Yurtdışı, enflasyonu bastırdı borsa yükseldi, dolar düştü

Güncelleme Tarihi:

Yurtdışı, enflasyonu bastırdı borsa yükseldi, dolar düştü
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 2008 00:00

ABD’den gelen olumlu haberlerin etkisiyle yurtdışı piyasalarda esen olumlu hava, yatırımcıların, gün sonunda açıklanan enflasyon verisine ilişkin tedirginliği bastırınca, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) artan alımlarla yükseldi.

İMKB Ulusal 100 endeksi, günü yüzde 1.78 primle 43 bin 425 puandan tamamladı. Böylece İMKB’nin haftalık kaybı yüzde 0.4 olurken, işlem hacmi önceki güne göre yüzde 47 artarak 1.4 milyar YTL oldu.

Yatırımcının gözü dışarıda

Meksa Yatırım’dan Analist Burak Urucu, "ABD’den gelen olumlu haberlerle yurtdışı piyasalarda esen olumlu hava, İMKB’de enflasyon verilerinin açıklanması öncesinde yaşanan tedirginliği törpüledi" dedi ve ekledi: "Özellikle ilk seansta tedirginlik vardı. Ancak ABD’den gelen olumlu haberlerle endeks, ikinci seansta kazançlarını artırdı. Yurtdışındaki iyimserlik İMKB’ye de yansıdı. Enflasyon verisi yüksek ama beklentiler dahilinde çıktı."

Dolar, 1.25 YTL’ye indi

Bu arada ABD borsaları önderliğinde global piyasalardaki toparlanmaya bağlı olarak bankalararası piyasada dolar kotasyonları önceki günkü kapanışa göre geriledi ve 1.2580 YTL seviyesine kadar indi. tarım dışı istihdam verisinin beklentilerden iyi gelmesinin desteğiyle yükselen New York Borsası’nın ardından Avrupa borsaları da olumlu etkilendi.

FED, piyasalara moral aşıladı

ABD Merkez Bankası (FED) kredi piyasalarını rahatlamak üzere likidite operasyonlarını genişletmek için yeni adımlar açıkladı. Ben Bernanke yönetimindeki FED tarafından yapılan açıklamada, finans kurumları için iki haftada bir yapılan nakit borçlanma ihalelerinin büyüklüklerinin 5 Mayıs’tan itibaren 50 milyar dolardan 75 milyar dolara çıkarılacağı belirtildi. FED’in açıklaması sonrasında ABD borsası vadeli işlemleri hızla yükseldi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!