Ziraat, Bank Asya’yı almak için görüştü

Güncelleme Tarihi:

Ziraat, Bank Asya’yı almak için görüştü
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 07, 2014 01:01

BAŞBAKAN Yardımcısı Ali Babacan, faizsiz bankacılıkla ilgili Ziraat Bankası’nın Bank Asya ile görüştüğünü belirterek, “Bank Asya’yı satın alırsa kamunun bir katılım bankası olur” dedi.

Haberin Devamı

Babacan dün Kanal 24’de katıldığı programda, Ziraat Bankası’nın Bank Asya ile yaptığı görüşmelerin neticelenmediğini ifade ederek, “Neticelenirse bizim arzu ettiğimiz bir şey oluşur. Bankacılık sistemi açısından da bankanın kendisi açısından da olumlu bir sonuç olur diye düşünüyoruz. Alanla satanın uzlaşması gerekecek ki bu alışveriş oluşsun ama biz hükümet olarak arzu ediyoruz” dedi. 3 Haziran’da Hürriyet Gazetesi’nde Erdal Sağlam imzalı ‘Ziraat, Banka Asya’ya talip’ haberinden sonra Banka Asya bir açıklama yaparak bankalarına ulaşmış bir ortaklık teklifinin bulunmadığını bildirmişti.

HAZİNE’DEN SERMAYE

Babacan, Ziraat Bankası dışında Vakıfbank’ın faizsiz bankacılık için 15-20 kişilik bir ekip kurduğunu, Halkbank’ta genel müdür değişikliği olduğu için sürecin 3-4 ay ertelendiğini söyledi. Babacan, belli hassasiyetlerden dolayı faizsiz bankacılığın taze-sıfır sermaye ile faaliyete başlatılmasının planlandığını belirtti. Yasal bir değişiklik gerekebileceğini ifade eden Babacan, TBMM Genel Kurulu’nda görüşmeleri süren torba yasaya belki bir madde eklenebileceğini, eğer olmazsa ekim-kasım aylarında bir yasal değişiklik yapılabileceğini, 2015 yılı sonu itibariyle 3 katılım bankasının da faaliyete geçmiş olacağını da söyledi. Hazine’nin kamu bankalarının kuracağı katılım bankalarına koyacağı sermayenin çıktığı sukuk ihraçlarından karşılaması bekleniyor. Babacan’ın bahsettiği ‘hassasiyetler’ nedeniyle faizin içinde olmadığı kira sertifakalarının ilk sermaye olarak düşünüldüğü belirtiliyor.

ERDOĞAN ELEŞTİRMİŞTİ

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan yaptığı bir açıklamada, Bank Asya’nın durumunun iyi olmadığını belirterek, Katarlı QIB Bankası’nın da Bank Asya’yı alma noktasında olmadığını söylemişti. Erdoğan, Bank Asya’nın görüşmeyi ilan ederek piyasalarda psikolojik bir destek sağladıklarını ifade ederek, “SPK tarafından masaya yatırılması gereken bir konu. Aldatmaca var. Ki şu var: BDDK, MİT, MASAK bunlar müsaade etmediği sürece buraya gelip ortak olamaz. Bunlar vatandaşı maalesef bu şekilde göstererek de aldattılar” demişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!