Yunanistan, dev yardımla kurtuluyor, Türkiye’yi gösterip silahı kısmıyor

Güncelleme Tarihi:

Yunanistan, dev yardımla kurtuluyor, Türkiye’yi gösterip silahı kısmıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 2010 00:00

AB ve IMF’nin hazırladığı kurtarma paketi ile ekonomik krizden kurtulmaya çalışan Yunanistan, silah almaya devam edecek. IMF’nin, “Askeri harcamaların kesilmesi gerekiyor” uyarısına “Türkiye ile karşılıklı olmadıkça mümkün değil” yanıtı veren Yunanistan, bu yıl 6 milyar Euro düzeyinde silah alımı yapacak.

Haberin Devamı

EURO Bölgesi ve Uluslararası Para Fonu’nun (IMF), borç batağındaki Yunanistan’ın kurtarmak üzere anlaştığı 110 milyar Euro tutarındaki paketin şimdiye kadar bir ülkenin kurtarılması için hazırlanan en büyük paket olduğu belirlendi. Bu paketin karşılığını kemer sıkarak ödemeye hazırlanan Yunanistan, içinde bulunduğu kriz ortakına karşın silah alımından vazgeçmeyecek. Savunma sanayinin Avrupa’daki en büyük müşterilerinden biri olan Yunanistan’ın, içinde bulunduğu ekonomik krize karşın, “Türkiye tehditi” nedeniyle silah alımını durdurmayacağı açıklandı.
6 milyar Euro ayırdı
IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn’ın ülke yönetimine yaptığı “Askeri harcamaların kesilmesi gerekiyor” uyarısına rağmen, Yunanistan’ın bu yıl 6 milyar Euro düzeyinde silah alımı yapacağı belirlendi. Savunma Bakanlığı’nın bu yıl 700 milyon Euro’luk bir tasarruf yapacağını açıklamasına rağmen, NATO verilerine göre bu yıl yapılacak harcamanın Fransa ve İngiltere’den fazla olduğu kaydedildi. Savunma Bakanı Evangelos Venizelos, “Türkiye tehdidi devam ettikçe Yunanistan silahlanmayı sürdürecektir. Ordumuzun planlanması sadece Türkiye’nin tehlikesine dayalı” dedi.
Yardımı keseriz tehdidi
Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, Yunanistan’ı bütçe açığını azaltma planına bağlı kalması konusunda uyardı. Schaeuble, Yunanistan’ın plana bağlı kalmaması halinde tekrar iflas riski ile karşı karşıya kalacağını belirterek, “Eğer plan ihlal olursa, ödemeler durur. Atina bir kez daha iflas tehdidi ile karşı karşıya kalır” dedi.  kuruluşundan bu yana en yüksek kredisini veren IMF de, Yunanistan’a vereceği kredinin kotasının yüzde 3 bin 200 katı olduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

İşçi-esnaf-medya el ele Yunanistan genel grevde

YUNAN halkı, 110 milyar Euro’luk yardım için istenen “kemer sıkma” planına tepkisini iki günlük genel grevle ortaya koyacak. Genel grev öncesi ise dün Yunan Komünist Partisi’nin sendikal örgütü PAME’nin 200 kadar üyesi sembolik olarak tarihi Akropolis tapınağını işgal etti. Göstericiler Yunanca ve İngilizce “Avrupa halkları ayaklanın” yazılı pankartlar asarken, turistlerin Akropolis’i ziyaret etmeleri kısa bir süre engellendi.
Ulaşım aksamaya başladı
Hava ve deniz yolu çalışanlarının greve katılmasıyla iç ve dış seferler iptal edilirken, ticari ve yolcu gemilerinin de sefere çıkmayacağı, tüm toplu taşıma araçlarının greve, 6 saatlik iş durdurma eylemleriyle destek verecekleri bildirildi. Tüm sektörlerde çalışanların grevine KDV’nin yılbaşından bu yana yüzde 20 arttırılmasını ve yeni vergilendirme yasasını protesto eden esnaf da ilk kez iştirak edecek. Bu nedenle dükkanlar da kapalı olacak.
Gazeteci haber yapmayacak
Bu arada, gazetecilerin de greve katılacak olması nedeniyle, bugün hiçbir haber bülteni yayımlanmayacak, basın toplantılarının yapılmayacak. Haber ağırlıklı internet siteleri ise sayfalarını yenilemeyecek.

Haberin Devamı

Trichet sözünden döndü kuralları değiştirdi

AVRUPA Merkez Bankası’nın, Euro sisteminin çökmesini engellemek için katı kurallarını yumuşatacağı öne sürüldü. AMB Başkanı Jean Claude Trichet, dün ECB’nin Yunan tahvillerini bankalara açacağı yeni borçlar için teminat olarak almaya devam edebilmesi için kuralları değiştirdi. Kuralı gevşetmeye gerekçe olarak Yunanistan tahvillerinin S&P tarafından çöp düzeyine indirilmesi ve ardından teminat olarak kabul edilmemesi durumunda krizin daha da büyüyebileceği kaygısı gösterildi.

Erdoğan’a yüzde 32.9 sempati var

KAPA Research kamuoyu araştırmalar şirketinin anketi, Yunanlılar’ın Başbakan Tayyip Erdoğan’a (yüzde 32.9) İtalya Başbakanı Sylvio Berlusconi (yüzde 31.1), İngiltere Başbakanı Gordon Brown (yüzde 25.3) ve Almanya Başbakanı Angela Merkel’den (yüzde 18.9) daha sempati ile baktığını gösterdi.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!