Yunanistan için acil zirve

Güncelleme Tarihi:

Yunanistan için acil zirve
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 2015 01:25

Yunanistan'daki referandumda çoğunluğun "Hayır" demesinin ardından Euro bölgesi adeta teyakkuza geçti. Bugün Euro bölgesinin iki önemli ülkesi olan Almanya ve Fransa liderleri bir araya gelecek. Salı günü de Euro bölgesi'ne bağlı 19 ülkenin liderlerinin toplanması planlanıyor. Öte yandan Dünya liderleri de referandum sonucuna ilişkin görüşlerini ve yorumlarını paylaştılar.

Yunanistan için acil zirve
Çipras halka seslendi

Haberin Devamı

Yunanistan için acil zirve
Yunanistan halkı 'hayır' dedi

İLK GÖRÜŞME BUGÜN

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, referandum sonucunun netleşmesinin ardından Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile telefon görüşmesi yaptı. Hollande, referandum sonucunu bugün Almanya Başbakanı Angela Merkel'le değerlendirecek.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Almanya Başbakanı Angela Merkel, Yunanistan'daki referandumun sonucunu değerlendirmek üzere bugün Paris'te bir araya gelecek.

Fransa Cumhurbaşkanlığı Ofisi'nden yapılan yazılı açıklamada, iki liderin, bugün Elysee Sarayı'nda referandum sonucunu görüşeceği ardından çalışma yemeği yiyeceği duyuruldu.

Merkel ve Hollande Salı günü Euro Bölgesi zirvesi toplanması konusunda anlaştı. İkili, "Yunan halkının kararına saygı duymalıyız" açıklaması yaptı.

Haberin Devamı

İki lider, Yunanistan'daki referandumunu ardından Euro Bölgesi'ndeki 19 ülkenin liderlerinin Salı günü toplanmasını önerdi.

Alman hükümetinden yapılan açıklamaya göre Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, zirvenin Salı günü yapılması konusunda mutabık kaldı.

Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Donald Tusk, Twitter hesabından yaptığı açıklamada Euro bölgesi ülkelerini Salı günü toplantıya çağırdığını duyurdu.

Tusk, "Salı akşamı saat 18'de, Yunanistan'daki referandum sonrasını görüşmek üzere Euro Bölgesi Zirvesi çağrısı yaptım" dedi.

"BANKALARIN SALI GÜNÜ AÇILMASI TEHLİKELİ"

AP Başkanı Martin Schulz, önlem paketlerine 'hayır' diyen Yunan halkının tercihine saygı gösterilmesi gerektiğini söyledi.

Schulz, referandum sonucunun Çipras'ın elini müzakere sürecinde güçlendireceği görüşüne ise katılmadığını dile getirdi. Schulz, bundan sonra Yunanistan'ın teklif sunup Avrupalı ortaklarıyla müzakere etmesi gerektiğini kaydetti.

Martin Schulz, "Bankaların Salı günü açılması bana zor ve tehlikeli görünüyor." diye ekledi.

AB KOMİSYONU'NDAN REFERANDUM YORUMU

Avrupa Birliği Komisyonu, Yunanistan'da halkın referandumda kreditörlerin şartlarını reddetmesini saygıyla karşıladığını duyurdu.

AB Komisyonu'ndan yapılan açıklamada, "Yunanistan'daki referandumun sonucunu not ediyoruz ve saygıyla karşılıyoruz" denildi.

AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker'in Avro Bölgesi liderleri ve diğer AB kurumlarının başkanlarıyla istişarelerde bulunduğu ve bugün Avro Grubu Başkanı Jeroen Dijsselbloem, Avrupa merkez bankası Başkanı Mario Monti ve AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ile telekonferans toplantısı yapacağı belirtildi.

Haberin Devamı

Juncker'in Salı günü Strasbourg'da Avrupa Parlamentosu'na seslenmesi bekleniyor.

DÜNYADAN TEPKİLER

Yunanistan'da referandumun ilk sonuçlarının açıklanmasının ardından dünyadan tepkiler gelmeye başladı. Almanya Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel referandumun ardından "Çipras, Yunanistan ve Avrupa'nın uzlaşmak için kurduğu son köprüleri de attı."

ALMANYA'DAN REFERANDUM YORUMU

Almanya'nın muhafazakar milletvekili Michael Fuchs, Başbakan Çipras'ın bir felakete neden olduğunu söyledi. Sonuçlara saygı duyuyorum diyen Fuchs "48 saat içerisinde herhangi bir çözüme ulaşılamayacak" dedi.

