Yunanistan savunmaya harcıyor ‘kemer sık’ diyen silah satıyor

Güncelleme Tarihi:

Yunanistan savunmaya harcıyor ‘kemer sık’ diyen silah satıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2010 00:00

Ağır borç yükü altındaki Yunanistan’ın gayri safi yurt içi hasılasında (GSYH) savunma harcamalarının önemli yer tutuyor.

Borç krizinden çıkmak için sert tasarruf tedbirleri alan Yunanistan, savunmaya milyarlarca Euro ayırmaya devam ediyor. AP’nin haberine göre, Yunanistan’ın, 2008 yılında GSYH’sinin yüzde 2.8’den fazlasını askeri harcamalara ayırarak, bu alanda NATO’da ABD’den sonra ikinci sırada geliyor. Haberde, belirli hizmet süresi bulunan savaş uçakları ve savaş gemilerinin maliyeti artmadan ya da teknoloji eskimeden önce değiştirilmesi gerektiğine dikkat çekilirken, “Ağır borç yükü altında bulunan ve finansal güçlük çeken Yunanistan gibi bir ülkenin, savunmaya niçin milyarlarca Euro harcama ihtiyacı duyduğu konusunda birçok soru işareti bulunuyor” denildi. Krizin pençesindeki Yunanistan’a, savunma harcamalarını azaltması yönündeki çağrılar da giderek yükseliyor. Ancak AP’nin haberine göre, borç krizinden çıkması için Yunanistan’ı sert tasarruf tedbirleri almaya zorlayan ve kurtarma planına destek veren ülkeler aynı zamanda kendi pahalı savaş uçakları ve gemilerini Yunanistan’a satmaya çalışmaktan da geri durmuyor. Avrupa Parlamentosu’nda Yeşil Grup Başkanı Daniel Cohn-Bendit bir süre önce, “Son üç ayda Yunanistan’ı onaylamaya zorladığımız birkaç milyar Euroluk silah anlaşmaları var: Fransız fırkateynleri, helikopterleri, savaş uçakları, Alman denizaltıları. Yunanların sırtından para kazanmak istiyoruz” diye konuşmuştu.

Ek önleme gerek yok

YUNANİSTAN Maliye Bakanı Yorgo Papakonstantinu, ülkesinin içinde bulunduğu ekonomik krizden çıkabilmesi için yeniden ağır ek kemer sıkma tedbirleri almasına gerek bulunmadığını söyledi. Papakonstantinu Elefterotipia gazetesine verdiği demeçte “Eğer yeni tedbirler almak zorunda kalırsak istifa ederim” demişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!