Yurt içi piyasalarda bu hafta PPK bekleniyor

Güncelleme Tarihi:

Yurt içi piyasalarda bu hafta PPK bekleniyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2016 09:22

Küresel piyasalarda ABD Merkez Bankası'nın (Fed) gelecek yıl faizlerde daha fazla artırıma gideceği beklentileriyle güçlenen dolar tedirginliğe neden olurken, yurt içi piyasalarda bu hafta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) kasım ayı faiz kararı bekleniyor.

Haberin Devamı

ABD'de Donald Trump'ın başkanlık seçimlerini kazanmasının ardından geçen hafta ilk kez konuşan Fed Başkanı Janet Yellen'ın açıklamaları, aralık ayında faizlerin artırılacağına ilişkin "açık bir ipucu" olarak değerlendirildi. Geçen hafta ABD'den gelen pozitif enflasyon ve istihdam verilerinin yanı sıra cuma günü Fed'in 4 bölgesel başkanının, gelecek ay faiz artırımına gidilmesini destekleyen açıklamalarda bulunması da bu değerlendirmeleri güçlendirdi.

Söz konusu gelişmelerle ABD'de kısa sürede faizlerin artırılacağı beklentisi oluşurken, bu durum doların küresel bazda değer kazanmasını beraberinde getirdi. Dolar endeksi cuma günü 101,48 ile Nisan 2003'ten bu yana en yüksek seviyeyi görmesi sonrasında bugün 101,27, ABD 10 yıllık tahvil faizleri de yüzde 2,33 seviyelerinde seyrediyor. Öte yandan, ABD tahvil faizleri ve dolardaki güçlenmenin tedirginliği ile geçen hafta kapanışında Dow Jones Endeksi yüzde 0,19, Standard & Poor's Endeksi yüzde 0,24 ve Nasdaq Teknoloji Endeksi de yüzde 0,23 değer kaybetti.

Haberin Devamı

Analistler, Fed'in gelecek ay faizlerde artırıma gitmesine neredeyse kesin gözüyle bakıldığını, 2017'de gerçekleştirilecek faiz artırım sayısına ilişkin beklentilerin ise yükseldiğini belirterek, ABD tahvil faizlerindeki artışın dolardaki güçlenmeyi desteklediğini ve tüm bunların pay piyasalarında satış baskısına neden olduğunu kaydetti.

Bugün ABD'de önemli bir veri akışının bulunmadığını, tahvil faizleri ile doların seyrinin izleneceğini ifade eden analistler, 24 Kasım Perşembe günü açıklanacak Fed'in 1-2 Kasım toplantı tutanaklarının ise piyasalar tarafından yakından takip edileceğini vurguladı. 
Avrupa tarafında ise geçen hafta Alman Ekonomi Araştırmalar Enstitüsü'nün düzenlediği bir konferansta konuşan Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, faiz oranlarını enflasyon hedefine ulaşana dek düşük seviyelerde tutma konusunda kararlılıklarını dile getirerek, bundan kaynaklanabilecek diğer çarpıklıkların da farkında olduklarını söyledi.

Dolardaki güçlenme nedeniyle avro/dolar paritesi ise geçen hafta 1,0569 ile 3 Aralık 2015'ten bu yana en düşük seviyesine geriledikten sonra hafifçe toparlanarak 1,06 seviyelerinde dengelendi. İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,28, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 0,20 ve Paris'te CAC endeksi yüzde 0,52 geriledi.

Haberin Devamı

Analistler, bu hafta Avro Bölgesi'nde tüketici güven endeksi ile Almanya ve İngiltere'nin büyüme verilerinin piyasaların yönü açısından önem taşıdığını kaydetti.

Asya tarafında bugün açıklanan verilere göre, ekim ayında Japonya'nın ihracatı yüzde 10,3, ithalatı yüzde 16,5 azaldı. Açıklanan dış ticaret verileri sonrasında dolar/yen paritesi 111 seviyelerinde bulunuyor. Petroldeki yükselişten de destek bulan Nikkei endeksi yüzde 0,8 artışla kapanırken, Çin'de Şanghay bileşik endeksi ise yüzde 0,7 yükselişle seyrediyor.

Yurt içinde ise cuma günü küresel çapta dolar talebinin artmasının etkisiyle dolar/TL, 3,4086 ile tüm zamanların en yüksek seviyesini görürken, Başbakan Binali Yıldırım'ın Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısında bu gelişmelerin ele alınacağını belirtmesiyle 3,37-3,38 bandında dengeye oturdu. Bu gelişme sonrasında Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi de günü yüzde 0,67 yükselişle 75,638.96 puandan tamamladı.

Haberin Devamı

Bu arada, Başbakanlık kaynakları, EKK'da piyasalardaki hareketliliğin esas itibarıyla küresel kaynaklı olduğunun değerlendirildiğini, bununla birlikte ülkeye etkilerini sınırlamak amacıyla tüm tedbirlerin gözden geçirildiğini ifade etti. Bu çerçevede TCMB'nin ekonomik gelişmeleri yakından takip ederek, fiyat istikrarı hedefi doğrultusunda gereken önlemleri alacağı belirtildi. 
Yurt içinde bugün TCMB Beklenti Anketi ile EKK toplantısının etkilerinin takip edileceğini bildiren analistler, dolardaki yükseliş sonrasında 24 Kasım Perşembe günü gerçekleştirilecek TCMB kasım ayı Para Politikası Kurulu (PPK) faiz kararının öneminin arttığını vurguladı.

Haberin Devamı

Analistler ayrıca, BIST 100 endeksi için teknik açıdan 73.100 puanın destek, 75.700 seviyesinin ise direnç konumunda bulunduğunu kaydetti.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle;

10.00 Türkiye, ekim yurt dışı Üretici Fiyat Endeksi 
14.30 Türkiye, kasım TCMB Beklenti Anketi 
16.30 ABD, ekim Şikago Fed Ulusal Aktivite Endeksi 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!