklendiğini vurgulayan Erdem, McKinsey’in çeşitlilik üzerine hazırladığı raporda, kadın-erkek oranının yakın olduğu kurumların finansal performansının sektör ortalamalarının yüzde 15 üzerinde gerçekleşebildiğini kaydetti.

Haberin Devamı


KADIN ÇALIŞANI NASIL ARTIRIRIZ?

Haberin Devamı

İşe alım ve terfide ücretlendirmede eşitlik, cinsiyet ayrımcılığının yapılmaması.

Hamilelik ve doğum sırasında özel uygulamalar. 1 yıl part time çalışma gibi...

İş-özel hayat dengesine uygun uygulamalar. (Seminerler, danışmanlıklar)

Rol modeller çıkarma, mentorluk ve liderlik uygulamaları.

STK’lar ve kamuyla işbirlikleriyle kadın çalışanların desteklenmesi.

KADINLAR  NE İSTİYOR?

Rapora göre kadın çalışanların en büyük beklentisi yüzde 88 oranıyla kreş.

Kadınların yüzde 73’ü doğum sonrası yarı zamanlı çalışma imkanı talep ediyor.

Yüzde 60’ı da doğum sonrası mobilite ve evden çalışma imkanı istiyor.

Kadınların yüzde 40 evde bakıcı bulma, hastane vs konularında şirketlerinden danışmanlık bekliyor.

Haberin Devamı

NEDEN KADINLAR ÜST YÖNETİMDE YOK?

YASED’in anketine göre kadınların üst yönetimde yeterince temsil edilememesindeki en önemli  faktörler şöyle:

Aile ve kişisel sorumluluklara bağlılık

Kadınların rol ve becerileri konusundaki ön yargılar

Üst yönetimin kadınların iş yaşamında ilerlemesi konusunda sorumluluk hissetmemesi

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!