Ekonomide gereği acımasızca yapılmalı

Güncelleme Tarihi:

Ekonomide gereği acımasızca yapılmalı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2016 20:52

ESKİ Başbakan Yardımcısı ve AK Parti Ankara Milletvekili Ali Babacan, Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) darbe girişiminin ardından ekonomik gelişmeleri değerlendirdi.

Haberin Devamı

CNN Türk’ün canlı yayınına katılan Babacan, darbe girişiminde bulunanların en ağır şekilde cezalandırılacağını dile getirerek, “Bu yapının bütün bağlarının her yönüyle açığa çıkarılması gerekiyor. 40 yılı aşkın bir süredir organize oluyor bunlar. Her kamu kurumunda varlar, özel sektöre belli noktalarda nüfuz etmişler, sivil toplum kuruluşları, 100’ün üzerinde ülkede yapılanmaları var. 40 yıldan fazla bir süredir oluşan bu yapının çözülmesi ve etkisiz hale getirilmesi önemli bir mücadele gerektiriyor. Bunun kuşkusuz finans ayağı da var. Bu yapının bir parçası olan, emir komuta zinciri içerisinde hareket eden hangi kurum olursa olsun, hangi şahıs olursa olsun bunların gereğinin acımasızca yapılması lazım. Tabii acımasızca derken hukuk devleti kurallarına sadık kalarak ama bu konuda da iş dünyamız çok rahat olmalı” dedi.

Haberin Devamı

GERİYE DÖNÜŞ BAŞLADI

FETÖ’nün darbe girişiminin ardından ilk hafta piyasaların bir miktar tepkisinin olduğunu belirten Babacan, “Finansal piyasalar özellikle beklentiler kanalından etkilendi. Daha sonra açıklanan rakamlara bakıldığında o hafta finansal piyasalardan yurtdışına 500 milyon dolarlık bir çıkış gerçekleşti. Bu büyük bir rakam değil. İlk hafta, Türk Lirası’nda dolara karşı yüzde 6.5’lik bir değer kaybı oldu. Borsada yüzde 13’lük bir düşüş gerçekleşti. Bu ağırlıklı olarak bir yeniden fiyatlandırma hareketiydi. Çok şükür Türkiye’den büyük bir sermaye çıkışı söz konusu değil. Bir kredi derecelendirme kuruluşunun çok acele bir şekilde Türkiye’nin kredi notunu düşürmesi bir miktar yatırımcılarda kafa karışıklığına sebep oldu, ama diğerleri daha itidalli tutum aldı. İkinci hafta bu kayıpların bir kısmını piyasalarımız geri kazandı. Tahvil faizlerimiz 1 puan artmıştı, o maksimum noktaya göre geri 0.4 puan düştü. Borsadaki kayıp yüzde 8.7’ye indi. Birinci haftadaki olağanüstü şartlar ve piyasanın hızlı tepkisi ikinci hafta biraz daha yumuşamış oldu ve geriye dönüş de başladı” diye konuştu.

REFORMLAR ÖNEMLİ

Babacan, ekonomi ile alakalı yapısal reformların ilerleyen süreçte belirleyici nitelik taşıyacağına işaret ederek şunları söyledi: “Yapısal reformlarda herkesi şaşırtacak bir hız ve olumlu sürprizler bu dönemde çok çok faydalı olacaktır. Ne kadar ertelenen reform varsa, hızlı bir şekilde yapılmasının finansal piyasalar ve reel sektör üzerinde etkisi çok olumlu olacaktır. Makro ekonomik istikrarda bütçe disiplinimiz gayet iyi bir noktada çok şükür. Mali disiplin bu tür zor dönemlerde işin çapası. O çapa sağlam duruyor.” Bu yıl Türkiye’deki büyümenin ana unsurunun iç tüketim olduğunu belirten Babacan, “Yüzde 4.5’lik büyüme hedefi hala ulaşılabilir bir hedef. Türkiye ekonomisi büyüme konusunda sürprizler yapabilen bir ekonomi” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!