Zeybekci: Başçı'yı severim ama faiz düşmeli

Güncelleme Tarihi:

Zeybekci: Başçıyı severim ama faiz düşmeli
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2015 01:24

CUMHURBAŞKANI Tayyip Erdoğan’ın Merkez Bankası’na yaptığı, “Faiz indirmek için daha ne bekliyorsun” çağrısını değerlendiren Ekonomi Bakanı Zeybekci, “Sayın Cumhurbaşkanımızın çağrısına aynen katılıyorum. Zaten ben de bu yönde görüşlerimi her fırsatta dile getiriyorum. Merkez Bankası’nın faizleri indirmesi gerekiyor” dedi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ardından Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’den de Merkez Bankası’na eleştiri geldi. Dün gece Viyana’da konuşan Zeybekci, “Bu reel faiz sanayici ve üretici açısından katlanılabilir bir reel faiz değil. Dünyayı ve Türkiye’deki piyasaları arkadan takip ediyoruz. Erdem Başçı’yı çok seviyorum, iyi de görüşüyoruz. Ancak, faiz konusunda sergilediği tutum, önündeki görev tanımından kaynaklanıyor” dedi.

Zeybekci: Başçıyı severim ama faiz düşmeli

FAİZ ENFLASYONU TETİKLER
Faizin enflasyonu da tetiklediğini savunan Zeybekci, şunları anlattı: “Türkiye’de şu anda maliyet enflasyonu yaşanıyor. Merkez Bankası, politik riski üstlenmiş hükümetin isteklerine rağmen faizleri indirmiyor. Bu durum, yasayla belirlenmiş görev tanımından kaynaklanıyor. Merkez Bankası, mevcut yasasına göre, fiyat istikrarını esas alıyor. Yasayı değiştirip Merkez Bankası’nın fiyat istikrarının yanısıra ihracat artışını, büyümeyi, istihdamı da temel hedef olarak almasını sağlamak gerekiyor.”

Haberin Devamı

BAĞIMSIZLIĞINDAN YANA
Faiz konusunun önemli olduğunun altını çizen Zeybekci, “Merkez Bankası’nın bağımsızlığından yanayım. Politik riski üstlenenler olarak Merkez Bankası’na uyarılarımızı yaparız, düşündüklerimizi söyleriz. Ancak, tartışmaların Merkez Bankamızı yıpratacak düzeye gelmemesi lazım” diye konuştu.

PARİTE İHRACATI ETKİLEMEZ
Euro’daki düşüşle ilgili değerlendirme yapan Zeybekci şunları söyledi: “Euro/dolar paritesindeki her 1 kuruşluk düşüşün ihracat üzerinde 600 milyon dolarlık yıllık azaltıcı etkisi olacak, ithalatı da 800 milyon düşürecek. Matematiksel olarak bir etki olacak ancak ihracatımız düşmüyor. Avrupa Merkez Bankası’ndan çok güçlü parasal genişleme bekliyoruz. İsviçre de bunun ön adımını attı.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!