Zamlardan 3.6 milyar TL gelir

Güncelleme Tarihi:

Zamlardan 3.6 milyar TL gelir
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2016 20:22

1 OCAK’tan itibaren geçerli olmak üzere alkol, sigara ve cep telefonlarındaki vergi artışı ile 3 Ocak’tan geçerli olan köprü-otoyol zammından 2016 bütçesine 3.6 milyar liralık gelir bekleniyor.

Haberin Devamı

Reuters’e bilgi veren üst düzey bir ekonomi yetkilisi 1 Ocak’ta yayımlanan kararname ile alkol ve sigaradaki vergi artışından bütçeye 3 milyar lira, cep telefonlarındaki vergi artışından ise 300 milyon lira gelir elde edileceğini kaydetti. Hükümet tüm alkollü içkilerde asgari maktu vergi tutarı yüzde 12-15 arasında artırırken, tütün ürünlerinde asgari maktu vergi yüzde 5, maktu vergi ise yüzde 25 oranında yükseltti. Aynı kararname ile cep telefonlarında adet başına uygulanan 120 liralık vergi de 160 liraya çıkarıldı. Aynı yetkili, bu kararnameden farklı olarak köprü ve otoyol geçişlerine yapılan zamdan da bütçeye 300 milyon liralık gelir elde edileceğini söyledi. Karayolları Genel Müdürlüğü, 3 Ocak’tan itibaren köprü ve otoyol geçişlerine zam yapıldığını açıklamıştı. Bu kararla İstanbul’da köprü geçiş ücreti otomobiller için 50 kuruş artışla 4.75 liraya yükseltildi. Yetkili, “Bu kararlarla birlikte 2016 yılı bütçesine 3.6 milyar liralık bir kaynak giriş sağlanmış oldu” dedi.

Haberin Devamı

ENFLASYONA 0.7 PUAN ETKİ

Diğer taratan Merkez Bankası, sigara, içki ve elektrik zammının ocak ayı enflasyonuna etkisinin 0.7 puan olacağını bildirdi. 2015 Aralık Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu’nda, başta tütün ürünleri ve elektrik olmak üzere fiyatları yönetilen-yönlendirilen bazı ürünlerde ocak ayı başında yapılan ayarlamaların enflasyon üzerinde belirgin bir artırıcı etki oluşturmasının beklendiğini belirtilerek, “Mevcut durumda yapılan ilk hesaplamalar söz konusu etkinin yaklaşık 0.7 puan seviyesinde gerçekleşeceğine işaret etmektedir. Söz konusu etki, firma fiyatlama tercihlerine göre değişiklik gösterebileceği gibi olası ikincil etkileri de içermemektedir” denildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!