Yunanistan 11.5 milyar euroluk kesinti için görüşmelere başladı

Güncelleme Tarihi:

Yunanistan 11.5 milyar euroluk kesinti için görüşmelere başladı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 10, 2012 09:06

Yunan Hükümeti ile AB Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve IMF temsilcilerinden oluşan troyka heyeti, gelecek iki yıl için yapılacak 11,5 milyar euroluk kesinti paketi üzerindeki nihai görüşmelere başladı.

Haberin Devamı

Alınan bilgiye göre, görüşmede troyka heyeti, Yunan Hükümeti'nin sunduğu bazı alternatif önlem önerilerine itiraz etti, bazılarının ise ayrıntılarını öğrenmek istedi.
Troyka yetkililerinin, maaş ve emekliliklerde yapılacak kesintiler yerine sunulan yedek işgücü, vergi gelirleri ve savunma harcamalarını kapsayan yaklaşık 2 milyar avroluk alternatif önlemlere itiraz ettiği öğrenildi.

Maliye Bakanlığındaki görüşmede, bakanlık yetkilileri troyka heyetine, alternatif önlemlerle birlikte itirazları da göz önüne alarak hazırladıkları toplam 17 milyar euroluk önlem sundu.

Hazırlanacak yeni bütçe için de taslak oluşturacak pakete bu hafta son halinin verileceği, önlemlerin cuma günkü Eurogroup toplantısında Maliye Bakanı Sturnaras tarafından sunulacağı belirtildi.

Koalisyon liderleri anlaşamadı

Maliye Bakanı Yannis Sturnaras'ın, troyka heyeti ile görüşmesinden sonra Başbakan Antonis Samaras, hükümete destek veren PASOK Lideri Evangelos Venizelos ve Demokratik Sol Parti (DİMAR) Lideri Fotis Kuvelis ile bir araya geldi. Liderler, kesinti paketi kapsamında maaş ve emekli maaşları üzerinde yapılacak kesintiler konusunda anlaşma sağlayamadı.

Haberin Devamı

Kuvelis, görüşmenin sonuçsuz olduğu ve paket üzerinde nihai bir karar alınmadığını belirterek, ekonomik açıdan zayıf kesimlerin korunması gerektiğini ifade etti. Kuvelis “Avrupalı ortaklarının, Yunan halkının daha fazla dayanamadığını anlaması gerekir” dedi.

Venizelos ise emekli maaşları ve engelli ödeneklerinde kesinti yapılması gibi bazı önlemler üzerinde anlaşamadıklarını ifade ederek, düşük gelirli vatandaşların daha fazla zorlanmaması için bir dengenin kurulması gerektiğini kaydetti.

Maliye Bakanı Sturnaras ise liderler toplantısının ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada, bir an önce anlaşmaya varılması gerektiğini belirterek, önlemlerin teknik çalışma ekipleri seviyesinde gözden geçirildiğini, tartışmaların en iyisini ortaya çıkarmak için yapıldığını kaydetti.
Sturnaras, troyka tarafından kabul edilmeyen önlemlerin sayısının da az olduğunu belirtti.

“Troykayı ikna etmeye çalışıyoruz”

Hükümet Sözcüsü Simos Kedikoglu, görüşmenin ardından basın mensuplarına, “Hükümetin tutarlılığı inkar edilemez, hep birlikte troykayı ikna etmeye çalışıyoruz. Tedirginliğimiz bu yönde ortaktır” diye konuştu. Kedikoglu, emekli maaşlarında yatay kesinti istemediklerini bildirdi.

Haberin Devamı

Başbakan Samaras ile iki lider çarşamba günü yeniden bir araya gelecek.

Başbakan Samaras pazartesi günü troyka yetkilileri ile salı günü Frankfurt'ta ECB Başkanı Mario Draghi ile görüşecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!