Zorunlu tasarruf tasfiye ediliyor

Güncelleme Tarihi:

Zorunlu tasarruf tasfiye ediliyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 1997 00:00

Haberin Devamı

Kamuoyunda ‘‘Zorunlu tasarruf'' olarak bilinen ‘‘Çalışanların Tasarrufa Teşvik Edilmesi ve Bu Tasarrufların Değerlendirilmesine'' ilişkin 3417 sayılı Yasa çerçevesinde oluşturulan hesabın, tasfiye edilmesine yönelik hazırlıklar başladı.

Hazırlıklar kapsamında, çalışanın maaşından yapılan yüzde 2'lik kesinti ile işveren katkı payı olan yüzde 3'lük kesinti durdurularak, zorunlu tasarruf hesabı sistemi uygulamasının tamamıyla kaldırılması öngörülüyor.

Tasfiye çerçevesinde, çalışanlara, şimdiye kadar biriken ana paraları ile nemaları ödenecek. Belirlenen ödeme planı kapsamında, alternatif çözüm modelleri, maliyetleri ile birlikte hazırlanıp, Bakanlar Kurulu'na, daha sonra da yasalaşmak üzere TBMM'ye sunulacak.

Yetkililer, devlete ek yük getirecek olan tasfiye kararının, kamuoyunda, bu sistemden vazgeçilmesi yönünde ortaya çıkan görüşbirliği çerçevesinde alındığını ifade ettiler.

Zorunlu Tasurruf hesabında 30 Haziran 1997 itibarıyla, yaklaşık 630 trilyon lira para biriktiğini belirten yetkililer, söz konusu miktarın ana para artı toplam nema olduğunu söylediler.

Yetkililer, zorunlu tasarruf sisteminin tasfiye edilmesine imkan veren yasanın çıkarılmasından sonra, çalışanların, hesapta biriken paralarını, Ziraat Bankasın'dan, daha sonra belirlenecek bir yöntem çerçevesinde almaya başlayacaklarını bildirdiler.

Yaklaşık 6 milyon çalışanın Zorunlu Tasarruf hesabı bulunduğunu hatırlatan yetkililer, tasfiye uygulamasıyla birlikte Ziraat Bankası'nın ödeme sisteminde zorlanma olabileceğini kaydettiler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!