Ekonomiye 3 aşamalı plan

Güncelleme Tarihi:

Ekonomiye 3 aşamalı plan
Oluşturulma Tarihi: Haziran 09, 2017 22:10

CUMHURBAŞKANI Tayyip Erdoğan, hükümet üyelerinden her bakanlık için 180 günlük plan yapmalarını isterken, tüm proje ve yatırımlarda “öncelik listesinin” hazırlanması talep edildi.

Haberin Devamı

Yatırımlar, 2019’da yapılacak seçimlere kadar “öncelikle vatandaşa değen” olarak ayıklanacak. Ekonomideki bu plan, önce 180 gün, sonra 365 gün, ardından da seçime kadar olan 300 günlük programlar şeklinde uygulanacak ve izlenecek.

ŞİMŞEK’TEN UZUN BRİFİNG

Edinilen bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan son Bakanlar Kurulu toplantısının ana konusunu ekonominin oluşturdu. Ekonomiyle ilgili sunumu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek yaptı. Şimşek’in sunumunun uzaması ve zaman zaman farklı konularla kesilmesi üzerine Erdoğan, yeniden süreyi uzattı ve sık sık söylenenleri destekledi.

Erdoğan, yeni dönemde ekonomi ve yatırımlarla ilgili plan oluşturulurken, önceliklerin belirlenmesini istedi. Bunu yaparken, vatandaşların hayatlarında hissedecekleri yatırımlara öncelik verilmesi, diğer yatırımların sonraya bırakılmasıyla ilgili bir yol haritası çizildi. Bakanlıkların yıl sonuna kadar olan 180 günlük planlarının ardından, 2018 yılı için 365 günlük, 2019 Kasım ayında yapılacak seçime kadar da 300 günlük yeni plan yapmaları istendi.

Haberin Devamı

ÖNCELİK KÜÇÜK YATIRIMCI

Toplantıda, 2016 yılında ekonomide yaşanan daralmanın, vatandaşı ve başta küçük esnaf olmak üzere, küçük yatırımcıyı olumsuz etkilediği dile getirildi. Bakanlar Kurulu’nda bu kapsamda, acil olmayan kamu yatırımların durdurulması, eldeki kaynakların reel sektörün canlandırılması, küçük ve orta ölçekli yatırımıcıyı ve vatandaşı rahatlatacak tercihlere yönelmesi kararlaştırıldı.

Bakanlar Kurulu’ndaki ekonomi brifinginin diğer konusunu, cari açık ve yüksek faiz oluşturdu. Büyüme endeksli bir ekonomi politikası izlenmesi durumunda, bu ikisinini dengelenmesiyle ilgili yaşanan sıkıntı değerlendirildi. Kontrollü büyüme mi yoksa açığın artması göze alınarak agresif büyümemenin mi uygulanacağı konusu toplantıda önemli bir başlık oldu. Ancak, bu konu, kesin olarak karara bağlanmadı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!