Yüzde 18 küçülmeden 24 büyümeye sıçradı ‘Köprü boşsa geçmek 2 dakika’ mesajı verdi

Güncelleme Tarihi:

Yüzde 18 küçülmeden 24 büyümeye sıçradı ‘Köprü boşsa geçmek 2 dakika’ mesajı verdi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2010 00:00

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray, göreve geldiği dönemde yüzde 18 küçülme yaşayan şirketin, son çeyrekte yüzde 24 gibi kendi içinde rekor büyüme yaşadığını söyledi. Timuray, Diyarbakır-Paris hattında 3G hızı denemesi yapan Turkcell’e, “Hız için değil, mobil internet kullanımını yaygınlaştırmak için çaba harcayalım. Sözü edilen hız, trafik boşsa köprüyü 2 dakikada geçmeye benziyor” mesajı verdi.

Haberin Devamı

VODAFONE Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray, 2010-2011 mali yılının ilk çeyrek sonuçlarınını açıklarken 18 ay önce yüzde 18 küçülme noktasında bulunduklarını ancak, bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 24 büyüyebilecek duruma geldiklerini açıkladı. Arabağlantı ücretlerindeki indirimin dikkate alınmaması durumunda bu büyümenin yüzde 42’yi bulduğunu ifade eden Timuray, 3G konusunda da hıza değil kullanım miktarlarına dikkat çekti. Timuray, “Hız konusundaki yarışı biraz kaygıyla izliyoruz. Esas odağın, aboneyi mobil internet kullanımına yönlendirmek ve onun faydalarını anlatmak olması gerek diye düşünüyoruz” dedi.

Yeni başlangıç sonrası

Türkiye’de elde ettikleri başarıların Vodafone’un global sonuçlarına da yansıdığını vurgulayan Serpil Timuray, şunları dile getirdi: “Ben göreve geleli 18 ay oldu. “15 aydır da belirlediğimiz stratejiyle ileriliyoruz. Bu dönem bizim için yeni bir başlangıçtı. Geçtiğimiz çeyrek dönemde gerçekleşen yüzde 24’lük büyümemiz, Vodafone Türkiye için tüm zamanların en iyisi oldu.”

Haberin Devamı

Köprüyü 2 saatte geçtin

Hız oranlarının o anda şebekede kaç kişinin bulunduğuna bağlı olduğunu savunan Serpil Timuray, şunları söyledi: “Çok yeni bir kategori, çok yeni bir kullanım alışkanlığı inşa etme sürecindeyken, böyle bir mukayeseye girmenin, abonenin kullanım alışkanlıklarına hiçbir faydası olmadığını düşünüyoruz. Bizim şebekemizde şu an müşteri deneyimi çok iyi çünkü daha az kişi kullanıyor. Bu, ‘Ben dün akşam Boğaziçi Köprüsünden 2 dakikada geçtim, sen neden 1.5 saatte geçiyorsun. Ben senden çok hızlıyım’ demeye benziyor. Teknolojilerimizin en ileri olduğu noktada, aslında tüketicinin kullanımını artırmaya ve eğitime yönelik kampanyalar daha doğru.”

3G abonesi 5.6 milyon

3G ile beraber data hizmetlerinde de önemli bir ivme yaşandığını ve 3G öncesine göre 28 kat artış yaşandığını söyleyen Timuray, toplam aboneler içinde 3G aboneliğinin payının 5.6 milyon ile yüzde 34 olduğunu, bu oran ile müşterileri arasında 3G’si en çok tercih edilen operatör konumunda bulunduklarını savundu.

Haberin Devamı

1.8 milyon abone taşındı

Nisan-Haziran dönemindede abone sayısının 16.1 milyona ulaştığını belirten Timuray, abone sayısının artırılmasının ötesinde aktif abone sayısına önem verdiklerini vurguladı. Bu çeyrekte abone başına gelirlerinin (ARPU) yüzde 17.4 oranında arttığını kaydeden Timuray, şu bilgileri verdi: “Son 1 yıl içinde faturalı abone sayımızı 1 milyon artırarak 3.1 milyona çıkardık. Son bir yılda 1.8 milyon net numara Vodafone’a taşındı. Geçen yıl lisans bedeli dahil 1.5 milyar lira yatırım yaptık. Bu yatırımın büyük kısmı teknolojik altyapıya harcandı. Şu ana kadarki toplam yatırımlarımız da 10 milyar lirayı aştı.”

Fiber optik yatırım programı

Haberin Devamı

SON bir yılda mobil data kullanımında en fazla artış yaşanan illerin Siirt, Bitlis ve Ağrı olarak sıralayan Serpil Timuray, önümüzdeki dönemde “herkese mobil internet” sloganıyla, mobil internetin kullanımına odaklanmayı planladıklarını belirtti. Timuray, Borusan Telekom’u satın alarak büyük şehirlerde fiber optik altyapı yatırımına başladıklarını hatırlattı.

30 milyon sim kart satılıyor alıp hemen çöpe atanlar oluyor

SERPİL Timuray, Türkiye’de mevcut üç GSM operatörünün toplam abonesini 61.5 milyon düzeyinde olduğunu anımsatarak, “Yılda 30 milyon sim kart satışı var. Bunun abone sayısına tam yansımamasını anlamak mümkün değil” dedi. Timuray, sorular üzerine, şu değerlendirmeyi yaptı: “30 milyon sim kart alıcısının içinde kendisine tanınan bedava konuşma hakkını doldurup, sonra çöpe atanlar var. Biz, o yüzden abone sayısı yarışından çok, aktif abonenin önemli olduğunu düşünüyoruz. Her satılan sim kart, operatöre 56 liralık vergi yükü getiriyor. Örneğin biz 25 liraya sim kart satıyoruz, o abone çöpe atıyorsa, 31 lira zarar ediyoruz. Bu durum, abone başına verginin yanlış olduğunu ortaya koyuyor. Abone başına vergi sisteminin de dünyada örneği yok.”

