Yunanistan Maliye Bakanı: Ülke kepenk indiriyor

Güncelleme Tarihi:

Yunanistan Maliye Bakanı: Ülke kepenk indiriyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2011 15:26

Yunanistan Maliye Bakanı Yorgo Papakostandinu, AB-IMF'den gelecek 5. kredi taksitinin alınamaması halinde ödemelerin yapılamayacağını, ülkenin kasalarındaki paranın Temmuz ayına kadar yeterli olabileceğini söyledi.

Haberin Devamı

Yunan basınının haberine göre, Yunan SKAİ televizyonunda yayınlanan bir programa katılan Papakostandinu, ekonomi alanında değerlendirmelerde bulundu.

 

ÜLKE KEPENK İNDİRİYOR 

 

“Haziran ayında 5. taksitin serbest kalmaması durumunda ülke ödemeleri durdurmaya gidecek. Ülkenin mevcut nakit durumu temmuz ayı ortasına kadar yeterli” diyen Bakan, ülkenin kasasında bulunan meblağın temmuz ortasına kadar yeterli olabileceğini, bundan sonraki dönemde maaş, emekli maaşlarının ödenemeyeceğini vurguladı. 

 

Papakostandinu, “ülke kepenk indiriyor” ifadesini de kullandığı açıklamasında, yerinde kim olursa olsun yine aynı politikayı izleyeceği yorumunda da bulundu.

 

Haberin Devamı

Müzakerelerin çıkmaza girmesi ve erken seçime gidilmesi olasılığı ile ilgili de konuşan ve “Şu anda seçim ülke için bir yıkım” olurdu diyen Maliye Bakanı, öte yandan, “şu klişeyi de söyleyeceğim, demokraside çıkmazlar yoktur”ifadesini de kullandı.

 

Papakostandinu, müzakerelerin son bulması konusundaki şüphesini de dile getirdiği konuşmasında, söz konusu müzakerenin çok zor olduğunu, nitekim AB-IMF-AMB(Avrupa Merkez Bankası) “troykasının” şu ana kadar olanlar dışında gelecekte olacakları da incelediğini söyledi.

 

ÜLKENİN DURUMU ZOR

 

Ülkenin bulunduğu durumu “zor” olarak nitelendiren Maliye Bakanı, son bir yıl içinde yapılanların yıllardır yapılmadığını, buna rağmen izlenen programın Yunanistan'ı piyasalara çıkartamadığını belirtti.

 

Kamu alanındaki reformlara da değinen Papakostandinu, “Hiç kimse kamu ve harcamalarında eksiltmelere gidilmediğini söyleyemez” dedi.

 

Haberin Devamı

Özelleştirmelere de atıfta bulunan Yunanlı Bakan, kimse bir taşınmaz veyabir adanın garanti olsun diye verilmesi üzerinde tartışmıyor diye konuştu.Papakostandinu, vergi kaçakçılığı ile tam olarak başa çıkılamadığını da ifade etti.  

  

RİSKİ BÜYÜK OLUR    

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Herman VanRompuy, Yunanistan'ın borcunun yeniden yapılandırılmasının çok büyük riskleribulunduğunu bildirdi.

 

Van Rompuy Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) 50'incikuruluş yıldönümü toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, Yunanistan'ınborcunun herhangi bir şekilde yeniden yapılandırılmasının çok büyük tehlikelerortaya çıkaracağına işaret ederek, bu tip girişimlerin başarısızlığı uğramariskinin potansiyel avantajlarından daha fazla olduğunu vurguladı.

 

Haberin Devamı

Bu nedenle Yunanistan için gerekli ancak zor olan reformların uygulanmasıkonusunda yapılan vurguların devam etmesi gerektiğine işaret eden Van Rompuy,Yunanistan hükümetinin dikkate değer bir ilerleme kaydettiğini ifade etti.

 

Diğer yandan Fransa Merkez Bankası Başkanı ve Avrupa Merkez Bankası (ECB)Yönetim Kurulu Üyesi Christian Noyer ise borcunun yeniden yapılandırılmasınınYunanistan ekonomisinin çökmesi anlamına gelebileceğini belirterek, bunun birkorku senaryosunu olduğunu söyledi.

 

Noyer, “Bugün yeniden yapılanma bir çözüm değil” diyerek, borcun  yeniden yapılandırılmasının çok karmaşık yasal problemleri gündeme getireceğini  vurguladı.


Yunanistan'ın AB ve Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) programına sıkı  sıkıya bağlı kalması dışında şansı bulunmadığını kaydeden Noyer, ülkenin borcunu  azaltabilmesi için iddialı bir özelleştirme yapması gerektiğinin altını çizdi.  
 

KATHIMERINI: HÜKÜMET TROYKA’YI İKNAYA ÇALIŞIYOR


Mali kriz içindeki Yunanistan'ın,  Telekomünikasyon Şirketi (OTE), Postabank (TT) ve Spor Toto Kurumu'nun (OPAP)  satışıyla cesur özelleştirmelere gitmeyi, 4.8 milyar euro tutarında ek vergi ile  önlemleri hayata geçirmeyi planladığı bildirildi.
 

Atina'da yayımlanan Kathimerini gazetesi, Hükümetin OTE, OPAP ve TT’nin tümünün satışını içeren cesur bir özelleştirme programı, vergilerde artış, maaş ve emekli maaşlarına yeni kısıtlamalar uygulamasıyla toplam 4.8 milyar euro değerinde gelir sağlayacak sert önlemlere başvurduğunu yazdı.


Atina'nın bu yolla son dakikada AB-IMF (Uluslararası Para Fonu) ve ECB(Avrupa Merkez Bankası) Troykası ile euro bölgesi ülkelerini  “yeni bir yardım paketini onaylama ve kredinin 5. taksitini alma” konusunda ikna etmeye çalıştığını belirten gazete, bu yıl içinde de 1.6 milyar euro sağlayacak ek önlemler alması gerektiğini kaydetti.
 

Gazete, Troyka'nın bu tutarın, harcamalar, kamu işletmelerinin kapatılması ve personelin işten çıkarılmasıyla sağlanmasını talep ettiğini belirtti.


Kathimerini, 2011 yılı için kararlaştırılan önlemlerin, pahalı taşınmazlar, yat ve araba sahiplerine ek vergilerin uygulanması, vergi muafiyetlerinin kaldırılması, araba harçlarına zam getirilmesi, ısınmada kullanılan yakıtın vergisinin diğer akaryakıt vergileriyle eşitlendirilmesi,  doğalgaz ve meşrubatlara vergi uygulanmasını öngördüklerini yazdı.
 

Haberde, yılın ilk dört ayında devlet açığının büyük boyutlar kazandığı,  gelirlerde 1,86 milyar euro tutarında açık olduğu, kamu borcunun 354 milyar euroya ulaştığı vurgulandı

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!