Yunan bankacılık devi Türkiye'de ortak arıyor

Güncelleme Tarihi:

Yunan bankacılık devi Türkiyede ortak arıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 25, 2000 00:00

Haberin Devamı

Yunanistan'ın en büyük grubu olan Ladsis bünyesindeki Eurobank yöneticileri, bir Türk bankası ile ortaklık yapabilmek için dün Türkiye'ye geldi. Eurobank'ın Genel Müdürü Christos Sorotos, ‘‘Biz bir Türk bankasına, onlar da bize ortak olabilir. Bu işbirliği başarılı olur’’ dedi.

YUNANİSTAN'ın en büyük ikinci özel bankası durumunda olan Eurobank yöneticileri, Türk bankaları ile ortaklık görüşmeleri yapmak üzere dün İstanbul'a geldi. Yunanistan'ın en büyük gruplarından Ladsis'in bünyesindeki Eurobank'ın Genel Müdürü Christos Sorotos ve yardımcısı Spyros Capralos ile dün İstanbul'a gelişlerinde Atatürk Havalimanı'nda görüştük.

Geçen yıl haziran ayında Egro Bank'ı da bünyesine kattıktan sonra 10 milyar dolarlık piyasa değerine ulaşan Eurobank'ın Genel Müdürü Sorotos, iki ülkenin işbirliği yapacağı pek çok alan olduğunu bunların başında da bankacılık ve bu sektöre bağlı iş kolları geldiğini söyledi.

Sorotos ve yardımcısı Spyros Capralos, Hürriyet'in sorularını şöyle yanıtladı:

Türkiye'de ortaklıktan sözediyorsunuz. Ancak sizi ve grubunuzu tanımıyoruz. Bize bankanız ve grubunuz hakkında bilgi verir misiniz?

- Bizim çalıştığımız şirket, Yunanlı Ladsis Ailesi'ne ait büyük bir grubun finans kolu. Ladsis Grubu'nun dünya çapında beş büyük aktivitesi bulunuyor. Grubun merkezi Cenevre'dir. Avrupa'nın en büyük altıncı Grubu olan Ladsis, petrol işletmeciliği, büyük gayrimenkul projeleri, bankacılık ve gayrimenkul yatırımcılığı alanlarında faaliyet gösteriyor. Gelirinin büyük bir bölümünü Yunanistan dışındaki faaliyetlerinden sağlıyor.

DEUTSCE BANK ORTAĞIMIZ

Finans sektöründeki faaliyetleriniz neler?

- Bankacılık, grubun son 10 yıldır en önemli faaliyet alanlarından birini oluşturuyor. Finans sektörüne 20 yıl önce, Cenevre'de banka satın alarak işe başlandı. Bankamız, İsviçre, Monaco, Lüksemburg, ABD'deki Jersey, Londra ve Yunanistan'da faaliyet gösteriyor. En büyük aktivitemiz, Yunanistan'da. Avrupa şubelerinde daha çok, özel bankacılık ve bono faaliyetleri yapılıyor. Eurobank'ın, 350 şubesi ve 7 bin çalışanı bulunuyor. Ticari, hazine faaliyetleri ve parakende (bireysel) bankacılık alanında oldukça aktif olan Eurobank'ın yüzde 45'i Ladsis ailesine, yüzde 10'u Deutche Bank ve gerisi de halka açık. Deutche Bank, Ladsis ailesine, yaklaşık 1.5 buçuk yıl önce Aralık 1998'de girdi. Deutche Bank, Ladsis Grubu'nda sadece bankacılıkta değil, sigortacılık ve diğer alanlarda da ortaklığı bulunuyor. Deutche Bank ile pek çok alanda kurumsal işbirliğimiz var. En son gelişme, geçen yıl haziran ayında bizim grubun Ergo Bank'ı satın alması oldu.

Türkiye'ye geliş nedenini ve yapmak istediklerinizi anlatırmısınız?

- Türkiye'yi farklı değerlendiriyoruz. Bazı alanlarda bizden bir kaç adım önde, bazılarında bize çok yakın. Bazı alanlarda bizim önünümüzde, bazı durumlarda ise bizimle başa baş gidiyor. Türkiye tamamen farklı bir çevre, başkaları ile kıyaslamak istemiyoruz. Türkiye'ye büyük bir varlık göstermek amacıyla geliyoruz. Fakat Türkiye'de doğrudan bir şirket satın almak yoluyla değil, özellikle ortaklık için geliyoruz. Ortak arıyoruz. Bu bir banka olabilir.

Nasıl bir ortaklıktan söz ediyorsunuz. Biraz açar mısınız?

- Ortaklık isteğimiz de tek taraflı değil, karşılıklıdır. Yani biz burada bir bankanın bir miktar payını alırken, burada ortak olduğumuz banka Eurobank'tan hisse alarak ortak olacaktır. İki banka arasında hisse değişimi olabilir. Yunanistan'da ve Balkanlar'da ortaklıklar kurabiliriz. Sadece bankacılık değil, gaz ve petrol işletmeciliği alanında ortaklıklar kurabiliriz. Fakat bizim ilgi alanımız, bankacılık olduğu için, finans sektöründe ortaklık görüşmeleri için Türkiye'ye geldik. İki ülke arasında son dönemde yaşanan olumlu gelişmeler, iş dünyasını da hareket geçirmiştir.

Birkaç bankanız çok gelişmiş

Türkiye'de ortaklık kurmak sizce yeterince kárlı bir iş mi?

- Kesinlikle kárlı. Yunanistan'da Deutche Bank ile ortaklığımız var. Oldukça başarılıyız. İki ülke arasında yapılacak ortaklıklarda başarılı olunmaması imkansız. Dinamikler belirleyici olabilir. Bazen siyasiler de piyasanın ne istediğini düşünüyorlar. Biz burada, bankacılık sektörünü biraz daha ayrıntılı öğrenmeye geldik. Değişik gruplarda farklı yöneticelerle görüşeceğiz. Birlikte çalışıp, birlikte büyüyebileceğimize inanıyoruz. Aslında buraya gelmeden önce, ev ödemizi yaptık ve Türk bankacılık sektörünü biraz inceledik. Durumu biliyoruz. Bu yüzden iki taraflı bir ortaklık isteği ile geliyoruz.

Hangi bankalarla işbirliği yapabileceğinizi de saptamışsınızdır. İsimlerini verebilir misiniz?

- İsim veremem. Ancak çok gelişmiş düzeyde birkaç bankanız var. Onlarla çalışabiliriz. Görüşüp konuşacağız. İki tarafın da yararlanabileceği bir ortaklık yapmayı hedefliyoruz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!