Haberin Devamı

Numara taşımadan sonra fiyatlar yüzde 30 geriledi

NUMARA taşımanın fiyatlandırmada rekabetin sağlıklı tesis edilmesine katkıda bulunduğunu dile getiren Serpil Timuray, “Numara taşıma sonrasında, telekom sektörünün hızlı tüketim sektörüne çok yaklaştığı yeni bir dönemece girdik. Geçen sene sektörde fiyatlarda yüzde 30’un üzerinde gerileme, trafikte yüzde 40’ın üzerinde artış var” dedi. Geçen yıldan itibaren bütün tarifeleri elden geçirerek yeni bir fiyatlandırma stratejisi oluşturduklarını anlatan Serpil Timuray, “Bu fiyatlandırma stratejisi ile Vodafone’u adil, dürüst, şeffaf, mukayese edilebilir bir fiyatlandırma politikası sunan bir operatör olarak konumlandırmak istiyoruz. Beraberinde de hep ne söylediysek altından başka bir şey çıkmayacak tarife iletişimleri yapmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Gencebay’ı halkın yüzde 75’i seviyor

VODAFONE Türkiye Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Öğüt, Fazıl Say’ın başlattığı arabesk müzik tartışmalarının da hatırlatılmasıyla, “Orhan Gencebay’ın reklamlarda oynatılması için yaptığımız araştırmaya göre kendisini Türkiye’nin yüzde 97’si tanıyor ve yüzde 75’i seviyor” dedi.

Arabağlantı abone için ‘mahalle baskısı’ gibi

 SERPİL Timuray, arabağlantı ücretlerinin, hakim bir operatörün bulunduğu pazarlarda, hakim operatörün abonelerini tutmak için kullandığı araç olduğunu, başka operatörlere geçmek isteyenlerin kendi çevrelerinde bir nevi mahalle baskısına maruz kaldığını belirtti. Arabağlantı ücretleri konusunda şebeke dışı ve içi makasa bakılması gerektiğini kaydeden Timuray, “O makasın hâlâ çok yüksek olduğunu düşünüyoruz. Farklı operatör abonesini aramalarda 40 kuruşluk ücret söz konusuyken, aynı şebeke içi görüşme 3 kuruş. Aradaki rasyo değişmedi, indirimle birlikte yalnızca tavan daha düşük bir seviyeye geldi. Asıl mesele tüketicinin ve rekabetin korunması ise, burada önemli olan aradaki makas. Makası düzeltmedikçe, indirimin faydası olmuyor” diye konuştu.

Yatırımdan dolayı kârlılık düşüyor

ABONE pazar payı kazanmak üzerine bir program dahilinde gereken yatırımın yapılmasının zorunlu olduğuna değinen Serpil Timuray, “Bu da sabit giderlerin gelirler içindeki oranının yüksek olmasına neden oluyor. Bu da kârlılığımızın neden düşük olduğunun açıklaması. Bir kısmı fiyat rekabeti şüphesiz, ancak diğer kısmı da bizim açımızdan operasyonun giderlerdeki yükü. Uzun dönemde, abone pazar payımız arttıkça ölçek ekonomisinden kaynaklanacak bir kârlılık iyileşmesi olacak” dedi. Türkiye’de telekom sektörünün cirosunun, GSYİH’nın yüzde 2.2’sini oluşturduğu, vergi içerisindeki payının ise yüzde 5.7 olduğu bilgisini de paylaşan Timuray, 2009-2010 mali yılında 2.8 milyar lira ciroya karşılık FAVÖK bazında 19 milyon lira zarar ettiklerini, kar-zarar içinde vergi yükü ayrıldığında FAVÖK performansının Vodafone Grup ortalamasında olduğunu, bundan sonra kârlılık artışının abone pazar payının artışından kaynaklanacağını anlattı.

300 baz istasyonu kaybettik çalışanlar dayak bile yiyor

GEÇEN 3 yılda toplam baz istasyon sayısının 3 kat arttığını; 2G ve 3G toplam baz istasyonu sayısının 16 bine ulaştığını belirten Serpil Timuray, 2G’de nüfus kapsama oranını yüzde 99.2’ye, 3G’de ise yüzde 70’in üzerine çıkardıklarını kaydetti. Timuray, baz istasyonlarına ilişkin şöyle konuştu: “Bir taraftan halkımız kapsama alanının iyileşmesi için talepte bulunuyor, diğer taraftan da baz istasyonu istemiyor. Geçen yıldan bu yana yatırımda en önemli sorunumuz asla kaynak ya da kararlılık olmadı, izin oldu. 300’den fazla baz istasyonumuzu kaybettik ve yerine koymakta zorlanıyoruz. Çalışanlarımızın can güvenliği tehlikede, dayak bile yiyorlar. Baz istasyonu sayısı sadece kapsama için değil, kullanıcı sayısının kapasitesiyle de ilgilidir. Önümüzdeki dönemde data kullanıcısı sayısı arttıkça kapasite yatırımları da yapmak gerekecek. Biz halihazırda toplam baz istasyonu ağımızın yüzde 10’unu diğer operatörlerle ortak kullanıyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!