Zeytinlik geri çekildi

Güncelleme Tarihi:

Zeytinlik geri çekildi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 2017 21:40

Hükümet, sanayi üretim paketini, büyük tepkilere yol açan zeytinlik maddesinin yeniden değerlendirilmesi için komisyona geri gönderdi. Başbakan Yardımcısı Canikli, daha önce 7 kere denenen zeytinlik maddelerinin komisyona geri çekileceğini söyledi.

Haberin Devamı

HÜKÜMET, kamuoyunda büyük tepki çeken zeytinliklerle ilgili düzenlemeyi dün sürpriz bir kararla geri çekti. Sanayi Komisyonu’nda yeniden değerlendirilmek üzere alınan bu geri çekme kararı, hükümetin zeytinlik düzenlemesinden vazgeçtiği yorumlarına yol açarken, kulislerde, bazı değişikliklerle son anda pakete eklenebileceği iddiası da dillendiriliyor. Muhalefetin tepki gösterdiği zeytinlik düzenlemesine AK Partililerden de itirazlar geldi. Paketin Meclis’teki ilk incelemesini “tali komisyon” olarak yapan Milli Eğitim Komisyonu’nda, muhalefetle birlikte bazı AK Partili üyeler de, “sırıtıyor, tasarıdan çıkarılsın” diyerek itiraz etti. Komisyon raporunda da zeytinliklerle ilgili maddelerin tasarı metninden çıkarılması istenirken, asıl tartışma ise Sanayi Komisyonu’nda oldu. Tartışılan maddelerde değişiklikler yapılsa da zeytin üreticilerini ikna etmedi.

Haberin Devamı

ZEYTİNCİ İKNA OLMADI

Bu tartışmalarla Meclis Genel Kurul gündemine gelen tasarı konusunda bir sürpriz gelişme de bu aşamada yaşandı. Hükümet, tasarının görüşmelerine son anda ara vererek, Ankara’ya davet ettiği zeytin sektörünün taraflarıyla görüştü. Bunda, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, partisinin MYK toplantısında da gündeme gelen tasarıyla ilgili eleştirileri değerlendirirken, “anlatmakta mı bir eksiklik oldu, taraflarla görüşüp ikna edin” talimatı etkili oldu. Hükümet, tasarının görüşmelerini hafta başına bıraktı. 

AK PARTİLİLERDEN DE İTİRAZ

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli başkanlığında dün toplanan AK Parti Grup Yönetim Kurulu toplantısında da zeytinlik düzenlemesi gündem oluşturdu. Grup yönetimindeki AK Partililerin önemli bölümü de zeytinlik düzenlemesine itiraz etti. Seçim bölgelerinde zor durumda kaldıklarını anlatan üyeler, “Her seferinde bu madde niye getiriliyor. Altına ne var?’ diye sordular. Canikli de düzenlemenin amacının sanayi yatırımları teşvik etmek olduğunu, düzenlemenin yeni yatırımlar için büyük önem taşıdığını söyledi. Sanayi Üretim Paketi’nin köpürtülerek doğru olmayan bir şekilde “zeytin yasası” haline getirildiğini savunan AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş , “Üretim paketinin ikinci maddesi olan zeytinlikle ilgili düzenlemeleri komisyona çekecek. Diğer maddelerin İçtüzük 88’e göre görüşülmesine devam edilecek” dedi.

Haberin Devamı

AĞAÇ MI İNSAN MI?

MUSTAFA Elitaş, Hürriyet’e de şunları söyledi: “Bu konuda önemli bir ihtiyaç var. Zeytin üreticileri de dahil bu bölgelerden vatandaşlarımız ‘başımızı sokacak bir ev bile yapamıyoruz’ diyor. Belediye Başkanları mezarlık yeri bulamamaktan şikayetçi. Mesela Gemlik’te yerleşim yerlerinin yüzde 70’i bataklık, kalanı da deprem bölgesi. Onun için komisyonda bütün bunlar taraflarla da görüşülerek tekrar değerlendirilecek. Bunun sonucunda düzenlemeden tümüyle vazgeçilebileceği gibi bazı değişikliklerle yeniden getirilebilir de. Mesela, kıyı yasasında Trabzon örneğinde olduğu gibi sadece acil ihtiyaç olan bölgelerle sınırlı bir düzenlemeye de gidilebilir. Ağaçları koruyup insanların telefi yoluna giderseniz bu vebalden de kurtulamazsınız. Bütün bunlar dikkate alınarak konu değerlendirilecektir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!