Yunanlı sendika GSEE çağrı yaptı, Avrupa’da ‘ortak grev’ göründü

Güncelleme Tarihi:

Yunanlı sendika GSEE çağrı yaptı, Avrupa’da ‘ortak grev’ göründü
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2010 00:00

Avrupa’nın güneyindeki sendikalar, İtalya, Yunanistan, İspanya ve Portekiz hükümetlerinin, bütçe açıklarını kısmak için hazırladığı tasarruf planlarını engellemek için grev çağrıları yaparak, protesto yürüyüşleriyle Avrupa çapında eylem birliğine gidiyor.

İtalya’nın 6 milyon üyeli sendikası CGIL, 25 Haziran’da ülke çapında greve çıkmaya hazırlanırken, Yunanistan’da özel sektörde örgütlü GSEE sendikası, emeklilik reformuna karşı haziranda grev yapacağını bildirdi. İspanya’da sendikalar, iktidardaki sosyalist hükümetle çalışma hayatı reformuna ilişkin görüşmelerin çıkmaza girerken, genel grev tehdidini sürdürüyor. Portekiz’de de önceki gün onbinlerce gösterici hükümetin tasarruf önlemlerini protesto etti. Bu dört ülkede işçiler hükümetlerin bütçe açığını kısmak için aldığı tedbirlere direniyorlar.

Avrupa çapında eylem birliği

Yunanistan’da GSEE sendikasının lideri, ortak eylem için Avrupa’da diğer sendikacılar nezdinde lobi faaliyeti yürüteceğini açıklarken, GSEE’nin bu çağrısı sol eğilimli İtalyan CGIL sendikasından destek aldı. İtalya’nın 6 milyon üyesiyle en büyük sendikası CGIL’nin lideri Guglielmo Epifani, Avrupa’da farklı ülkelerdeki tasarruf planlarına karşı birlikte protesto yapılması çağrısında bulundu. Epifani, “Bu dönemde Avrupa seviyesinde girişimlerde bulunmalıyız. Bu, Avrupalı sendikaların 1 Haziran’da Brüksel’de yapacağı toplantıda bizim sendikamızın tavrı olacak” dedi. İtalya’da sendikal hareketteki bölünmenin, bütçeyi parlamentodan geçirmeye çalışan Başbakan Silvio Berlusconi üzerindeki baskıyı azaltacağı yorumları yapılıyor.

Uzmanlar, İtalya ve Portekiz dahil bazı ülkelerde sendikal hareketteki bölünme ve Kuzey Avrupa’da seçmenlerin, Yunanistan’ın kurtarılması planına zaten tepkili olması yüzünden bütün Avrupa’da ortak eylem şansını zayıf görüyorlar. Güney Avrupa’da artan grev çağrılarına rağmen, sendika üyeleri arasında protesto isteğinin sınırlı olabileceği işaretleri görülüyor. Yunanistan’da geçen hafta düzenlenen yürüyüşe katılanların 5 Mayıs’ta düzenlenen protesto gösterisindeki kalabalığın yarısı kadar olduğu dikkati çekti.

Portekiz’de on binler sokağa çıktı

Portekİz’in başkenti Lizbon’da hükümetin tasarruf önlemlerini protesto için önceki gün onbinlerce kişi sokaklardaydı. Hükümetin bütçe açığını azaltmak için maaşların ve harcamaların kısılacağı, vergilerin artırılacağı açıklamasından sonra ilk kez dün 725 bin üyeli Portekizli İşçiler Konfederasyonu öncülüğünde protesto gösteri düzenlendi. Göstericiler, “Yunanistan’ı izleyelim: Genel Grev!” ve “tasarruf planı berbat kokuyor” yazılı pankartlar taşıdılar. Portekiz’deki CGTP sendikasının lideri Manuel Carvalho da Silva, sosyal mücadeleyi artıracaklarını ve çeşitlendireceklerini, anayasal çerçevede her türlü direnişe bağlı kalacaklarını söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!