Zeytin ve zeytinyağı sektörü el ele verdi

Güncelleme Tarihi:

Zeytin ve zeytinyağı sektörü el ele verdi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2011 16:12

Türk zeytini ve zeytinyağının dünyada hak ettiği yeri alması için Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK), ülkemizde ambalajlı zeytinyağı pazarına yönelik Kalite Kontrol Programını hazırlayarak uygulamaya soktu.

Haberin Devamı

UZZK çatısı altında buluşan sektörün önde gelen birlik ve firmaları, yüksek kalitede üretim güvencesinin devamlılığını sağlamak, tüketicilerin doğru bilgilendirilmesi ve iç pazarda haksız rekabetin önlenmesi amacıyla çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

UZZK, sağlıklı yaşamak,  lezzetli yemekler sunmak, sağlıklı nesiller yetiştirmek ve sağlıksız koşullarda ambalajlanan ya da satılan tağşişli ürünlerden uzak durabilmek için UZZK’nın kalitesine onay verdiği markaların tercih edilmesini öneriyor.

Türkiye, doğanın insana sunduğu en değerli armağanlardan biri olan zeytin ve zeytinyağında, sahip olduğu yüksek potansiyeli değerlendirememenin sıkıntısını yaşıyor. Ülkemizde son 5 yılda zeytinyağı üretiminin 112 bin tondan 147 bin tona, tüketimin ise 50 bin tondan 110 bin tona yükselmesine rağmen dünya pazarıyla karşılaştırıldığında hala yetersiz kalması sonucunda ülkemizin ilk ürün konseyi olan UZZK, Türkiye’de ambalajlı Zeytinyağı pazarına yönelik Kalite Kontrol Programını hayata geçirdi.

Haberin Devamı

Türk zeytini ve zeytinyağının dünyada hak ettiği yeri alması, iç pazarda ise tüketimin teşvik edilmesi için kolları sıvayan UZZK, Kalite Kontrol Anlaşması ve Kalite Kontrol Programı’nı Uluslararası Zeytin Konseyi’nin (COI) hedef pazar ülkelerde promosyon faaliyetleri kapsamında uyguladığı Kalite Kontrol Programına benzer şekilde hazırladı. Yüksek kalitede zeytin ve zeytinyağı üretilmesi, piyasada izlenmesi, haksız rekabetin engellenmesi ve tüketicilerin doğru bilgilendirilmesi amacıyla yürütmekte olduğu programa, markasına ve kalitesine güvenen tüm zeytinyağı üreticileri başvurabiliyor.

Bugüne dek sisteme dahil olarak gerekli denetimlerden geçen üreticilerden oluşturulan Beyaz Liste, Türk zeytinyağı sektöründe kalitenin ön plana çıkartartılarak hem kaliteyi benimseyen firmaların hem de tüketicilerin korunması açısından önemli bir rol oynuyor.

Sektörün önemli firmaları Tariş, Marmara Birlik, Fora, Ana Gıda ve Kristal, bugüne dek tüketicilerine üstün kaliteli ürünler sunmak amacıyla oluşturdukları kendi kalite sistemlerine ek olarak kendi istekleriyle UZZK kalite kontrol programına dahil oldular ve yapılan denetimler sonucunda UZZK tarafından Kalite Kontrol Belgesi almaya hak kazandılar. Söz konusu kalite sağlama sürecindeki devamlılığın gerek söz konusu firmalar gerekse UZZK Kalite Kontrol programına dahil olacak diğer firmalar vasıtası ile sektörün yüksek kaliteli üretim güvencesini de arttırması bekleniyor. Kalite Kontrol Programının, aynı zamanda tüketici için de ek bir güven kriteri oluşturması hedefleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!