Zanzibar 300 milyonluk Afrika pazarını dünyaya açacak

Güncelleme Tarihi:

Zanzibar 300 milyonluk Afrika pazarını dünyaya açacak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 2011 00:00

Serbest Ticaret Bölgesi kurarak 300 milyonluk Afrika pazarını dünyaya açmaya hazırlanan Zanzibar, başta turizmciler olmak üzere Türk yatırımcıları yatırıma davet ediyor.

Haberin Devamı


Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON), Türk şirketlerinin yurtdışına açılımını sağlamaya yönelik faaliyetleri kapsamında Zanzibar Cumhurbaşkanı Dr. Ali Mohamed Shein ve beraberindeki iş adamları heyetini İstanbul’da ağırladı.

Organizasyon çerçevesinde düzenlenen ‘Zanzibar Yatırım İmkanları Semineri’nde konuşan Zanzibar Cumhurbaşkanı Dr. Ali Mohamed Shein, Zanzibar’ın 2007 yılından bu yana turizm alanında başta Avrupalılar olmak üzere tüm dünyanın ilgisini çektiğini belirterek, “Ülkemizde ve bölgemizde başta turizm olmak üzere tarım ve balıkçılık alanlarında büyük bir potansiyel var. 300 milyonluk bir Afrika pazarının ortasındayız. Serbest Ticaret Bölgesi kurarak, bu pazarı dünyaya açacağız. Başta turizmciler olmak üzere Türk yatırımcıları bu doğrultuda davet ediyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Zanzibar’ın huzur ve barışın hakim olduğu bir ülke olduğuna dikkat çeken Shein, “Bu iki temel unsur olmadığı müddetçe sürdürülebilir yatırım imkanından söz edemezsiniz. İnsanlarımız yabancılarda çok iyi ilişkiler içerisindeler” dedi.

Zanzibar olarak yatırım politikalarını da açıkladıklarını kaydeden Dr. Ali Mohamed Shein, “Yabancı yatırımcılar için önemli politikalar geliştirdik. Bunun yanı sıra Dünya Bankası iş yapılabilen en kolay ülke sıralamasında 180 ülke arasında bizi 2’inci sırada gösterdi. Mevzuatlarımız basit ve iş kurmak çok kolay... Yabancılar ister yerel ortakla isterlerse bağımsız olarak ülkemizde yatırım yapabiliyorlar” dedi.

BÜYÜK POTANSİYEL VAR

Zanzibar’ın turizm’den balıkçılık sektörüne kadar birçok alanda büyük potansiyeli olduğunu yineleyen Dr. Ali Mohamed Shein, “2 bin 500 yatak kapasiteli otellerimiz var. Ülkemize başta THY olmak üzere birçok Avrupa ülkesinden doğrudan uçuşlar var. Antalya ile Zanzibar arasında iki ülke arasında turist akışı olacaktır. Turizm ticari ilişkilerimizin güçlenmesine yardımcı olabilir” dedi. Zanzibar’ın balıkçılık ve tarım endüstrisinde de önemli bir ülke olduğuna dikkat çeken Dr. Ali Mohamed Shein, “Türk yatırımcıların bu fırsatlardan yararlanması için elimizden geleni yapacağız. Zanzibar Afrika pazarına ulaşımda da önemli bir noktadır. Türk iş adamlarının bunlardan yararlanmalarını istiyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı


Ekonomik ilişkiler geliştirilmeli’

Seminerde konuşan TUSKON Başkanvekili Ahmet Ciğer, Türkiye’nin son yıllarda göstermiş olduğu ekonomik atılım, nüfus ve sahip olduğu pazarın büyüklüğü, kurumsal alt yapı ve sağlam dinamiklere dayanan ekonomik büyüme performansı ile bölgesinin ve dünyanın gözde ülkelerinden biri haline geldiğini belirtti. Bölgenin önemli ülkelerinden biri olan Türkiye’nin, ekonomik ve siyasi istikrar için kendi bölgesinde önemli bir ülke olan Tanzanya ve Zanzibar ile çok yakın ilişkiler bulunduğuna dikkat çeken Ahmet Ciğer, “İşadamlarımızın özellikle ekonomi ve ticaret alanında beraber hareket etmesi iki tarafın da çıkarınadır. Maalesef ekonomik ilişkilerimiz yeterince geliştirilebilmiş değil. Tanzanya ve Türkiye arasındaki 2010 yılındaki 104 milyon dolarlık dış ticaret hacmi, her ne kadar 2009’a göre yüzde 57 artış göstermiş olsa da, gerçek potansiyeli yansıtmıyor. Bu hedefi çok daha yukarılara çıkarmak için çalışmalar yapıyoruz” dedi

Haberin Devamı

Zanzibar’da Türk sermayesi için başta inşaat olmak üzere, turizm, emlak, gıda, mobilya, perakende gibi sektörlerde cazip fırsatlar bulunduğunu vurgulayan Ahmet Ciğer, “Zanzibar’da yatırım yapacak Türk yatırımcılara “pozitif ayrımcılık” uygulanarak işbirliği ve potansiyel yatırım alanlarında muhtelif öncelikler verilmesinin iki ülke arasında kurulu ticari bağları ciddi derecede güçlendirecektir. Pozitif ayrımcılık ilkesi esas alınırsa bürokrasi kaynaklı olumsuzluklar asgari düzeye inecektir. Bu açıdan, bizim için geleceğe yönelik ortak bir vizyon ve karşılıklı işbirliğine dayalı bir bakış açısı zorunludur” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!