YPK, kriz bütçesi için toplanıyor

Güncelleme Tarihi:

YPK, kriz bütçesi için toplanıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 13, 1998 00:00

Haberin Devamı

Yüksek Planlama Kurulu (YPK), global krizle birlikte büyüklükleri revize edilen 1999 yılı bütçesi için bu akşam toplanıyor. Bütçe kanun tasarısı, cuma ya da cumartesi günü TBMM Başkanlığına sunuluyor. Ekonomi bürokratlarının bir süredir üzerinde çalıştığı, IMF ile imzalanan Yakın İzleme Anlaşması'nda öngörülen hedeflerde revizyona gittiği 1999 yılı temel büyüklükleri ve bütçe rakamları, son şeklini alıyor. Saat 20.00'de Başbakan Mesut Yılmaz başkanlığında toplanması beklenen YPK'da, temel ekonomik büyüklüklerin yanısıra, 1999 yılı bütçesinden hangi alana, ne kadar ödenek tahsis edileceği belirlenecek.

Bu arada ekonomi kurmayları, yarın YPK'ya götürecekleri temel büyüklükler ve bütçe rakamları üzerindeki çalışmalarına yoğun bir şekilde devam ediyor. Bu çalışmalarda, 1999 yılı bütçesinde 23-23.5 katrilyon liralık bir harcama öngörülürken, başlangıçta 13.1 katrilyon lira olarak düşünülen vergi gelirlerinin de 14 katrilyon liraya kadar yükselebileceği belirtiliyor. 9.8 katrilyon lira faiz harcaması bulunan 1999'da bütçeden yatırımlara 1.4 katrilyon lira tahsis edilmesi düşünülüyor. Bu rakam, ilk çalışmalarda 1.5 ile 1.7 katrilyon lira arasında düşünülmüştü.

ÜCRET ZAMLARI

Deflatörün yüzde 44, yıl sonu enflasyonunun ise yüzde 35 olarak alındığı bütçe ve program çalışmalarında, dolar kurunun da enflasyona paralel artması planlandı. DPT yetkilileri, dolar kurunun 370 ile 375 bin lira arasında olacağını tahmin ettiler. 1999 yılı bütçesindeki büyüme hızı rakamı ise yüzde 3 olarak tespit edildi.

Bu arada YPK, yeni yıl bütçesiyle birlekte memur ve emeklilerin ocak zammını da belirleyecek. Maliye Bakanlığı bürokratları, enflasyon hedefinin revize edilmesinden sonra, memurlara ocak-haziran dönemi için yüzde 20'lik bir zam öneriyor. Ancak YPK'nın ve daha sonra konuyu görüşecek Bakanlar Kurulu'nun bu oranı bir miktar daha yukarıya çekmesi olasılığına karşı da, çeşitli alternatifler hazırlanmış bulunuyor. Bu çerçevede, yedek ödenekle birlikte personele ayrılacak ödeneğin 6 katrilyonu bulacağı, hatta az bir oranda aşabileceğinin hesapları da yapılıyor. DPT yetkilileri, 1999 için öngörülen ortalama ücret artışının yüzde 50'leri aşacağını vurguluyorlar.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!