Yunanistan geri dönüyor

Güncelleme Tarihi:

Yunanistan geri dönüyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 22, 2018 21:42

AVRUPA Birliği (AB)  iflas etmemesi ve Euro’dan çıkıp drahmiye dönmemesi için peşpeşe “Kurtarma Paketleri” ile  ayakta tuttuğu Yunanistan’ın,  şimdi de 8 yıl sonra sermaye piyasalarına dönmesini sağlayacak.  Euro Bölgesi Maliye Bakanları’nın (Eurogroup) Lüksemburg’da  yaklaşık 11 saat süren toplantısında, “3. Kurtarma Paketi”nde yer alan son 88 şartı da yerine getiren Yunanistan’ın, çok sıkı denetlenecek bir “yol haritası”nı izleyerek  sonbahardan itibaren tekrar dünya sermaye piyasalarına dönmesi kararlaştırıldı.  Eurogroup toplantısında,  “Kurtarma Paketleri” çerçevesinde 8 yıl içinde 274 milyar Euro kredi alan ve toplam kamu borcu 320 milyar Euro olan Yunanistan’ın, borçlarını geri ödeyebilmesi için önemli kolaylıklar  sağlandı.

Haberin Devamı

Eurogroup’da şu kararlar alındı:

- 2023 yılına kadar geri ödenmesi gereken 100 milyar Euro’luk borç ve faizler için süre 2033’ye kadar uzatıldı.

- Daha önce borç ödemeleri için kullanılacağı söylenen  “3. Kurtarma Paketi”nin son taksidi olan 15 milyar Euro “güvenlik yastığı” olarak  Yunanistan’a verilecek. “Güvenlik yastığı” toplam 24 milyara Euro ulaşacak.

- Yunanistan, piyasalardan  borçlanması gerektiğinde, faizlerin yüksek olması durumunda bu “güvenlik yastığı”ndan yararlanacak.

- Euro Bölgesi’ndeki Merkez Bankalarının 2019-2023 yılları arasında Yunan tahvillerinin satışlarından elde edecekleri ve 4.8 milyar Euro olarak hesaplanan karlar Yunanistan’a iade edilecek.

ATİNA’NIN YÜKÜMLÜLÜKLERİ
Buna karşı “Troyka” (Avrupa Merkez Bankası-AB Komisyonu-İMF) daha once “Kurtarma Paketleri’nde yaptığı gibi yılda 4 defa Yunan ekonomisinin gidişatını denetlemek için Atina’ya heyet gönderecek. Daha once “Kurtarma Paketleri”nde öngörülen kredi taksitlerinin ödenip ödenmemesini belirleyen “Troyka”nın raporları, artık Yunanistan’nı sermaye piyasalarında borçlanabilmek için ödeyeceği faiz oranını etkileyecek.

Haberin Devamı

Yunanistan ayrıca, bütçenin,  borc ödemeleri dışında, 2019-2022 döneminde yer yıl   yüzde her yıl 3.5, 2023-2060 döneminde de her yıl yüzde 2 fazlalıkla kapanması yükümlülüğü alıtna girdi. Bu da, vergilerin daha da arttırılması, emekli maaşlarında yeni kesintiler ve yeni zam paketleri anlamına geliyor.

AB Komisyonu’nun  Mali ve Ekonomik lişkiler Sorumlusu Pierre Moscovici “Yunanistan kirizi bugün Lüksemburg’da bitti. Hem Yunanistan hem de AB için tarihi ve mutlu bir an. Yunanistan soruimluluk duygunu içinde hareket ettti AB da dayanışmasını gösterdi” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!