Zam Oral'ın içine sinmedi

Güncelleme Tarihi:

Zam Oralın içine sinmedi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 1999 00:00

Haberin Devamı

Maliye Bakanı Sümer Oral, daha yüksek bir zam oranı belirlemeyi kendisinin de çok istediğini belirterek, ‘‘Daha yüksek bir oran içimize daha çok sinerdi. Ben de memuriyetten geldim. Memurun halini bilmez miyim?’’ dedi.

Yüzde 20 olarak belirlenen memur maaş zammıyla ilgili Hürriyet'in sorularını yanıtlayan Oral, ‘‘İnsan, devlet yönetimi içinde hoşlanmadığı bazı kararları almak zorunda kalabiliyor. Daha yüksek bir oran bizi daha çok mutlu ederdi. Ama enflasyonla mücadelede belli bir kararlılık içinde kalmak zorundayız’’ dedi.

Oral, memur zamlarını, geleneksel uygulamanın aksine, neden başka bir bakanın açıkladığı sorusuna, ‘‘Bu hükümet içinde, alınan kararları hükümet sözcüsünün açıklaması gibi bir prensip belirledik, ondan’’ karşılığını verdi.

Yüzde 20'lik zammın üzerinde ortakların epeyi önceden mutabık kaldığını belirten Oral, yapılan zammın bütçe olanakları içindeki yerinin ne olacağı sorusuna ise ‘‘9.2 katrilyon liralık açık içine yedirmeye çalışacağız. Bütün harcama kalemleri önümde tek tek inceliyoruz. Ödeneklerde azami tasarrufa dikkat ediyoruz’’ yanıtını verdi.

Maliye Bakanı DYP Genel Başkanı Tansu Çiller'in, ‘‘Zam yüzde 70 olmalıydı’’ sözlerine ise ‘‘Muhalefete saygı duymalıyız’’ dedi.

Bu arada, Başbakan Bülent Ecevit'in memur maaşlarınını gelecek hafta belli olacağını belirtmesine karşın açıklamanın dün yapılmasına, bir sonraki Bakanlar Kurulu'nun tarihinin ayın 16'sına rastlaması neden oldu. Önceki gün Başbakanlık'ta yapılan liderler toplantısında zamlı maaşların yetiştirilemeyeceği gerekçesiyle, açıklama öne çekildi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!