Yunanistan’ın korktuğu başına geliyor

Güncelleme Tarihi:

Yunanistan’ın korktuğu başına geliyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2011 11:36

Euro bölgesinin mali işlerinden sorumlu üyesi ve Başkanı Jean-Claude Juncker, Uluslararası Para Fonu’dan (IMF), Yunanistan’ın 110 milyar euroluk kredisinin bir sonraki diliminin verilmeyebileceğini söyledi.

Haberin Devamı

Aynı zamanda Lüksemburg Başbakanı olan Juncker’den gelen bu açıklamalar, piyasalarda Yunanistan’a yönelik kaygıların artmasına neden oldu.         

 

Juncker, kurtarma programı dâhilinde yapılan araştırmaların, Yunanistan’ın önümüzdeki 12 ayı kapsayan geri ödeme taahhütleri yerine getiremeyeceği sonucuna varılabileceğini belirtti.  

        

İncelemelerden böyle bir sonucun çıkması durumunda, IMF’in kuralları gereği, Yunanistan’a 29 Haziran’da yapılacak ödemenin durdurulma tehlikesi doğabilir.

 

Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve IMF’den olan troykanın gerçekleştirdiği incelemenin sonuçlarının gelecek hafta açıklanması bekleniyor.

 

Haberin Devamı

Juncker, “Troyka’nın böyle bir sonuca varmasını beklemiyorum. Yunanistan’ın 12 aylık taahhütleri verebileceğinden eminim” diye konuştu.

 

Bu durumda, IMF euro bölgesi ülkelerinin bir araya gelip, gerekli ödemeyi Yunanistan’a vermesini bekleyebilir.

 

Ancak Juncker, bu finansmanı euro bölgesinden sağlamanın Almanya ve Finlandiya gibi ülkelerde sıkıntı yaratabileceğine dikkat çekti.

 

IMF sözcüsü Caroline Atkinson, fonun genelde finansmanda boşlukların olması durumunda ödeme yapmadığını belirtti.

 

KEPENKLERİ İNDİREBİLİRİZ DEMİŞTİ

 

Diğer yandan Yunanistan Maliye Bakanı Yorgo Papakostandinu, AB-IMF'den gelecek 5. kredi taksitinin alınamaması halinde ödemelerin yapılamayacağını, ülkenin kasalarındaki paranın Temmuz ayına kadar yeterli olabileceğini söylemişti.

 

“Haziran ayında 5. taksitin serbest kalmaması durumunda ülke ödemeleri durdurmaya gidecek. Ülkenin mevcut nakit durumu temmuz ayı ortasına kadar yeterli” diyen Bakan, ülkenin kasasında bulunan meblağın temmuz ortasına kadar yeterli olabileceğini, bundan sonraki dönemde maaş, emekli maaşlarının ödenemeyeceğini vurgulamıştı.

Haberin Devamı

 

Papakostandinu, “ülke kepenk indiriyor” ifadesini de kullanmıştı.  

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!