Ekonomist Joseph Stiglitz: 10 yıla kadar Euro Bölgesi’nden kopuşlar olabilir

Güncelleme Tarihi:

Ekonomist Joseph Stiglitz: 10 yıla kadar Euro Bölgesi’nden kopuşlar olabilir
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 2016 11:24

Nobel Ekonomi Ödülü sahibi ekonomist Joseph Stiglitz, Euro Bölgesi’nin geleceğine ilişkin karamsar konuştu. Alman Die Welt gazetesine demeç veren Stiglitz, on yıla kadar Euro Bölgesi’nden kopuşların olabileceğini söyledi.

Haberin Devamı

Avrupa’da alınan kararların uygulanması konusundaki yavaşlığın kendisini endişelendirdiğini kaydeden Stiglitz, bankacılık birliğinin kurulması ya da ortak mevduat garantisi oluşturulması gibi derin reformlara ihtiyaç olduğunu vurguladı. Stiglitz, Avrupa’nın uzun vadede sendeleyen parasal birliği kurtarabileceğini düşünmediğini de belirtti.

10 YIL SONRA 19 ÜYE KALMAZ

Stiglitz, “On yıl sonra hala Euro bölgesi olacaktır, ancak soru nasıl olacağı. Birliğin on yıl sonra hâlâ 19 üyesi olacağı pek olası değil” diye konuştu. On yıl sonra kimin hâlâ Euro Bölgesi üyesi olarak kalmaya devam edeceğini söylemenin zor olduğunu belirten Stiglitz, Almanya’nın, Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden çıkması fikrini kabullenmiş göründüğünü dile getirdi. Stiglitz, AB’deki ekonomik durgunluğun ancak ortak para birimi uygulamasından vazgeçilmesi ya da Euro Bölgesi’nin Kuzey ve Güney Euro Bölgesi olarak ikiye ayrılmasıyla aşılabileceğini söyledi.

Haberin Devamı

İTALYA EURO BÖLGESİ’NDEN ÇIKABİLİR

Joseph Stiglitz, İtalya’nın Euro bölgesinden ayrılabilecek ülkelerden biri olabileceğini de öne sürdü. İtalyanlarla sohbet ettiğinde Euro’dan memnun olmadıklarını gördüğünü ifade eden Stiglitz, politikacılar ve önde gelen bilim insanlarının da Euro’nun İtalya’da yürümediği görüşünde olduklarını belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!