Yunanistan’a ‘kemeri daha da sık’ baskısı iyice yoğunlaştı 150 bin memura yol göründü

Güncelleme Tarihi:

Yunanistan’a ‘kemeri daha da sık’ baskısı iyice yoğunlaştı 150 bin memura yol göründü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2011 00:00

Avrupa Birliği (AB), Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Uluslararası Para Fonu (IMF) yetkilileri (Troyka), Yunanistan’ın tüm bu kurumlardan aldığı finansal yardım karşılığında imzaladığı memorandum çerçevesinde belirlenen kalkınma planında başarı sağlanması için, daha sıkı kemer sıkma önlemleri almasını istedi.

Haberin Devamı

 

Yunanistan’a verilen finansal yardım paketinin her taksitinin ödenmesi öncesinde Atina’da incelemelerde bulunup rapor hazırlayan troykanın bu kez 150 bin devlet memurunun daha işten çıkarılması konusunda hükümete baskı yaptığı belirtildi.

13 ve 14’üncü maaş gitti
Yunan medyasında çıkan haberlere göre, troyka hükümet yetkilileriyle yaptığı görüşmelerde, devlet harcamalarının azaltılması çabaları çerçevesinde yeni tedbirler önerdi. Bun göre, troyka, hükümetten, memorandum gereğince kısa bir süre önce başlatılan ve 2011 sonuna kadar tamamlanması gereken 30 bin memurun iş yedeğine alınması uygulamasının dışında, 2015 yılına kadar 150 bin devlet memurunun daha iş yedeğine alınmasını ve ilk aşamada bunlardan en az 40 bininin işten çıkarılmasını istedi. Troyka ayrıca, memurlara prim olarak verilen 13 ve 14’üncü maaşlarda da kesintiler yapılmasını, özel sektördeki maaşların da azaltılarak, Portekiz’de olduğu gibi, 450 Euro civarına indirilmesi talebinde bulundu.

Haberin Devamı

20 bin memur iş yedeğinde
Troyka’nın bu konuları görüşmek üzere bugün Çalışma Bakanı Yorgos Kutrumanis ile bir araya geleceği kaydedilirken, Yunanistan’da, mali krizle mücadele temelinde uygulanan reformlar  çerçevesinde, Kasım sonunda 20 bin kamu çalışanı iş yedeğine alınmıştı. Yunanistan Kamu Çalışanları Konfederasyonu ADEDY bu konuda yaptığı açıklamada, uygulamanın  başlandığı 28 Kasımı “lanetli bir gün” olarak nitelendirerek, “söz konusu  uygulamayı engellemek için mücadele etmekte kararlı olduğunu” açıklamıştı.

Açık 20.5 milyar Euro
Bu arada, Yunanistan’da vergi oranlarının arttırılması, ‘Özel Emlak’ ve ‘Kelle Vergisi’ gibi yeni vergiler getirilmesine ve turizmin yüzde 10 oranında artmasına rağmen devletin geliri bütçede öngörülenden 5.5 milyar Euro az olduğu açıklandı. Ekonomi Bakanlığı verilerine göre, Ocak-Kasım döneminde gelir 48.8 milyar Euro olarak belirlendi. Aynı dönemde bütçede yüzde 3.8 oranında azalması öngörülen devlet harcamaları ise yüzde 6.2 arttı. Bütçedeki açık gayri safi milli hasılanın yüzde 10’una (20.5 milyar Euro) ulaştı. Ekonomi Bakanı Evangelos Venizelos, 2011 bütçesi hedeflerine ulaşılmadığıtakdirde yeni önlemler almak zorunda kalacaklarını söyledi.

Haberin Devamı

İngiltere’nin istekleri tek pazarda risk

AVRUPA Konseyi Başkanı Jose Manuel Barroso, AB Brüksel zirvesinde Euro kurtarma planının dışında kalan İngiltere’yi ikna etmek için elinden geleni yaptığını belirterek, “İngiltere, anlaşma karşılığında, finans hizmetleri konusunda belirli bir protokol talep etti. Bu da tek pazar bütünlüğü için risk teşkil ediyor” dedi. İngiltere Başbakanı David Cameron’ın talepleri konusunda ayrıntı vermeyan Barroso, 8-9  Aralıktaki zirvenin sonuçlarıyla ilgili olarak, “anlaşmanın temelde etkili olduğunu ancak şekil için bunu söyleminin mümkün olmadığını” vurguladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!