Yönü ‘merkez’ler çizecek

Güncelleme Tarihi:

Yönü ‘merkez’ler  çizecek
Oluşturulma Tarihi: Eylül 17, 2016 19:42

9 günlük Kurban Bayramı tatilinin ardından piyasaların gözü merkez bankalarına çevrildi. Önce Amerikan Merkez Bankası (Fed) ardından Türkiye Merkez Bankası faiz kararlarıyla piyasalara yön verecek.

Haberin Devamı

BAYRAM sonrası ağırlıklı gündem yine merkez bankaları olacak. 21 Eylül ABD Merkez Bankası (Fed), 22 Eylül Türkiye Merkez Bankası faiz kararları piyasaların yön tayininde etkili olacak gelişmeler. Fiyatlamalar daha çok faiz artımı yönünde gerçekleşse de Fed faiz kararı için tahmin yapmak biraz zor, daha çok ortada bir beklenti var. Faiz artırımı gelirse ilk aşamada borsalara düşüş, dolar/TL kuruna yükseliş olarak yansıma gösterebilir, ama sonrasında tekrar denge sağlanır. Faiz artışı gerçekleşmez ise borsaları yükseliş, dolar/TL kurunu düşüş olarak etkileme olasılığı yüksek. Bu beklentilerle birlikte yine de gerçekleşmeleri görmek gerekecek. Faiz artırımı olsun olmasın toplantı sonrası başkan Yellen’in yapacağı açıklama yakından takip edilecek. Son aylarda sözlü yönlendirmeye ağırlık veren, daha çok politik açıklamalar yapan başkan Yellen’in ileriye dönük ne mesajlar vereceği önemli olacak. Ağustos enflasyonunun beklentilerin altında düşüş göstermesi sonrası Türkiye Merkez Bankası faiz kararı için çok fazla sürpriz beklenmiyor. Tartışma daha çok faiz üst koridorundaki düşüşün 25 veya 50 baz puan mı olacağı yönünde. Ancak piyasalar üzerindeki etkisi sınırlı olur. Dış piyasalar, petrol fiyatları, iç gündemde siyasi gelişmeler ve terör eylemleri gündemin diğer önemli konu başlıkları. Piyasaların yakından izlediği öncü borsalar olarak bilinen Dow Jones (ABD) ve Dax (Almanya) borsalarının primli görünümünün yerini kâr satışlarına bırakması ve S. Arabistan’ın üretim artış kararı, ABD dolarının değerlenmesi ile küresel ekonomik aktivitenin zayıflamasından beslenen petrol fiyatlarındaki gerileme iç piyasalar için olumsuz sayılabilecek referanslar. Zor gündem ile yeni beklenti oluşturmakta zorlanan piyasalar gündeme bağlı olarak yön bulmaya çalışacak.

Haberin Devamı

BORSADA GÜÇ KAYBI SÜRÜYOR

BORSADA kâr satışlarına bağlı düşüş sürüyor. 77.000 seviyesinin altında kalınması güç kaybının devamını getirebilir. Sonraki destekler 75.700-75.000 seviyelerinde bulunuyor. Bu seviyelerin üzerinde tepki alımları görülebilir. 75.000 seviyesinin altında kalınması ise satışlarının devamıyla birlikte sonraki destekler olan 74.000 ve 72.000 seviyelerini gündeme getirebilir. Yukarı yönlü hareketlenmelerde ise ilk dirençler 78.000-78.300 seviyelerinde. Çıkışın devamı için bu seviyelerin geçilmesi gerekecek. Bu durumda 79.300 ve 81.000 sonraki direnç noktaları. Destek noktalarında tepki alımları görülse de satış baskısı korunabilir.

Haberin Devamı

DOLAR/TL’DE TEPKİ ÇIKIŞI SÜRÜYOR

DOLAR/TL kurunda, tepki çıkışı devam ediyor. 2.96 ve 2.93 ilk destek noktaları olarak görülürken 2.93 seviyesinin üzerinde yukarı yönlü beklenti korunacak. İlk direnç ise 3.00 seviyesinde. Bu seviyeye hareketlenmelerde satışlar tekrar görülebilir. Çıkışın devamı ve güç kazanması için 3.000 seviyesinin üzerinde kalınması önemli. Sonraki dirençler 3.03 ve 3.09 seviyelerinde. Direnç seviyelerinde gelebilecek satış denemelerine rağmen kısa dönemli yükselişin devamı olasılığı yüksek.

PETROL GİDERİ TURİZM GELİRİNDEN FAZLA DÜŞTÜ

GEÇTİĞİMİZ günlerde kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’ten Türk ekonomisi için gelen değerlendirmelerin bir yerinde “Düşük petrol fiyatları, Türkiye’nin turizm gelirlerindeki sert düşüşü dengeliyor” ifadesi geçti. Peki rakamlar nedir diye bir toparlama yaptık. Görülen şu, Türkiye’nin petrol (enerji) ithalatındaki düşüş turizm gelirindeki düşüşten hem rakam, hem de yüzde olarak daha fazla. Petrol ithalatı Ocak-Temmuz döneminde 2015 yılında 23.6 milyar dolar iken 2016 yılı aynı dönemde 15.0 milyar dolara gerilemiş. Petrol ithalatındaki yüzde 36.5 ve 8.6 milyar dolarlık gerilemeye karşılık turizm gelirlerindeki düşüş yine aynı dönemde 13.7 milyar dolardan 9.6 milyar dolara çekilirken yüzde 30.1 oranında 4.1 milyar dolarlık gerileme söz konusu. Dip not olarak vermek gerekirse Temmuz 2015-2016 tarihleri arasında petrol fiyatındaki düşüş ise 51 dolardan 43 dolara yüzde 16.2 gerileme gerçekleşmiş. Türkiye geçen yıla göre, “Garip kuşun yuvasını Allah yaparmış” misali önemli bir gelir kaybını azalan gider ile dengelemiş durumda. Genel tabloya bakıldığında ise hem ihracat, hem de ithalatta geçen yıla göre kayıplar devam ediyor. Ayrıca, petrol fiyatlarındaki düşüş, gerek cari denge gerekse dış ticaret açığının azalmasına katkı yapmaya devam ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!