Yunanistan'ın notu 3 basamak birden düştü

Güncelleme Tarihi:

Yunanistanın notu 3 basamak birden düştü
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 2011 10:30

EURO Bölgesi’nin en derin krizini yaşayan Yunanistan’ın ‘B (artı)’ olan ülke notu uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch tarafından 3 basamak birden düşürülerek, ‘iflas’ seviyesinin bir basamak üstündeki ‘CCC’ye indi.

Haberin Devamı

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s geçtiğimiz aylarda Yunanistan’ın notunu iflas seviyesi olan ‘Ca1’ seviyesine çekerken, Standart & Poors da ülkenin notunu ‘CCC’ seviyesine indirmişti. AB ve IMF’den ikinci bir yardım paketi alması söz konusu olan Yunanistan bu not indiriminin ardından 3 kredi kuruluşu tarafından da yatırımın en riskli olduğu ülke konumuna gelmiş oldu.

Özel sektörün katkısı

Yunanistan’ın not indirimine ilişkin Fitch’den yapılan açıklamada, gerekçe olarak , Yunanistan için gereken kapsamlı finans paketinin eksikliğini ve gelecekte yapılabilecek herhangi bir fon yardımında özel kreditörlerin rolünün belirsizliği gösterildi. Yunanistan’a yönelik 100 milyar Euro’luk yeni bir kurtarma paketinde özel sektör temsilcilerinin pakete elinde Yunan tahvili olan bankaların alacaklarını ertelemeleri yoluyla 30 milyar Euro’luk katkı yapması planlanıyor. Ancak şu ana kadar bu konuda bankalar bir anlaşmaya varmış değil.

Haberin Devamı

Bankaları etkilemez

Fitch’in Yunanistan’a dönük bir kademe daha not indirimine gitmesi halinde ülkenin notu D kategorisine düşecek ve böylelikle Yunanistan ‘borcunu ödeyemecek halde olan ve riski çok yüksek ülkelerden’ biri sayılacak.

Yunan Ekonomi Bakanlığı, AB’da Euro Bölgesi’ndeki ülkelerin ve IMF’nin yeni kredi için süreci başlatmalarına rağmen Fitch’in böyle bir karar vermesinin ‘soru işaretleri yarattığı’ belirtildi. Açıklamada, Yunan bankacılık sisteminin Fitch’in kararlarından etkilenmeyeceği ileri sürüldü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!