Zorlu, rüzgara 210 milyon Euro yatırdı jeotermal ‘öncelikli’ oldu

Güncelleme Tarihi:

Zorlu, rüzgara 210 milyon Euro yatırdı jeotermal ‘öncelikli’ oldu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 13, 2009 00:00

Zorlu Enerji Grubu, krize karşın 2009 yılında elektrik üretimini artırarak rüzgar enerjisine 210 milyon Euro’luk yatırım yaparken, 2013 yılında 4 bin 200 megavat kurulu güce ulaşma hedefini değiştirmedi.

Zorlu Enerji Grubu Başkanı Murat Sungur Bursa, beş doğalgaz, 7 hidroelektrik, bir jeotermal, bir rüzgar ve bir termik santralla kurulu güçlerini 638 Megavat’a çıkardıklarını belirterek, 210 milyon Euro yatırım yaptıkları Adana Gökçedağ Rüzgar Santralı’nın tam kapasiteyle devreye girmesiyle bu gücün 738 Megawatt’a çıkacağını söyledi.

Türkiye dünyada 6’ncı

Murat Sungur Bursa, 2009 yılının grup için krizin zorlayıcı etkilerine karşın yatırımların üretime geçtiği yıl olduğunu aktararak, Gökçedağ dışında bu yıl Pakistan’ın güneyindeki Thatta şehrinin Jhimpir bölgesinde de 50 Megavat kapasiteye sahip rüzgar santralinin ilk üç tribününü devreye aldıklarını belirtti. Bursa, sözlerini şöyle sürdürdü: “Jeotermal öncelikli alanlarımızdan biri olacak. Türkiye, jeotermalde dünya altıncısı. Denizli-Kızıldere, Manisa-Alaşehir ve Kütahya-Simav’da arama, sondaj ve rezervuar belirleme faaliyetlerimiz sürüyor.”

İhtiyaç kalkınmanın üstünde

Bursa, enerji sektörünün ne kadar özelleşse de kamusal bir alan olarak kalacağına da dikkat çekerek, şunları söyledi: “Türkiye’de bir birim kalkınma için 1.5 birim enerji üretimi yapılıyor. Türkiye enerji yoğunluğu en fazla olan ülke konumunda. Bu dünya ortalamasının çok üzerinde. Türkiye’nin uzun vadede rekabet liginde mücade edebilmesi için enerji sektörü önemli. Türk ekonomisinin kalkınma hızının üzerinde enerji ihtiyacı artıyor.”

Kızıldere’de jeotermal sahasını iyileştirdi

ZORLU Endüstriyel Genel Müdür Yardımcısı Ali Kındap ise, kapasite açısından Türkiye’nin en zengin sahası olan Denizli-Kızıldere jeotermal sahasını iyileştirerek mevcut kapasitesine ulaştırmaya yönelik çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Kındap, “Bu sahada iki aşamalı bir proje yürütüyoruz. İlk aşamasında, mevcut santralde kurulu gücü 15 Megawatt olan tesiste kapasite kullanımını en üst seviyeye çıkardık. Enerji üretiminden sonra kalan atık jeotermal suyun tamamı yeniden kuyulara enjekte ediliyor” dedi.

2009’da elektrik üretimi düştü, 5 yıl içinde artış bekliyoruz

TÜRKİYE’de yılda üretilen elektirk tutarlarına da değinen Murat Sungur Bursa, “2007 yılında 190 milyar kilowatt, 2008’de 200 milyar kilowatt üretim yapıldı. Üretimin yüde 6-7 oranında artması beklenirken 2009’da bu artaması 211 milyar kilowatt’ta kaldı. Bu yıl 2007 yılı seviyesinde elektrik üretir hale geldik. Ama Türkiye’nin elektrik tüketimi hızla artacak. İki yıl içinde bir düşüş olsa da beş yıl içinde bu düşüş telafi edilecek” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!