Yunanistan’a ‘150 bin memuru işten at’ baskısını artırdılar

Güncelleme Tarihi:

Yunanistan’a ‘150 bin memuru işten at’ baskısını artırdılar
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 2012 00:00

Yunanistan’da temaslarını sürdüren Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankasi (ECB) ve Uluslararası Para Fonu (IMF) temsilcilerinden olusan Troyka heyetinin, 130 milyar Euro’luk ikinci yardımı vermek için Atina’dan sert ek önlemler istediği belirtildi.

Haberin Devamı

Yunan basınına göre, yeni kredi anlaşmasının imzalanması için Troyka, Papadimos hükümetine 10 sayfalık bir metin sundu. Troyka, haziran ayına kadar devlete ait 2-3 büyük şirketin özelleştirilmesi, vergi kaçakçılığının önlenmesi, savunma ve sağlık alanlarındaki harcamaların kesintisi ile birçok devlet dairesinin birleştirilmesinin yanı sıra, 2015 yılına kadar 150 bin memurun işine son verilmesi, avukatlık, noterlik, mühendislik gibi mesleklerin tamamıyla serbestleştirilmesi ve emekli sandıklarının tek çatı altında birleştirilmesi koşullarını getirdi. Başbakan Lukas Papadimos’un özel sektördeki 13 ve 14’üncü maaşların kaldırılmasi konusunu ise Troyka ile başbaşa müzakere edeceği belirtildi.
Görüşmeler sürüyor
Yunanistan Başbakanı Lukas Papadimos, ülkenin  borcunun gönüllü olarak 100 milyar Euro silinmesi amacıyla yürütülen borç takası görüşmeleri kapsamında dün Uluslararası Finans Ensititüsü (IIF) Başkanı Charles Dallara ve bankaların diğer temsilcileri ile bir araya geldi. Görüşmelerin olumlu sonuçlanması halinde ülkenin iflasa sürüklenmemesini sağlayacak ve ikinci kurtarma paketinin önünü açacak görüşmelerin bugün de devam edeceği bildirilirken, hukuki ve teknik konuların ele alınacağı kaydedildi. Euro Bölgesi yetkilileri, yeni tahvillerin faiz oranlarının düşük tutulması için baskı yaparken müzakerelerdeki gecikmeye rağmen Yunanistan 12 Şubat’a kadar resmi teklifini vermeyi amaçlıyor. Papadimos’un, hükümeti destekleyen PASOK partisi lideri Yorgo Papandreu, Yeni Demokrasi Partisi (ND) lideri Andonis Samaras ve LAOS lideri Yorgo Karacaferis ile hafta sonunda biraraya gelmesi ve desteklerini talep etmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

Juncker: Ülkeler de borçlardan vazgeçebilir

EURO Grubu Başkanı ve Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker, özel bankalar gibi kreditör ülkelerin de Yunanistan’ın borçlarının bir kısmından vazgeçmesi gerekebileceğini belirtti. Özel kreditörlerle olası bir anlaşmanın ardından hükümetlerin kamu yardımının gerekli olup olmadığını sormaları gerekebileceğini vurgulayan Juncker, “Yaklaşık 45 milyar Euro Yunan tahvili elinde bulunduran Avrupa Merkez Bankası da borç yeniden yapılandırmaya katkı sağlayabilir” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!