Yüksek mevduat faizine fren geliyor

Güncelleme Tarihi:

Yüksek mevduat faizine fren geliyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2001 13:34

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, mevduata verilen Devlet güvencesine güvenerek yüksek mevduat faizi uygulayan bankları frenlemeye hazırlanıyor.

Yüksek faizle mevduat toplayan bankaları yakın izlemeye almaya hazırlanan Kurum, bu bankalardan sermayelerini artırmalarını isteyecek.

TMSF bünyesindeki bankaların mevduatlarının diğer ticari bankalara ihaleyle satışına ilişkin esasları düzenleyen BDDK, bankaların yüksek faizlerle mevduat toplamalarını engellemeye dönük yeni kararlar da aldı.

Buna göre, mevduatları satılacak olan Fon bankaları, bu mevduatlarını devrettikten sonra yeni mevduat toplamayı özendiremeyecekler ve buna uygun bir faiz mevduat faizi politikası izleyecekler.

Fon bankaları dışındaki mevduat toplayan bankalar ise mevduat devri ihalelerinden sonra BDDK tarafından sıkı bir izlemeye alınacaklar.

Bankaların topladığı mevduatların tümünde Devlet garantisi bulunuyor. Özellikle küçük ve orta ölçekli bankaların yüksek faizle mevduat toplamalarına yol
açtığına inanılan bu uygulama, güç duruma düşen bankaların TMSF'ye alınması sonucunu doğuruyor.

FAİZ YELPAZESİ

Bankaların Merkez Bankası'na yaptıkları bildirimler, sistemin mevduata uyguladığı en yüksek ve en düşük faiz oranlarının geniş bir yelpazede değiştiğini gösteriyor.

Bankaların 15 Kasım 2001 tarihli bildirimlerine göre, 1 ay vadeli mevduata en düşük yüzde 40 faiz uygulayan bankaların yanı sıra yüzde 75'le en yüksek oranı uygulayan bankalar da bulunuyor.

Üç ay vadeli mevduata en düşük yüzde 27 en yüksek yüzde 75, altı ay ve bir yıl vadeliye ise en düşük yüzde 30 en yüksek de yüzde 75 oranında faiz veren bankalar bulunuyor.

Merkez Bankası'na yapılan bildirimler, mevduata en düşük faiz uygulayan bankalar ile en yüksek faizi uygulayan bankalar arasında önemli bir aralık bulunduğunu gösteriyor.

MEVDUAT DEVRİ İHALELERİ

Bu arada, Fon bankalarının mevduatlarını devralacak bankalara verilecek olan Devlet iç borçlanma senetlerinin faiz, vade ve benzeri özellikleri de belirlendi. Buna göre devredilecek yabancı para mevduatlar için dolar cinsinden iç borçlanma senetleri verilecek.

Devir sonrası olası mevduat çekilişlerinin yaratabileceği likidite riskini
azaltabilmek amacıyla devredilecek mevduat havuzu karşılığında, mevduatı devralan bankalara ihraç edilecek DİBS'ler paket halinde verilecek.

Dolar cinsinden DİBS paketinin yüze 20'si 184 gün vadeli yüzde 80'i ise 3 yıl vadeli olacak. 184 gün vadeli dolar cinsinden bonolara yüzde 5.46 oranında dönem faizi ödenecek. Üç yıl vadeli olanlara ise üç ayda bir Libor artı yüzde 4 yıllık basit faiz üzerinden faiz verilecek.

TL mevduatlar karşılığına ise bankalara değişken faizli 2 yıl vadeli üç ayda bir kupon ödemeli TL cinsinden tahvil verilecek. Bu kağıtlara ise Hazine'nin yaptığı üç ay vadeli referans faiz ihalelerinde oluşan dönem faizine 1.2 puan eklenerek bulunacak oranda faiz ödenecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!