YTÜ karpuzu dalında yetiştirdi

Güncelleme Tarihi:

YTÜ karpuzu dalında yetiştirdi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 2013 14:45

Yıldız Teknik Üniversitesi, aynı zamanda laboratuar olarak kullandığı 1 dönümlük serasında 'dalında karpuz' üretti. Normalde toprakta yetişen karpuzlar YTÜ serasında yukarı doğpru büyüyen dallarda yetiştiriliyor.

Haberin Devamı

YTÜ Biyomühendislik Bölümü tarafından kurulan Akıllı Sera, ‘Sıfır Atık’ teknolojisiyle dünyada ilk olma özelliğini taşıyor. Bölüm Başkanı Prof. Dr. İbrahim Işıldak'ın verdiği bilgiye göre Akıllı Sera’nın uzaktan ve otomatik takip sistemleri sayesinde yetişen ürünler optimum düzeyde vitamin ve mineral aldığı için verim de bir o kadar yüksek oluyor. Akıllı Sera, klasik tarıma göre verimi 10 kat artırıyor.

Akıllı Sera’da biberden, domatese, salatalıktan, patlıcana, marula, kavun, karpuz ve çileğe kadar kadar çeşitli yelpazede ürün bulunuyor. Normal şartlarda toprak üstünde yetişen kavun ve karpuz gibi meyveler ise Akıllı Sera’da sıradışı bir yöntemle yetiştiriliyor. Karpuz ve kavun için özel bir sistemin geliştirildiği serada, bu iki meyve yukarı doğru büyüyen dallarda yetişiyor. Hızlı bir şekilde büyüyen karpuz ve kavunlar düşmemesi için filelerin içine koyularak tavana sabitleniyor.

Haberin Devamı

Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Işıldak, seranın tamamen yerli kaynaklar ve YTÜ Öğretim Üyeleri’nin katkılarıyla hayata geçirildiğini söyledi. Akıllı Sera’da yetişen sebzelerin toprak yerine suda büyüdüğünü belirten Işıldak, “Biyomühendislik’te elde edilen gelişmeleri tarımsal üretime yansıtarak tam otomatik ve çok kaliteli ürün yetiştiren etkin bir sera ortamı hazırladık.“ dedi.

1 DÖNÜMDE 100 TON ÜRÜN YETİŞİYOR

Akıllı Sera’da yetişen ürünlerin aroma, görüntü ve besin değeri olarak organik üründen bir adım daha ötede olduğunu dile getiren Işıldak, “Yapılan çalışmalar, bu tekniklerle üretilen ürünün organik üründen içerik olarak daha iyi olduğunu göstermektedir. Dolayısıyla biz ‘arazinin çok değerli olduğu bir bölgede bu tekniği uygulayarak etkin bir üretim nasıl yapılır?’ bunu gösteriyoruz.” diye konuştu.

YTÜ karpuzu dalında yetiştirdi

Akıllı Sera’da 300 metrekarelik bir alanda 1650 domatesin yetiştirildiğini anlatan İbrahim Işıldak, bu kadar ufak bir alandan yaklaşık 25 ton ürün beklediklerini dile getirdi. Işıldak, aynı teknikler kullanılarak sadece 1 dönümlük bir araziden 100 ton kadar ürün alınabileceğini aktardı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!