Zeytinde yılda ortalama 6 bin tonluk kayıp önlenecek

Güncelleme Tarihi:

Zeytinde yılda ortalama 6 bin tonluk kayıp önlenecek
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2015 14:32

Dünyanın en büyük sofralık zeytin üreticilerinden Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Marmarabirlik) Ar-Ge çalışmaları sonucunda üretici için büyük bir kayıp olan zeytindeki fire oranını yüzde 15-20'lerden yüzde 3-5'lere çekti.

Haberin Devamı

"Edincik su tipi" zeytin çeşidinde hayata geçirilen yeni üretim tekniğinin, "Gemlik tipi" zeytindeki deneme çalışmalarından da olumlu sonuçlar alan birlik, yılda ortalama 6 bin tonluk ürün kaybının önüne geçecek.

Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2010 yılında kurulan Ar-Ge departmanının bugüne kadar çikolatalı zeytin şekerinden soslu yeşil zeytine kadar tüketicinin beğenisini kazanan farklı ürünler geliştirdiğini hatırlatarak, son 2 yıldır zeytindeki fire oranının düşürülmesine yönelik çalışmaların devam ettiğini belirtti.

Asa, Marmarabirlik'in yıllık ortalama 40 bin ton zeytin alımı yaptığını kaydederek, "Yılda ortalama 40 bin ton sofralık zeytinin yüzde 15'i, ürünün doğal yapısı gereği tatlandırma sürecinde su olup gitmektedir. Bu da 40 bin ton varsayımından hareket edecek olursak, 6 bin tonun yok olup gittiği anlamına gelir. Sofralık zeytindeki fire oranı sektör için ciddi bir kayıptır. Dolayısıyla uyguladığımız bu sistem, Türkiye'de zeytinciliğin geleceğini kurtaracak önemli bir projedir. Proje üzerindeki çalışmalarımızı titizlikle sürdürüyoruz" diye konuştu.

Haberin Devamı

"Mortanem markasıyla piyasaya sunduk"

Yapılan çalışmalar sonucunda ortalama yüzde 15-20 olan fire oranının yüzde 3-5'lere çekildiğini vurgulayan Asa, şöyle devam etti:

"Zeytindeki fire oranı üretici için büyük bir kayıp olmakla birlikte bu rakam iri danede yüzde 25'ler seviyesindedir. Sektörün lideri olarak fire oranının düşürülmesine yönelik çalışmalarımızın ilk etabını tamamladık. Üretimi gerçekleştirdik ve ürünleri Mortanem markasıyla piyasaya sunduk. Gemlik zeytin çeşidimizde de olumlu sonuçlar alıyoruz. İnşallah gelecek yıl daha büyük ölçekli bir üretim ve kalamata işleme tekniğini de uygulayarak, hem aynı damak tadını yakalayacak hem de zeytinde fireyi ortadan kaldırmış olacağız. Yeni sistem sayesinde ülke ekonomisine ve üreticilerimize büyük katkı sağlamayı hedefliyoruz."

Asa, gelecek yıldan itibaren Marmarabirlik Entegre Tesisleri'nde gerçekleşecek küresel tank yatırımı ile zeytindeki fire oranının minimum seviyeye düşürülmesini hedeflediklerinin altını çizerek, kalamata işleme tekniğiyle de etnik pazar dışındaki tüketicilerin damak tadının yakalanabileceğini ifade etti.

Haberin Devamı

"Sektörde ilk kez üretilecek yeni ambalaj"

Asa, birliğin Ar-Ge departmanının yeni ürün projeleriyle ilgili çalışmalarının hızla devam ettiğine de değinerek, şunları kaydetti:

"Önümüzdeki süreçte tek porsiyonluk yağ ve sos içeren 'katla yağla' ambalajı ile zeytinyağı satışına başlayacağız. Sektörde ilk kez üretilecek bu yeni ambalaj, tek elle açılarak zeytinyağı kullanma kolaylığı sağlayacak. İlk etapta yaklaşık 1 milyon TL'lik yatırımla üretilecek 'katla yağla' sosun, başlangıçta THY, İDO, otel, restoran gibi alanlarda tüketiciyle buluşmasını planlıyoruz. 2014 yılında Altın Ambalaj Ödülü kazandığımız kuru sele ambalajlarımız da tüketicinin büyük beğenisini kazandı. Kuru sele ambalajında çeşidi artıracağız, bunun için yeni makine ve üretim alanına yönelik yatırım çalışmalarına başladık. Kuru sele ve diğer yağlı ambalajların üretiminin artırılması için yaklaşık 6 milyon TL'lik yatırım yapacağız. Marmarabirlik olarak Ar-Ge çalışmalarımız neticesinde tüketicinin damak tadına göre üretim yaparak, ülkemizdeki kişi başı zeytin tüketimini daha da artırmayı hedefliyoruz."

BAKMADAN GEÇME!