Yunanistan’ın borcundan 102 milyar Euro silinecek ‘tıraş’ bankaları vuracak

Güncelleme Tarihi:

Yunanistan’ın borcundan 102 milyar Euro silinecek ‘tıraş’ bankaları vuracak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2011 00:00

Euro Bölgesi liderleri 2 yıllık Euro krizini aşmak için sorunun kaynağı olarak görülen Yunanistan’ı 10 saat süren maraton zirve ile bir kez daha kurtarma kararı aldı. Yeni pakete göre Yunanistan’ın borçlarından 102.5 milyar Euro’su silinecek, özel sektöre de 30 milyar Euro destek verilecek.

Haberin Devamı

EURO Bölgesi liderleri önceki gece yaklaşık 10 saat süren maraton zirvesinden Yunanistan’ın 365 milyar Euro’yu aşan borcunun 102.5 milyar Euro’sunu silmeye karar vermesi bazı Yunan bankalarının kamulaştırılmasına yol açacak. Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde’nin bankacılık sektörü temsilcileri ile yaptığı müzakerelerin ardından Yunan tavillerinin değerinin yüzde 50 değer kaybına uğratılmasına karar verildi. Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, yapılacak 102.5 milyar Euro’luk tıraşlamanın bankalara getireceği yükten dolayı bazı Yunan bankalarının kamulaştırılması gerekebileceğini söyledi.

Geçici kamulaştırma

Papandreu, “Bankaların ülkenin borcunun silinmesini kabul etmeleri borç yükünün sürdürülebilir olduğu anlamına geliyor. Borç şimdi kesinlikle sürdürülebilir. Yunanistan ve Avrupa için yeni ve iyi günler umalım. Yunanistan kesin olarak geçmişten şimdiye hesaplarını halledebilir” dedi. Borç rahatlaması sonucu Yunanistan’da bazı bankaların geçici olarak kamulaştırılabileceğini belirten Papandreu, şöyle konuştu: “Çok büyük olasılıkla bankaların hisselerinin büyük bölümü devlete geçecek. Bankalar yeniden yapılandırıldıktan sonra diğer ülkelerin yaptığı gibi bu hisseleri daha sonra özel yatırımcılara satacağız. Bu çok standart bir uygulama, korkacak bir şey yok.”

Haberin Devamı

Gönüllü katılım

Yunanistan’ın reformları hızlı biçimde uygulaması halinde, IMF’nin tahmin ettiği gibi 2021 yılından önce piyasalara dönebileceğini kaydeden Papandreu, hükümetin emeklilik fonları sermayesini destekleyeceğini belirtti. Euro Bölgesi liderlerinin vardığı anlaşmaya göre, bankalar ve finans kuruluşları ellerindeki Yunan tahvillerinde yüzde 50 indirimi gönüllü olarak kabul etti. Böylece Yunanistan’ın borç yükü 100 milyar Euro azalacak ve ülkenin yüzde 160 olan borç seviyesi 2020 yılına kadar yüzde 120’ye düşecek.

130 milyarlık paket

Anlaşmaya göre, Euro Bölgesi ayrıca Yunan özel sektörüne 30 milyar Euro destekte bulunacak. Euro Bölgesi kaynaklarına göre böylece Yunanistan için 100 milyarlık silinen borç ile birlikte oluşturulan bu yeni paketin büyüklüğü 130 milyar Euro’ya ulaşacak. Brüksel’de 21 Temmuz’da düzenlenen önceki zirvede Avrupa Birliği (AB) liderleri Yunanistan için yardım paketini 109 milyar Euro olarak kabul etmişti.

Haberin Devamı

Detaylar G-20 zirvesine

Taraflar, anlaşmanın yıl sonundan önce tamamlanmasını ve Yunanistan’ın 2012’den önce ikinci finansal yardımı elde edebilmesini amaçlıyor. Ancak piyasa uzmanları ve G-20 liderleri Avrupa’nın kurtarma fonu olarak görülen Finansal İstikrar Fonu’nun (EFSF) büyüklüğünün 1 trilyon Euro’nun üzerine çıkarılması kararı dahil, Yunanistan’a yönelik paketin detaylarının ve işleyiş mekanizmasının 3-4 Kasımda Fransa’daki G-20 zirvesine kadar netleştirilmesini talep ediyor.

Anlaşmaya sevinmeyecek biri olacağına inanmıyorum

IMF Başkanı Christine Lagarde “Karar, Yunan ekonomisi için realist bir yaklaşımdır. Yük, AB ülkeleri ve özel sektör arasında adil şekilde paylaşılmıştır. Liderleri tebrik ederim” diye konuştu. Lagarde, 110 milyar Euro’luk birinci kurtarma paketi’nin 8 milyar Euro’luk 6’ncı dilimi için IMF’nin payı olan 2.2 milyarın Yunanistan’a verilmesi için yönetim kuruluna öneride bulunacağını da açıkladı. Yunanistan Ekonomi Bakanı Evangelos Venizelos da “Vardığımız anlaşmadan sevinmeyecek birinin olabileceğine inanmıyorum” dedi.

Haberin Devamı

130 milyar Euro’luk pakette neler var

Yunanistan’da bankalar ya iflas ya da kurtarmayı seçmek zorunda kaldı.
Bankaların elindeki 205 milyar Euro’luk Yunan tahvillerinin değeri 102.5 milyar Euro’ya indirilecek.
Yunanistan’ın alınan yeni önlemlerle uluslararası piyasalara yeniden çıkmasının 2020 yılını bulması bekleniyor.
Bu süreçte Yunanistan’ı sıkı denetim altına alacak olan AB-IMF ve Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) temsilcilerinin (troyka) sürekli olarak Atina’ya yerleşmesi söz konusu olacak.
Başta bankalar olmak üzere Yunan özel sektörüne 30 milyar Euro’luk destek verilecek.

Obama: AB, çözüme kritik bir temel attı
       
ABD Başkanı Barack Obama, AB liderlerinin Euro Bölgesi’ndeki borç krizinin aşılması konusunda uzlaşıya varmalarını  memnuniyetle karşılayarak, “AB’nin, krizin çözümü için kritik bir temel attığını” belirtti. Obama, Planın tam biçimde geliştirilmesi ve hızlıca hayata geçirilmesini beklediklerini kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!