Almanya Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel, kurtarma paketini açıkça reddeden Yunanistan'la yeni bir paket üzerinde müzakere edilmesini hayal etmenin güç olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Tagesspiegel gazetesine konuşan Alman Sosyal Demokrat Partisi lideri Sigmar Gabriel, Çipras hükümetinin Yunan halkını daha fazla yalnızlık ve umutsuzluğa sürüklediğini belirtti. Gabriel, "Çipras, Yunanistan ve Avrupa'nın uzlaşmak için kurduğu son köprüleri de attı." diye konuştu.

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Yunanistan'da dün yapılan referandumun sonucunun kabul edilmesi gerektiğini söyledi.

İran görüşmeleri için geldiği Viyana'da açıklama yapan Alman bakan, referandumdan hangi sonuçların çıkarılacağı konusunun öncelikle Yunanistan'ın düşünmesi gerektiğini belirterek, "Şimdi top Yunanistan'da." dedi.

"DEMOKRASİNİN ZAFERİ"

Tepkilerin en dikkat çekici olanı referandum sonuçlarının açıklanmasının ardından Çipras'ı destekleyen İspanya'nın sol partisi Podemos'tan geldi.

Haberin Devamı

İspanya'nın kemer sıkma politikalarına karşı çıkan sol partisi Podemos'un lideri Pablo Iglesias Yunanistan'daki referandum sonuçları için "demokrasinin zaferi" ifadesini kullandı.

Podemos lideri, Twitter hesabıdan "Bugün Yunanistan'da demokrasi kazandı" mesajı paylaştı.

Öte yandan İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentilon, referandumun ardından Yunanistan'la anlaşmaya varmak için yeniden harekete geçme zamanın geldiğini ifade etti.

Twitter'dan açıklama yapan İtalyan bakan, "Fakat Yunan labirentinden, büyümeyen ve zayıf bir Avrupa ile çıkış yok." diye ekledi.

"HAYIR" İŞLERİ ZORLAŞTIRDI

Belçika Maliye Bakanı Johan Van Overtveldt, Yunan halkının önlemler paketine 'hayır' demesinin işleri zorlaştıracağını söyledi.

Haberin Devamı

Belçikalı bakan, bununla birlikte Yunan hükümetiyle saatler içinde yeniden müzakerelere kapının açık olduğunu ifade etti.

EURO BÖLGESİNDEN ÇIKMAYA BİR ADIM DAHA YAKLAŞTI

Rusya Ekonomi Bakanı yardımcısı Alexei Likhachev "Yunanistan Euro bölgesinden çıkmaya bir adım daha yaklaştı." dedi.

LE PEN:AB OLİGARŞİSİNE KARŞI ZAFER

Fransa'nın aşırı sağcı Ulusal Cephe lideri Marine Le Pen, Yunanistan'daki referandum sonuçlarını "Avrupa Birliği oligarşisine karşı zafer" sözleriyle değerlendirdi.

Yunan halkının önlem paketine verdiği 'hayır' cevabının sağlıklı ve yeni bir yaklaşımın yolunu açması gerektiğini ifade eden Le Pen, "Avrupa ülkeleri bu gelişmeyi fırsat bilerek tek para sisteminin lağvedilmesini organize etmeli. Gerçek büyüme, istihdam ve borçların azaltılması için bu gerekli." dedi.

Ulusal Cephe, AB'nin yetkilerinin her alanda azaltılarak Avrupa hükümetlerine geri verilmesini savunuyor.

YUNAN HALKINI KUTLUYORUM

Avrupa Birliği karşıtı İngiltere Bağımsızlık Partisi'nin lideri Nigel Farage, "AB'nin blöfünü gören Yunan halkını kutluyorum." dedi.

Twitter hesabından açıklama yapan Farage, "AB projesi artık can çekişiyor. Bürksel'in siyasi ve ekonomik kabadayılığına karşı Yunan halkının gösterdiği cesareti görmek olağanüstü." ifadelerini kullandı.

"YUNANİSTAN'IN EURO'DAN AYRILMAKTAN BAŞKA ÇARESİ YOK"

Polonya Başbakanı Ewa Kopacz, referandum sonuçlarının ardından Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden ayrılmaktan başka çaresi kalmadığını söyledi.

AB üyesi Polonya, 19 üyeli Euro Bölgesi'nde değil.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!